Ansök nu

Skandinaviska Institutet

YouTube

Ebba, New Jersey

Ålder på värdbarnen: 4 och 7 år
Har varit i USA i: 9 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Helt ärligt så ville jag göra något stort efter gymnasiet, jag var trött på samma gamla stad som jag alltid bott i och jag har alltid velat resa till USA. När jag hörde att man kan åka som aupair var det den perfekta lösningen på båda mina önskningar, leva ett helt nytt liv, i USA. Passade mig perfekt!

Berätta lite om din värdfamilj!
Mina värdföräldrar är forskare och läkare, och barnen går båda fulltid i skolan/förskolan. Dom är en fin familj, som tar hand om varandra och mig. Vi har många familjestunder tillsammans – till exempel äter vi alltid middag tillsammans och går på barnens fotbollsträningar.

Beskriv området du bor i:
Vi bor i staden Princeton, så jag bor precis utanför ett stort college campus, ivy-league college Princeton. Därför bor det många ungdomar här under skolåret och det är alltid aktiviteter i parker runt om eller på gatan. Den lilla staden är mysig men har ändå allt man behöver, klädaffärer, restauranger, fik, bokaffär osv. Vi bor 2 timmar bil ifrån kusten och 1 timma tåg till både NYC och Philly.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Jag går upp 6.30 och börjar jobba 7. Då hjälper jag barnen bli redo för skolan, gör frukost, packar luncher, tar fram kläder och kör dom till skolan. Morgonen är klar 9. Efter det är jag ledig fram till 14.

Under dagen kanske jag gör tvätt- städar barnens rum eller så har jag bara egna planer. 14.30 åker jag och hämtar barnen från skolan och efter det har dom antingen aktiviteter eller så åker vi bara hem och äter snack, beroende på vilken dag det är i veckan.

Jag slutar officiellt kl18, men jag äter nästan alltid middag med familjen om jag inte har andra planer. Vi äter runt 18 hela familjen tillsammans och sedan kollar vi på 30 min film innan barnen går och lägger sig. Efter kl 19 brukar jag åka till gymmet eller bara vara hemma och ha en chill kväll. Oftast har jag dock planer på eftermiddagarna med mina vänner. Vi kan t.ex ses i en park och ha picknick, eller ses hemma hos någon.

Hur har pandemin påverkat din au pair-tid?
Mina första 5 månader kände jag mig mer begränsad än vad jag känner nu. Då var omicron varianten väldigt stor och vi var tvungna att vara väldigt försiktiga, jag hade mask på mig vart jag än gick men jag kunde fortfarande vara hos kompisar och gå på resturang osv. Men under 2022 har covid lugnat sig och jag är knapp begränsad alls längre. Jag går på gym, äter på resturang, jag reser, och går på konserter och vi har inget maskmandat längre.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har tagit en engelska kurs och en resekurs om NYC.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har hittills rest en vecka till syd-väst. Åkte roadtrip genom Nevada, Utah, New Mexico. Jag har även åkt på semester med min värdfamilj en gång till Florida och en annan gång till Washington DC. Jag har varit över en helg i Boston, och i sommar ska jag åka över en helg till Miami och Key West.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Mina vänner! Jag har träffat vänner för livet här. min bästa vän är Tysk, och vi planerar redan när hon kommer till Sverige och besöker mig och jag till Tyskland.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
För mig var det nog att behöva växa upp väldigt fort. Jag gick från att bo hemma och gå i skolan till bara på 3 månader i princip bo själv, eller i alla fall med främlingar i deras hus, ta hand om barn och behöva vara den vuxna i alla situationer. Men det är inget jag ser som negativt, jag är glad att jag fått denna chansen att mogna och växa upp. Jag är mer självsäker i alla vardagsuppgifter jag har och känner mig mycket mer självständig.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
Jag är jättenöjd med mitt val av agentur. När jag gick igenom min Rematch, fick jag så mycket stöd från båda agenturer men stödet från SI betydde extra mycket! Även innan avresa fanns de alltid där för att svara på mina frågor och ville bara det bästa för mig. Det är något jag uppskattar jättemycket!