Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Min roll

Camp America söker ledare från 18 år, som vill arbeta på sommarläger i USA. Som Counsellor arbetar man som ledare för barnen. Oavsett var barnen är, eller vilken aktivitet de håller på med, så är Counsellorn där för att hjälpa till och se till så att barnen har trivs och har det bra.

Exempel på arbetsområden för Camp Counsellor:
simning, badvakt, segling, vindsurfing, ridning, gymnastic, tennis, golf, yoga, slöjd, trolleri, cirkus, fäktning, piano.     

Som Counsellor arbetar du alltid nära barnen på campen och ansvarar för att de trivs och har det bra. Councellorn tilldelas oftast en grupp om 8-12 barn eller ungdomar som man ansvarar. Oftast är man två councellors per grupp. Du bor och är tillsammans med barnen i stort sett hela tiden och stöttar dem i allt de gör. Ofta följer man samma grupp under hela deras campvistelse och är endast ledig någon dag per vecka eller när barngrupperna byter av varandra. I gengäld får du en mycket nära relation till barnen i din grupp och kommer att vara  både ledare, förebild, vän och som ett äldre syskon, allt på en gång. Counsellorns roll är att se till att alla barn trivs på lägret, att finnas där för dem och hjälpa dem.

Hur arbetet som counsellor ser ut beror på lägret, på vissa läger får du följa barnen från aktivitet till aktivitet och du måste vara beredd på att hjälpa till och delta i alla aktiviteter som förekommer på ett camp. En typisk dag kan vara fylld med aktiviteter som tennis, simning, bågskytte, dreja, segla, yoga – till att ta hand om ett bord med barn under måltiderna för att på kvällen sjunga sånger och se på framträdanden runt lägerelden. Ditt ansvar tar inte slut för att barnen går och lägger sig. Ofta behöver du patrolera ”patrol” över er stugan med barn för att de inte ska smita iväg till någon av kompisarnas stugor. Och medan du och din kollega sitter och småpratar om dagen som varit kommer dina barn försöka hålla sig vakna – för de vill veta allt om dig och vad du tycker och tänker. Så kom ihåg att du är en förebild för barnen – de kommer vilja göra allt det du gör och säger.

En förutsättning för att söka som Counsellor är att du tycker om att arbeta med barn och ungdomar, gärna ha tidigare barnerfarenhet samt att du i din ansökan kan visa på att du är en aktiv person och som har mycket energi. Som Counsellor bistår du med hjälp under de olika aktiviteterna men vanligast är att du själv leder en aktivitet medan en annan ledare följer med dina barn på dagens olika aktiviter.

Special Needs Counsellor
Som Special Needs Counselor arbetar man på läger med barn/ungdomar och ofta även vuxna med särskilda behov, d v s psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar. Din roll som Special Needs Counselor påminner mycket om Counsellor, men här ansvarar du för mindre grupper och ofta är man en ledare per deltagare.

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av arbete med människor med särskilda behov för att söka som Special Needs Counsellor, men du måste ha ett stort engagemang, kunna ta ett mycket stort ansvar och vilja att pröva någonting nytt. Du måste också söka specifikt den här typen av tjänst.

Att arbeta med människor med funktionsnedsättningar kan vara mycket psykiskt och fysikt krävande. Tunga lyft kan förekomma, t.ex. om du blir ombedd att hjälpa till att lyfta en deltagare. I vissa fall kan du även bli tillfrågad om att hjälpa deltagare att gå på toaletten eller att duscha. Innan du söker måste du fråga dig själv om du klarar av att ge den hjälp som behövs. Arbetet är krävande, men också väldigt givande och roligt. Du arbetar mycket nära deltagarna och de andra ledarna på denna typ av läger och gemenskapen, engagemanget och teamkänslan är ofta väldigt stark.

Advanced Skill Counsellor
Utifrån dina kunskaper och erfarenheter kan du bli ledare inom ett område du behärskar och är duktig på. Advanced Skill Counsellors är experter inom sina specifika områden och planerar och utför aktiviteterna på campen – till sin hjälp har de Counsellerna för de olika barngrupperna.

Som ”advanced skills counsellor” blir du troligtvis tilldelad en till två områden du ansvara eller assisterar vid. Oftast är man flera ledare som ansvarar för varje aktivitet. Tänk på att barnen reser till campen för att ha roligt, du behöver alltså inte ha vunnit SM för att söka. Camperna söker ledare på alla nivåer, det viktiga är att man känner att man behärskar aktiviteten väl och kan lära ut den till andra. Samtidigt behöver du även vara beredd på att ta del av det övergripande ansvaret för livet på campen och ta del av de andra aktiviteterna och uppgifterna på campen.

Exempel på aktiviteter där camper behöver advanced skilled concellors: bågskytte, klättring, paddla kajak, köra motorbåt, ridning, simning, tennis.