Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Annie, Boston

Ålder på värdbarnen: 9 och 12 år
Har varit i USA i: 8 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag har alltid tyckt om engelska och att resa så att bo utomlands under en längre tid har varit en dröm i många år. När jag hörde talas om att vara au pair så insåg jag att det var ett bra sätt att göra det på, då man kombinerar jobb och resande utomlands med en trygg plats hos en värdfamilj.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av mina värdföräldrar och mina två värdbarn, två tjejer på 9 och 12 (snart 13) år, samt deras två hundar. Min värdmamma är narkosläkare och min värdpappa jobbar inom finansbranschen. Tjejerna är väldigt aktiva med bl.a. fotboll, hockey och lacrosse på schemat så det blir en hel del körande fram och tillbaka. Det är en väldigt social familj som gör mycket tillsammans och ofta med släkt och vänner. De har från första början varit väldigt välkomnande och alltid inkluderat mig i deras planer.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i Concord som ligger lite utanför Boston. Det är verkligen typiskt amerikanskt, jättemysigt. Har man sett Gilmore Girls så är detta mitt Stars Hollow! Boston är en fantastisk stad, stor men man lär sig hur de olika stadsdelarna hänger ihop efter ett par gånger där. Det är rent och fint och har alltid känts säkert. Jag kan varmt rekommendera att bo någonstans i New England!

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag så väcker jag mitt äldsta värdbarn vid 6.30. Jag hjälper henne fixa frukost, gör hennes lunch, packar snacks och ser till att hon har med allt för skolan. När hon går på bussen som stannar utanför huset vid 7.20 så brukar lilla tjejen ha kommit upp själv så då upprepar jag samma rutin med henne. Vid 8.30 går hon på sin buss och då städar jag upp i köket samt vissa dagar tvättar jag deras kläder och sängkläder. Mellan 9 och 15 är jag ledig så då blir det bl.a. träning, samtal hem, promenader, kaffedejter med vänner osv.

När barnen kommer hem vid 15 så har jag förberett snacks till dem, ser till att de packar ur sina väskor och diskar matlådor, ser till att de gör sina läxor samt förbereder inför eventuella aktiviteter på kvällarna. Mer än så brukar inte hinnas med då jag slutar vid 17, ibland behöver jag hjälpa till att köra dem till och från aktiviteter på kvällen. Därefter förbereds middagen, disk ska städas undan och sen brukar jag läsa en bok eller kolla på serie på mitt rum. På sommaren och andra lov ser schemat såklart annorlunda ut och det blir mer jobb.

Hur har pandemin påverkat din au pair-tid?
Jag skulle egentligen ha åkt som au pair direkt efter studenten i juni 2020, men pga pandemin så kom jag inte iväg. Istället började jag plugga i väntan på att USA skulle öppna sina gränser igen och när jag fick veta att de gjort det så började jag på matchningsprocessen igen och åkte hit. Förutom att orientation som man brukar ha första dagarna i New York var online så har jag inte direkt påverkats därefter.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag gjorde en weekend course hos Au Pair Weekend i Texas vilken var riktigt rolig! Det var en del skrivuppgifter inför och efter kursen gällande olika intressanta ämnen relaterade till det kulturella utbytet man gör, men under själva helgen fick vi bl.a. testa på linedancing, hade karaokekväll, åt massa god mat och var ute på en ridtur. En av mina favoritresor detta året, rekommenderas starkt!

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Man kan hinna med mycket på ett år! Min första weekendresa var till Washington DC, därefter har jag åkt till Oregon och Martha’s Vineyard med min värdfamilj, Montréal, New York City, Niagarafallen, Colorado, Texas och Universal Studios. Jag planerar att åka till Nashville nu i vinter och i april kommer min familj hit så då ska vi till NYC och Florida. Under min resemånad i maj planerar jag att göra en roadtrip på västkusten samt åka till Hawaii.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA? Hur mycket man lär sig om olika kulturer, inte bara om den amerikanska. Man träffar så många här från överallt i världen vilket är riktigt häftigt. Galet att ha vänner i olika världsdelar som man kommer kunna besöka i framtiden!

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Att uppfostra barn, särskilt när det inte är ens egna och man ska uppfostra dem utifrån hur deras föräldrar vill. Det är inte alltid man ser likadant på saker eller är van att göra saker på samma sätt, man gör misstag och man lär sig.

Jag minns att min värdmamma skrev i ett av hennes första mail till mig att det inte finns någon manual för hur man ska vara förälder, vilket jag minns att jag tänkte att man såklart inte har när jag läste det. Men först här har jag verkligen insett vad hon menade med det. Som förälder / ansvarig vuxen så är det upp till en själv att ta alla beslut. Är detta rätt eller fel? Ska jag säga ja eller nej? Borde jag göra en big deal av denna situation? Allt som verkat så uppenbart för ens egna föräldrar har krävt eftertanke, det har inte alltid varit självklart. Väldigt intressant att få detta perspektiv, man lär sig mycket om sig själv.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
Om du funderar på att söka så gör det! Vad är det värsta som kan hända? Skulle det inte vara din grej så är det inte värre än att du åker hem, risken annars är ju att du ångrar dig i framtiden. Även om du kommer att ha både ups and downs så är det en fantastisk upplevelse och du får vara med om så mycket du inte hade annars! Man lär sig massor om sig själv och växer som person, dessutom får du chansen att uppleva USA på riktigt. Ta chansen!!