Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Agnes, Melbourne

Åldrar på barnen: 1,5 år, 9 år, 12 år
Har varit i Australien i: 5 månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Jag har ganska länge haft siktet inställt på att bli au pair eftersom jag älskar att spendera tid med barn och att resa. Efter studenten kände jag att det var dags att testa mina vingar och lämna Sverige ett tag. Australien har alltid fascinerat mig med dess natur och kultur, därmed föll det sig naturligt att det var hit jag skulle. Dessutom såg jag detta som ett ypperligt tillfälle att förbättra min engelska och samla på mig nya erfarenheter.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Min arbetsdag börjar 8.30, då kör min värdpappa de äldsta barnen till skolan och jag startar dagen med frukost tillsammans med 1,5-åringen. Under förmiddagen brukar vi gå till lekparken, ta promenader, gå på lekträffar, baka eller leka med hans leksaker hemma. Efter lunchen tar han en tupplur, då brukar jag försöka plocka undan lite och förbereda inför eftermiddagen.

Klockan 15.30 kör vi till skolan och hämtar tjejerna, därefter åker vi antingen hem eller till deras tennisträning. Under eftermiddagen fixar jag mellis, hjälper till med eventuella läxor och leker ännu mer med barnen. Mellan 17.00 och 17.30 kommer mina värdföräldrar hem och då slutar jag för dagen.

Hur har coronaviruset påverkat din au pair-tid?
På många vis, positiva som negativa!

Det var superjobbigt att inte kunna träffa sina vänner och inte ha möjlighet att upptäcka landet. För hela familjen blev det ganska påfrestande att vara med varandra dygnet runt utan att ha sin egen tid, som vi alla är vana vid att ha vanligtvis. Mina äldre barn gick i skolan hemifrån, det var verkligen en utmaning i början att hitta en fungerande rutin och motivera dem i deras hemmiljö. Ju mer vi kom in i det, desto lättare blev det, men vi alla tyckte det var väldigt skönt när skolorna öppnade igen.

Jag skulle absolut säga att jag kom ännu närmre min värdfamilj under denna tid och att vi lärde känna varandra ”på riktigt”. Nu när restriktionerna har börjat lätta har jag verkligen börjat uppskatta allt ännu mer än tidigare. Australien är ett fantastiskt land och jag är så tacksam över att jag har möjligheten att göra denna resa!

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra!
Min första vecka i Australien spenderade jag i Sydney innan orientationen tillsammans med de andra au pairerna började. I Victoria, där jag bor nu, har jag gjort dagsutflykter till bland annat Phillip Island, The Grampians och Yarra Valley. Jag planerar också att åka till Mornington Peninsula, Wilsons Promontory och Great Ocean Road.

Om det är möjligt att resa efter min au pair tid skulle jag gärna vilja resa på både öst- och västkusten och åka till Northern Territory. Det hade även varit häftigt att åka till Nya Zeeland!

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Att flytta till andra sidan av jordklotet är en utmaning i sig. Man ska komma in i en ny kultur och flytta in hos en familj där man både arbetar och ses som en familjemedlem, en balans som till en början var ganska svår att finna.

Den största utmaningen för mig har varit att vara så långt ifrån mina vänner och familj, inte minst när världen befinner sig mitt i en pandemi, då har det känts extra tufft att inte ha de som känner mig allra bäst nära. Turligt nog är de aldrig längre än ett telefonsamtal bort.

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Helt klart att jag har fått en extra familj! Min matchning blev hur bra som helst och jag känner verkligen att jag har blivit en i familjen. Jag har fått träffa många intressanta människor, fått se fantastiska platser och samtidigt vuxit och utvecklats som person. Trots att min tid här inte alls har blivit som jag till en början tänkte mig på grund av omständigheterna i världen, ångrar jag inte en sekund att jag åkte hit.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
VÅGA! Det var mycket som fick mig att tveka innan jag tog beslutet, men jag är så oerhört glad att jag tog mig hit! Under processen fick jag väldigt bra hjälp från Skandinaviska Institutet och svar på alla frågor, stora som små. Det kan kännas skrämmande att lämna sin trygghet bakom sig, det tyckte jag också, men Sverige är faktiskt aldrig längre än några flygresor bort.