Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Alva, New Jersey

Ålder på värdbarnen: 7 & 4 år
Har varit i USA i: 7 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Efter studenten visste jag att jag inte ville plugga vidare direkt utan leva på egenhand men också upptäcka. Jag har alltid gillat att jobba med barn så detta var helt perfekt för mig! Jobba och upptäcka nya platser, människor och kulturen på samma år.

Pga covid-19 så kom jag iväg nästan ett år efter planerat men jag ångrar det inte en sekund. Nu i efterhand ser jag hur mycket roligare det har gjort min tid här, jag fick längta mer plus att när restriktionerna är minimala får jag ut så mycket mer än jag trott från början av detta!

Berätta lite om din värdfamilj!
Jag tar hand om två pojkar, en 7-åring och en 4-åring. Underbara men, jag ska inte ljuga, de är utmanade ibland. Min värdmamma jobbar inom marknadsföring och min värdpappa är advokat. Vi bor i ett jättecharmigt hus från 1700-talet. Vi är ofta ute, antingen på lekplatser eller på gården.

Familjen gillar att vara aktiva och jag får följa med på resor, middagar och aktiviteter även om jag är ledig vilket är väldigt roligt! De har blivit min andra familj som stöttar, tipsar och hjälper mig när det behövs. Jag är väldigt tacksam för min värdfamilj, de har öppnat upp sig mycket för mig och jag känner mig alltid inkluderad!

Beskriv området du bor i:
Jag bor i Mendham en liten stad som ligger i nordvästra New Jersey. Den är väldigt typisk för amerikansksmåstad och en timme till NYC så kontrasten är perfekt! Det är många Au Pairer i mitt område och vi går ofta ut på och käkar eller går på bio.

Det är många småstäder runtomkring så man hittar alltid något att göra och efter 7 månader finns det fortfarande mycket jag inte sett runt omkring. Jag älskar också att det är nära naturen och finns många promenadled i skogarna.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
De flesta dagar börjar jag 7:30 när jag väcker pojkarna, fixar frukost, lunch och gör de redo för skolan/förskolan. De åker inte skolbuss utan jag skjutsar dom och sen fixar jag ordning lite, bäddar deras sängar, tvättar om nödvändigt osv.

Sen är jag ledig fram till de ska hämtas från skolan/förskolan och tar de på träningar, leker på lekplatser eller har playdates med deras vänner. Ibland kan vi bara vara hemma också. Jag brukar vara klar runt 8 på kvällen efter middagen, ibland gör jag mat till pojkarna men oftast sitter vi tillsammans och äter, hela familjen.

Hur har pandemin påverkat din au pair-tid?
Pandemin påverkade mig med att jag inte kom in i USA och fick vänta länge för visum. Men utöver det har det inte påverkat mig mycket. Vi hade mask när jag kom hit i oktober och fram till mars, nu är det valbart. På senaste känns det som covid aldrig varit en sak här i och med hur fort alla anpassade sig till vardagen utan restriktioner.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag tänkte gå en kurs på ett college nära min stad men jag missade deadlinen så valde att gå en weekend kurs som gav mig alla credits jag behöver, väldigt smidigt! Det var en fotokurs i Florida som gav mig både lärdom, nya vyer och nya vänner! Det finns bra utbud på utbildningar och kurser, både online och i verkligheten, korta som långa.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har försökt resa så mycket jag kan de månader jag varit här. Jag har bland annat varit i Chicago, D.C, Los Angeles och Miami med vänner. Aspen och Pennsylvania med min värdfamilj och eftersom NYC ligger så tillgängligt har jag hängt där en del! Det är väldigt lätt att ta sig till platser, både med flyg och tåg men bil är också ett enkelt och bra resemedel. Vart man än är träffar man nya personer och Au Pairer vilket är väldigt roligt!

Eftersom jag bor på östkusten planerar jag att åka västerut eller söderut på min resemånad så jag checkar av så många delar av USA som möjligt! Det är otroligt hur man kan flyga i 6 timmar, se olika varianter av den amerikanska kulturen men ändå vara kvar i samma land.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Självutveckligen! Jag har lärt känna mig själv på ett helt nytt sätt och se vad jag är kapabel till. Detta är ett kvitto på att man klarar mer än man tror. Speciellt när de gäller barn, det är underbart!

Sedan är jag väldigt tacksam över alla vänner jag lärt känna, både amerikanska, svenska och från alla möjliga delar av världen. Det skapar roliga konversationer och starka band.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Största utmaningen har varit att lämna tryggheten med Sverige men min hemlängtan har mer varit att jag vet hur allt fungerar hemma än att jag saknar hur livet var då. Allt är nytt men man anpassar sig ändå fort och har riktigt roligt på vägen dit.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
GÖR DET! GÖR DET! GÖR DET! Det finns utmanande och tuffa stunder men det är så livet fungerar. Det positiva är att gör dig till en starkare person och du växer så otroligt mycket som människa. Du skapar kontakter och får vänner över hela världen plus att du får se den riktiga amerikanska kulturen I DITT JOBB. Du får en extra familj på andra sidan atlanten och engelskan utvecklas enormt.

Jag rekommenderar starkt Skandinaviska institutet! De hjälpte verkligen till under pandemin när allt var osäkert med visum processen och man kan alltid höra av sig om frågor och funderingar.

Sverige är underbart men det kommer alltid finnas där. Passa på när du får tillfälle, jag lovar dig att det är en oförglömlig livsupplevelse!