Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Astrid, Camp

Antal veckor på campet: 8

Varför sökte du till Camp America?
Jag hittade egentligen till Camp America av en slump – jag hade varit inne på Skandinaviska Institutets hemsida för att kolla på andra projekt, men läste till slut om camp och tyckte att det lät som någonting jag kunde göra. Jag hade själv varit på en hel del ridläger när jag var yngre och älskat det, så när jag förstod att jag dels kunde ha lägerupplevelsen men även uppleva en ny kultur blev jag övertygad. Jag ville helst jobba på ett camp där jag kunde jobba med hästar, vilket jag även gjorde.

Berätta om ditt camp!
Det camp jag jobbade på var ett väldigt stort judiskt läger i Michigan, ungefär 2 timmar från Detroit. Vi var ungefär 300 anställda, varav ca 80 var international, och 600 barn. De allra flesta som inte var amerikaner var britter, men det fanns folk representerade från massvis av länder. Det var även många israeler på campet, då de dels hade en del staff men även campers som kom från Israel. Campet var också över 100 år gammalt, och hade därför en hel del historia att dela med sig av. Många av de högst uppsatta på camp hade själva varit campers där en gång i tiden!

Campet var indelat i 3 sides: Brighton side, mid side och senior side. Brighton side bestod av de 4 villages som var yngst, som alltså var 2 åldersgrupper uppdelat efter kön; mid side bestod av de 4 villages som hade de två följande åldersgrupperna, och senior side bestod av de 3 villages som bestod av de 2 åldersgrupper var äldst. Barnen var mellan 7-14 år gamla, och uppdelade efter kön i sina villages utom på senior side. De flesta specialister bodde i en stuga med campers, men vi som jobbade med hästarna hade en egen stuga som vi bodde i.

Hur såg en vanlig dag ut?
En vanlig dag så vaknade jag 6.00 för att vara i stallet 6.30, hämta in alla hästar, mata dem och förbereda inför morgonens lektioner. Sedan var det samling vid flaggstången 8.10, där den amerikanska och israeliska flaggan hissades. 8.20 var det frukost i matsalen, och efter frukost gick vi tillbaka till stallet för att ordna med hästarna inför dagens första lektion som var 9.15. Lektionerna var en timme långa, där en bunk på ca 10-12 barn kom till stallet, delades in i två grupper och hade 30 minuter ridning och 30 minuter ryktning. En av oss ledde varje lektion, och resten ledde hästarna på ridlektionen. Mellan lektionerna hade vi 15 minuters paus. Sista lektionen innan lunch slutade 12.45, så vi hade tid att gå till lunchen kl. 13.

Efter lunch hade vi oftast en paus på ungefär en timme, där de flesta antingen sov eller ringde hem. Efter pausen hade vi en eller två till lektioner. Om vi hade senior side så red vi ut på trail rides i ca 45 minuter på camp med dem, vilket de ofta tyckte var väldigt kul. Efter den sista lektionen släpptes alla hästarna ut i hagen, och vi städade klart i stallet.

När vi var klara med det hade vi tid att duscha och vila innan middag, som inleddes med samling vid flaggstången 18.40 där flaggorna hissades ner. Middagarna var de enda måltiderna som vi åt med våra campers: eftersom vi var specialister var vi kopplade till en bunk i det village vår stuga låg i trots att vi inte bodde med dem, och det var dem vi åt med. Efter middagen var vi lediga att göra vad vi ville – barnen hade aktiviteter, så om vi ville kunde vi följa med dem och t.ex. göra armband. När det var läggdags för barnen så kunde vi gå in och säga godnatt till vår bunk, vilket var väldigt mysigt och uppskattat.

Vad var det bästa och det tuffaste med sommaren på campet?
Det bästa var att få känna hur man gjorde skillnad i barnens liv. Många av de som kom till stallet var rädda för hästar, och att få chansen att hjälpa dem komma över sin rädsla och till och med tycka ridning var någonting roligt var väldigt kul. Jag tyckte också det var kul att få lära sig mer om den amerikanska och judiska kulturen genom att uppleva det, som var väldigt lärorikt.

Det tuffaste var nog klimatet kombinerat med hur mycket vi jobbade. Det var ganska långa och tunga dagar, och vädret i Michigan gjorde det mer ansträngande. Det var dels varmt, runt 25-30 grader, men också väldigt fuktigt vilket gjorde det mycket jobbigare. Jag blev van efter ett tag, men i början var det väldigt jobbigt.

Vad gjorde du när du var ledig?
Vi som var internationella var lediga varje fredag efter 20.00 och fram till lördag kl. 20.00. Camp hade bussar som körde oss till olika ställen i närheten, till exempel biografer eller småstäder på fredagarna, eller Detroit och andra lite större städer på lördagarna. Det var ofta väldigt skönt att komma ut ur camp och till exempel äta riktig mat, så våra lediga dagar var väldigt uppskattade.

Berätta om eventuella resor du gjorde!
Efter camp reste jag först till Boston med en vän från camp i 3 dagar. Boston var en fantastisk stad! Vi åkte till exempel och kollade på Harvard, men strosade också omkring i downtown. Vi tog tåget ner till New York efter 3 dagar, där vi mötte upp en till från camp. Vi var i New York olika länge allihop: en i 3 dagar, en i 4 dagar och jag i en vecka. Vi gjorde allt möjligt: gick omkring i Central park, gick till Times Square, och promenerade över Brooklyn bridge i soluppgången. När jag var ensam kvar hängde jag mycket i området jag bodde i, Upper West side, och åt lunch i Central park ensam. Det var mysigare än jag trodde att det skulle vara!

Vad skulle du säga till andra som funderar på att söka till Camp America med oss på Skandinaviska Institutet?
Det är en fantastisk möjlighet och en upplevelse för livet, men det blir som bäst om du är säker på vad du ger dig in på. Se till att du vet allt du vill veta innan du åker, och våga fråga! Skandinaviska Institutet kan svara på de allra flesta frågorna du har, och det är värt att fråga. Se också till att bara åka till ett camp som verkligen känns bra för dig – du ska trots allt bo där i över två månader, så det är viktigt att du kommer trivas. Om allt funkar kommer du ha en otroligt rolig sommar, och om det inte känns rätt så finns det hjälp att få via Camp America!