Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Amanda, Carmel

Hej! Mitt namn är Amanda och jag har bott här i Australien som au pair i snart 6 månader nu. Jag bor i Carmel som är en liten ort öster om Perth med cirka 10 minuter till närmsta samhället, Kalamunda, och cirka 30 min till Perth city. Vi bor lantligt på en gammal citrusfrukthandelsträdgård med grind från tomten direkt ut i bushen men har samtidigt nära till grannar och barnens farföräldrar som bor på gångavstånd. Värdfamiljen jag bor med består av mamma, pappa, en flicka som är 7år gammal, en pojke som är 10år gammal, några höns och två hundar.

Varför beslutade du dig att åka som au pair?
Jag började redan under mitt sista år i högstadiet fundera på att åka utomlands som au pair, men det var först ett år efter studenten som jag beslutade mig för att ge mig av. Efter att ha gjort en vintersäsong i Sälen kände jag mig inte redo att studera vidare eftersom jag fortfarande inte hade någon aning om vad jag ville läsa till och tänkte då att lämna vardagen för att åka till Australien skulle ge ett bra avbrott samt tid att tänka/känna efter vad jag vill göra i framtiden. Australien har alltid lockat men jag har aldrig varit en person som tycker om att resa i den aspekten att jag inte gillar att flytta runt, jag gillar att ha en fast punkt som jag kan kalla mitt hem och därav passade jobbet som au pair perfekt för mig! Det, samt min stora kärlek till barn.

Hur ser en vanlig dag ut?
En vanlig jobbdag för mig börjar med att jag går upp 06:45, packar barnens lunchlådor samt skolväskor, gör frukost åt dottern medan sonen fixar sin själv, ser till att barnen håller koll på klockan, hjälper dottern med hennes hår, ibland kör jag dem till skolan men generellt brukar deras mamma släppa av dem på vägen till jobbet, därefter reder jag upp i köket efter morgonbestyren, kör igång en tvätt samt diskmaskinen för att sedan hänga tvätten samt plocka ur maskinen. Jag jobbar fram till 10:00/10:30 på morgonen och sedan är jag ledig fram till 14:30 då jag åker för att hämta barnen. När vi kommer hem på eftermiddagen packar jag upp deras väskor samt lunchlådor medan de får ha lite downtime med iPad, TV-spel, dator eller vad de själva vill göra, ibland leker vi, spelar spel, målar/pysslar eller tar hundarna på en promenad. Vid 17:30 börjar jag förbereda för barnens middag och ibland även de vuxnas, klockan 18:00 äter barnen och därefter tar föräldrarna över för att duscha och läsa läxor, jag slutar jobba 19:00 efter jag har plockat undan efter barnens middag och tagit hand om dagens tvätt. Det är dagar som följer någorlunda samma rutin förutom på loven då jag har barnen hela dagarna, men interaktionen med barnen ger variation varje dag.

Berätta om vilka resor du har gjort eller planerar att göra:
Hittills har jag inte rest särskilt mycket utan mest hållit mig runt Perth. Jag har följt med värdfamiljen ner söderut till Dunsburough över en helg då sonen genomförde ett triathlon med sina kusiner, besökt Black Diamond Lake, Rottnest Island och Mandurah. Den enda större resa som jag gjort är att jag åkte till Bali i en vecka med en au pair-vän, vilket som var helt otroligt vackert och spännande. Min familj kommer och hälsar på mig den sista månaden av min vistelse här och då kommer vi att resa tillsammans på östkusten samt besöka Nya Zealand.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Den största utmaningen jag stött på som au pair här i Australien är definitivt att vara så långt borta från min familj och mina vänner, men med dagens teknologi känns det ibland nästan som att vi befinner oss i samma land viket som har varit till stor hjälp. Att flytta till ett annat land innebär även nytt språk, klimat, kultur och samhällsstruktur vilket som är en omställning i början men med ett öppet sinne är det inga större svårigheter. För mig var det även något av en utmaning att komma nära dottern, men genom att hålla ut en liten tid i början så har vi nu kommit varandra väldigt nära och jag är numera den enda som får fixa hennes hår, den hon berättar om de söta pojkarna i hennes klass för, den som hon vill titta på film tillsammans med när hon är sjuk och den som hon har dansparty med på eftermiddagarna.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair?
Det bästa med min vistelse här i Australien är helt klart hur jag fått växa som person, mogna och har vunnit en tillit till mig själv. Jag har fått se en annan del av världen och vunnit oerhört mycket erfarenheter längst vägen samt nya relationer i form av vänskap och en andra familj. I det stora hela har jag bara positiva tankar kring upplevelsen/erfarenheten att åka utomlands som au pair!

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet / AIFS?
Personligen var det perfekt att åka hit med stöd från Skandinaviska institutet. De är oerhört hjälpsamma och vägleder en under alla steg fram till att man anlänt i Australien där AIFS tar över. Vetskapen om att man har någon som står bakom en och hjälper en om man skulle stöta på problem, stora som små, är väldigt betryggande och ger en möjligheten att verkligen få ut det mesta av ens tid som au pair.

Om du är intresserad av at se/läsa lite mer om mitt liv som au pair så lägger jag varje vecka upp ett nytt inlägg på instagram med #amandaaupairiaustralien.