Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Agnes, Auckland

Åldrar på barnen: Två flickor på 4 och 1 år
Har varit på Nya Zeeland i: 6 månader (9 i maj när jag åker hem)

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Jag tyckte om konceptet med att kombinera jobb och resa. Genom att jobba utomlands har man möjlighet att vara iväg längre för en mindre peng, samt få tillfälle att verkligen testa på hur det är att leva i ett annat land som dess befolkning gör.

Att jobba som just au pair lockade mig då jag trivs bra med att jobba med barn. Till att vara au pair kommer även tryggheten att du har ett hem att komma till, med människor som finns där och hjälper dig navigera ett helt nytt land och kultur. Det är dessutom ett perfekt tillfälle att utveckla engelskan 🙂

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag jobbar 3-4 dagar i veckan och börjar då klockan 8 på morgonen. Det första jag gör är att förbereda 4-åringen för kindy, vilket innebär att göra matlåda, packa väskan och hjälpa till med tandborstning samt sätta på solkräm. Ibland kör jag henne till kindy, men oftast kör pappan eller grannen.

Efter det har jag bara 1-åringen och då brukar vi gå ut på promenad och leka på lekplatsen eller hemma. Vid 12 äter hon lunch och sen tar hon en nap i drygt 2 h, under den tiden försöker jag göra lite hushållssysslor, till exempel tvätta och städa.

Strax efter att 1-åringen vaknar kommer 4-åringen hem från kindy, då brukar vi göra aktiviteter som att till exempel gå till en lekplats, biblioteket eller till stranden. Vid 16:30 lagar jag middag tillsammans med barnen, och vi 17 kommer föräldrarna hem och vi äter då allesammans middag tillsammans.

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra:
Då jag bor i Auckland är de flesta ställena på Nordön perfekta att göra på en weekend när man ändå är ledig. Jag har varit iväg på en mängd weekend resor, bland annat till Coromandel, Taupo, Rotorua, Tauranga, Waiheke, Bay of Island och Cape Reinga. Efter jul när mina värdföräldrar var lediga passade jag på att resa runt på sydön i 2 veckor, jag åkte då på en bussresa som dream au pair erbjöd och fick då se nästan allt jag ville se på sydön! Vi blev ett stort gäng au pairer som åkte tillsammans och hade superkul!

Framöver har jag några weekend resor planerade, bland annat ska jag göra tongariro crossing och besöka vulkanön Rangitoto. I maj kommer jag även spendera två veckor i Australien.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Det är såklart annorlunda att bo i en ny familj med egna vanor och rutiner som skiljer sig från vad man själv är van vid. I början tyckte jag att det var svårt att vänja mig vid allt, men efter ett tag lär man sig det med, och från det har jag fått nya perspektiv och insett att det ibland finns bättre sätt att göra saker på än vad man själv är van vid.

Sen är det ett stort ansvar att ha hand om små barn, vilket ibland känns lite läskigt och svårt. Men det är en bra erfarenhet att ha, och något man verkligen växer av.

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Jag är otroligt glad och tacksam över alla fantastiska människor jag träffat, jag har numera vänner världen över vilket är så coolt och något som jag tror kan gynna mig i framtiden. Jag har också fått tillfälle att växa massvis som person och bli vuxen på riktigt. Samt att fått tillfälle att uppleva denna naturen, Nya Zeeland är så otroligt vackert.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Dream au pair?
Att åka som au pair med dream au pair är det absolut bästa jag gjort! Kommer att ha med mig denna resa i resten av livet. Nya Zeeland må kännas långt bort, men Sverige är aldrig mer än ett telefonsamtal bort. Så åk! Kan lova dig att du inte kommer ångra det 😉