Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Vanliga frågor

Vad är en au pair?

En au pair är en person som bor i en värdfamilj och hjälper till med familjens barn och visst hushållsarbete. Au pairens huvudsysslor kretsar dock alltid kring barnen och hen blir en del av värdfamiljen.

Oftast kommer au pairen från ett annat land och är intresserad av att lära sig om den nya kulturen och språket. Värdfamiljen och au pairen bestämmer tillsammans längden på vistelsen, men vanligt är ca 12 månader.

Hur tidigt bör jag söka?

Vi rekommenderar att du ansöker så snart du bestämt dig för att delta i au pair-programmet. Du bör söka minst två till sex månader innan du vill resa. Om du vill påskynda din ansökan, så kontakta oss så går vi igenom detta med dig.

Kan jag ansöka även om jag inte har körkort?

Ja, du kan färdigställa din ansökan innan du tar ditt körkort. Om din ansökan är klar, kan du komma på intervju direkt när du tagit ditt körkort.

Hur lång tid tar det att få en placering efter det att jag haft min intervju?

Det beror på när på året du ansöker och hur bra din ansökan är. Det är viktigt att du försöker bjuda på sig själv i din ansökan. Ju bättre uppfattning familjerna får om dig, desto fler blir intresserade av att kontakta dig. De flesta sökande får samtal strax efter att de har blivit accepterade till programmet och placeras vanligtvis inom 1-3 månader. Ju bättre ansökan, desto snabbare kan det gå med en placering.

Om jag redan känner en familj som jag skulle vilja bli placerad hos?

Ja, det går bra – vi kallar det ”Prematch”. Din familj ska kontakta vårt ombud i USA. Adressuppgifter får du från oss. Vi tar hand om din ansökan i Sverige och ser till att du får visum. Ansökningprocessen för en prematch går till på samma sätt som en vanlig ansökan.

Kan jag välja var jag vill bo?

Vi tar hänsyn till de önskemål du har gällande ort etc. Vi kan inte garantera ort, men vi gör vårt bästa. Au Pair in America placerar au pairer i 170 områden i 40 stater. Vårt mål är att hitta den familj som passar dig bäst.

Kan jag åka hem om jag har hemlängtan?

Vi ger dig allt stöd som behövs om du skulle få hemlängtan. Du kan tala med oss i Sverige eller med familjen och ditt ombud på plats. Det är naturligt att kunna få hemlängtan, men för de flesta går det snabbt över. Om du väljer att avbryta ditt år, får du själv bekosta hemresan.

Vad händer om jag inte passar ihop med min värdfamilj?

Vårt mål är att både deltagare och värdfamilj ska ha ett tillfredställande och framgångsrikt år. Skulle konflikter förekomma, kommer områdesrepresentanten att hjälpa dig. I extrema fall kan Au Pair in America omplacera dig till en annan familj. Omplaceringar sker normalt inte under den första eller de tre sista månaderna av din vistelse.

Hur går en au pair-intervju till?

När du har en komplett online-ansökan kallas till du intervju. På intervjun träffar du en av våra intervjuare på en ort nära dig. Till att börja med får du information om vad som händer efter att intervjun är klar. Efter det påbörjas själva intervjun och kompletterande frågor om dig och din barnerfarenhet kommer att ställas. Du kommer även att prata engelska i ca 30 minuter samt genomföra ett personlighetstest. I slutet av intervjun har du möjlighet att ställa frågor om processen som följer och livet som au pair i USA

Kan killar söka som au pairer till USA?

Ja, killar är välkomna att söka som au pairer till USA!

Kan jag starta mitt au pair-år alla månader på året?

Ja! Vi har alltid många värdfamiljer som söker au pairer. Vi har avresor 2-5 gånger per månad.

Hur får jag en värdfamilj?

När du har gjort färdigt din ansökan kommer värdfamiljerna att börja höra av sig till dig. Vi har alltid många familjer som söker au pairer, ca 400 familjer varje månad, så urvalet är stort! Du kan ha kontakt med flera värdfamiljer samtidigt under matchningsprocessen och det är självklart du som väljer vilken familj du ska tacka ja till.

Kan jag och en vän hamna i samma område som au pairer?

Ja, det kan ni göra. Kom ihåg att berätta att ni önskar det när ni söker. Vi gör vårt bästa för att se till att det blir så! Men tänk på att det beror helt på vilka värdfamiljer du och din vän i slutändan väljer att matcha med. Kanske finns just era drömfamiljer på olika platser i USA. Ni kan ju alltid besöka varandra på er lediga tid i så fall, och då får ni uppleva mer av USA! Man får också lätt nya vänner som au pair i USA.

Hur länge kan jag vara au pair i USA?

Du reser alltid på ett år, men väl på plats kan du välja att förlänga med 6, 9 eller 12 månader.
Om du vill åka tillbaka som au pair till USA efter den här perioden, måste det föst ha gått 2 år sedan du lämnade landet på ditt J1-visum.
Under tiden kan du dock åka som au pair till något av våra andra länder - Australien, Nya Zeeland eller Kina!