Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Om Nya Zeeland

Kia Ora! Välkommen till Aotearoa, Nya Zeeland, ett av världens vackraste länder. Nya Zeeland har sagolika landskap, överdådiga skogar, osannolika vildmarker och ett underbart klimat. Allt detta skapar paradisiska förutsättningar för utomhusaktiviteter och är en härlig plats att bo och arbeta på. Nya Zeeland är sofistikerat och mångkulturellt och nyzeeländare är kända för sin ärlighet, gästfrihet och familjekänsla.

Nya Zeeland ligger i en tempererad och en subtropisk klimatzon. Med endast 4 miljoner invånare i ett land stort som Japan eller Storbritannien, får man en känsla av utrymme och orörd natur. Landet ger ett mycket ursprungligt och oförstört intryck tack vare att det är ett av de senast utforskade länderna i världen.  Tack vare detta har många filmer spelats in här, bland annat Sagan om ringen.

Den fantastiska naturen och de välkomnande invånarna har skapat en internationell turism, vilket resulterar i ca 2 miljoner turister om året. Turisterna kommer också för att uppleva artrikedomen inom flora och fauna, för här finns sällsynta exotiska växter och ett rikt djurliv.

Auckland, den största staden, rankades nyligen som fyra i världen när det gäller livskvalité, vilket gör att Nya Zeeland anses helt enkelt vara en av de bästa platserna att leva på.

LÄGE: Nya Zeeland är en övärld i Söderhavet, sydöst om Australien
HUVUDSTAD: Wellington
STÖRSTA STAD: Auckland (ca 1,3 miljoner invånare)
FOLKMÄNGD: 4.2 miljoner
YTA: 268,680 km²
KLIMAT: Subtropiskt (norra ön) Tempererat (södra ön)
STATSSKICK: Parlamentarisk Demokrati. Medlem av Brittiska Samväldet.
NATIONELL SYMBOL: Kiwi fågeln, representerar NZ
INTERNATIONELL PROFIL: Naturskydd, fri handel, mänskliga rättigheter
OFFICIELLT SPRÅK: Engelska och Maori
RELIGIONER: Anglikansk, katolsk och presbyterian
LANDSNUMMER: +64
VALUTA: Nya Zeeländska dollar (NZD)
SJÄLVSTÄNDIGHET: Självständigt från England 1907
URSPRUNGSBEFOLKNING Maori
POPULÄRA SPORTER: Rugby, fotboll, cricket, golf
ÖVRIGA FAKTA: Nya Zeeland var det första landet i världen som införde kvinnlig rösträtt 1893. NZ har 15,134 kilometer kust – med svarta sandstränder på västkusten och vita på östkusten.