Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Amanda, Karratha

Åldrar på barnen: 2 och 4 år
Har varit i Australien i: 4 månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Jag började fundera på att åka som au pair när jag gick i 9an, fast då till USA. Men sen tappade jag den idén och fick sedan tillbaka den någon gång efter att jag tagit studenten, men denna gången ville jag till Australien. Jag har alltid tyckt att det verkar såå roligt att åka till ett annat land för att jobba och resa, och eftersom att jag älskar barn så verkade au pair vara det perfekta valet. Jag ville göra något annorlunda i mitt liv, inte bara stanna kvar på ett och samma ställe för att jobba eller plugga. Så jag valde då att sticka till Australien 🙂

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
En vanlig dag kan se ut på lite olika sätt eftersom att det händer olika saker nästan varje dag. Men den kan till exempel se ut såhär:

Jag börjar min arbetsdag 6.30, då tittar barnen oftast på något program på tvn. Efter det är det frukost, städa undan och sedan är det dax för att borsta tänderna och ta på sig kläder eller skoluniform. Sedan brukar det oftast finnas lite tid kvar för barnen att leka medans jag packar skolväskan.

kl 8 åker vi till skolan och lämnar av den äldsta och sedan åker jag och den minsta hem igen. Hemma gör vi någon liten aktivitet eller lek innan det är dax för snack. Sen plocka i ordning och sen lek igen.

Kl 9.45 åker vi på måndagar till Kindergym, alltså gymnastik för småttingar. Ungefär kl 11 är vi hemma igen och då är det lunch och sedan sovstund tills minstingen vaknar eller tills det är dax att åka och hämta den äldsta i skolan. Medan han sover brukar jag diska, städa undan leksaker, hänga tvätt och andra småsaker som behövs göras. Efter detta är jag ”fri” och kan göra lite vad jag vill.

Kl 14.15 åker vi till skolan för att hämta upp den äldsta och sedan tillbaka hem igen för afternoon tea. Efter det brukar vi t.ex. bygga med lego, duplo, pussel eller titta på någon show på netflix.

Ca 15.30-16 kommer någon utav föräldrarna hem och då slutar min arbetsdag. När jag slutat brukar jag åka till gymmet, träffa vänner eller bara chilla hemma. Runt kl 18 är det middag och hjälper sedan till att plocka i ordning efteråt, men efter det brukar dagen för det mesta sluta framför tvn haha 🙂

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra.
Jag har såklart åkt till en massa ställen nära här där jag bor, olika stränder, naturreservat osv osv. Men de längre resorna jag har gjort har varit till Port Headland, Karijini, 30 mile beach, Exmouth & Coral bay. I Exmouth simmade jag med valhajar och det var nog en av de häftigaste grejerna jag har gjort! Sedan i slutet av min Au pair tid planerar jag att åka till Bali.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Bara att åka till ett helt annat land, med ett annat språk och för att sedan bo i en annan familj är en utmaning. Men man kommer in i det snabbt och vänjer sig och det är verkligen en grej som alla borde få uppleva. Annars generellt gäller det att ha bra tålamod, speciellt när man jobbar med barn. Dock kan det vara lite påfrestande ibland.

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Det bästa är nog alla vänner jag träffat och fått lära känna, men såklart också barnen och hela familjen! Att få lära känna dem och bli en del utav deras familj. Men sedan också alla upplevelser och händelser, det är verkligen något jag kommer minnas för resten av livet. Man utvecklas så mycket som person och man får mer insikt över vad som verkligen är viktigt i livet, vilket jag är väldigt glad över.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
Gör det!! För du kommer verkligen inte ångra dig, det är så värt det.