Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Hitta din värdfamilj

Det allra viktigaste för att du verkligen ska trivas under ditt au pair-år är att du får bra kontakt med din värdfamilj. Vår uppgift är att ge dig de bästa förutsättningarna för att matcha med rätt familj. Vi har alltid många familjer som söker au pairer, ca 400 familjer varje månad, så urvalet är stort! Du kan ha kontakt med flera värdfamiljer samtidigt under matchningsprocessen och det är självklart du som väljer vilken familj du ska tacka ja till.

Hur når min ansökan ut till familjerna?
Vi arbetar på flera sätt för att din placering ska bli så bra som möjligt. Det viktigaste är dock din ansökan, så lägg ner mycket tid på den! Med en bra och genomarbetad ansökan blir vårt arbete lättare, fler familjer blir intresserade och processen går snabbare. Vi hjälper dig med tips, råd och personlig rådgivning under hela vägen, så att din ansökan blir så bra som möjligt.

Det går bra att komma med önskemål på din placering, vi kommer att gå igenom dina tankar kring detta tillsammans med dig och diskutera hur det kan påverka din ansökan. Det viktigaste i slutändan är att det känns helt perfekt den dag du väljer att matcha med en familj.

Innan din ansökan går vidare för matchning kommer du att få utförlig information så att du kan förbereda dig på ett bra sätt. Du får också exempel på frågor som är viktiga att ställa när du har fått kontakt med värdfamiljerna.

Val av familj
När en värdfamilj blir intresserad av dig, kontaktar de dig via e-mail. Det är även vanligt att man skypar med värdfamiljen. Du och familjen har kontakt under ett par dagar och du får tid att ställa alla frågor, diskutera värdfamiljen med din egen familj eller med vänner, samt känna efter om det är ”den rätta” familjen, innan du lämnar besked. Du är alltid välkommen att ringa oss om du känner att du vill diskutera en familj som du har kontakt med.

Vi placerar alltså inte dig i en familj, utan du väljer själv när du vill tacka ja till en värdfamilj. Du kan få kontakt med flera familjer samtidigt och om det inte känns bra, kan du alltid tacka nej. När du känner att ”rätt” familj hör av sig ska du dock inte vänta med att tacka ja, risken finns annars att familjen går vidare och kontaktar andra au pairer.

Vi vet att den första familjen kan vara svår att tacka ja till, eftersom det inte finns någon att jämföra med. Fundera därför gärna en extra gång innan du tackar nej till dem. Det går inte att återgå till en familj som man en gång tackat nej till, av den enkla anledningen att varje familj vill känna sig speciell och utvald, precis som du själv.

Hur lång tid tar det?
De flesta väljer att tacka ja till någon av de 3 till 5 första familjerna som hör av sig och det tar oftast mellan 1 till 4 månader att bli placerad. Ibland tar det dock längre tid och då beror det ofta på att du har önskemål som begränsar vilka familjer din ansökan kan gå ut till.