Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Elin, Minnesota

What were your reasons for applying as an High School Student?
Min mamma var utbytesstudent när hon var i min ålder så jag var 7 år första gången när jag åkte till USA och träffade hennes värdfamilj. När jag blev äldre och hörde om alla hennes historier blev jag mer och mer inspirerad av high school och även bli bättre på engelska.

Tell us about your host family, siblings or no siblings, relatives to the family:
Under mitt utbytesår har jag varit tvungen att byta värdfamilj. I november flyttade min nya familj som består av en mamma, pappa och en lillebror som är 7. Jag är glad att jag hamnade hos dem för de får mig att känna mig trygg och behandlar mig som en i familjen. De hittar även på massa roliga saker på helgerna.

Describe the area you live in:
Jag bor i ett område som heter oak grove, det ligger 45 min från Minneapolis i Minnesota. Det är ett fint område som jag trivs i och om man vill åka till närmaste mataffär tar det ungefär 10 minuter.

What does a typical day look like, how do you get to school and home after school?
En vanlig dag börjar med att jag går up klockan 5, äter frukost och sedan tar bussen till skolan klockan halv 7. I skolan har jag 5 lektioner och de är samma varje dag. Efter skolan har jag ofta aktiviteter så min värdmamma eller värdpappa hämtar mig oftast från skolan.

Did you get help to choose subjects in school? Which subjects did you have to take? Which other subjects have you chosen? Are you happy with your choices?:
Jag fick hjälp av min councilor att välja klasser i skolan. De ämnen skolan ville att jag skulle ta var engelska och us history, annars fick jag välja helt fritt. Mitt år är uppdelat i tre terminer så första terminen hade jag idrott, engelska, media, matlagning och travel & tourist marketing. Andra terminen hade jag Rita, kör, historia, geografi och spanska. Nu är det tredje terminen och jag har keramik, kör, engelska, amerikansk historia och creative writing. Jag är glad över mina ämnen jag har valt, det är bara amerikansk historia som jag tycker är rätt svårt plus att jag inte tycker historia är så kul.

Tell us about any activities you participating in or are planning to join. Give examples of what is offered:
Just nu är jag inblandad i spring musical som jag tycker är roligt. Jag är också med i kören och mina kompisar är i show choir så jag har varit crew åt dem. På min skola finns det massa aktiviteter att gå med i t.ex speech, band, yearbook eller youth teaching youth. Det finns också sporter att gå med i, jag tyckte det var rätt svårt att gå med i en sport eftersom de flesta kräver tryouts och då är de ofta de människor som har varit i den sporten i flera år som kommer med i laget. Alla sporter kräver inte tryouts men jag tyckte musikal var roligare att vara med i.

Tell us about any travelling you have done or are planning to do:
Under spring break åkte jag till Florida med min värdfamilj. Vi besökte disney world, universal studios och sea world. Jag är tacksam att min värdfamilj tog med mig på den resan.

What have you gained during the year?
Jag har lärt mig mycket om skillnader mellan Sverige och USA, vilket har lett till att jag lärt mig att uppskatta Sverige väldigt mycket.

What has been the best experience so far?
Att få uppleva high school och allt som har med det att göra och mina kompisar som jag har träffat här borta.

How have you been spending you pocket money?
Mina pengar har mest gått till kläder och andra saker jag behöver, ibland har jag känt att jag har spenderat lite för mycket pengar men oftast går det bra att hushålla med mina pengar.

What has been most challenging so far?
Att anpassa sig till en skola som är helt anurlunda till vad jag är van vid, att prata engelska hela tiden och att behöva byta värdfamilj.

Write anything you can think of that you feel could be of help to students coming after you?
Ha alltid positiv inställning och öppen i sinnet. Tro på dig själv och när det känns jobbigt, tänk på att du har klarat hittills.

Write a short message to exchange students thinking about joining Skandinaviska Institutet / ASSE:s High School program:
Att åka som utbytes student var det bästa jag någonsin gjort i hela mitt liv. Man lär sig så mycket och får se så mycket. Man träffar fantastiska människor som bara vill en väl och får vänner för livet. När man åker som utbytes student inser man också vad mycket utmanande saker man gör, det är det mest nervösaste jag har gjort men jag har också insett hur modigt av mig att göra det. Man inser hur mycket man gör och känner sig stolt över sig själv. Det är det man ska tänka på när det känns jobbigt. För såklart finns det stunder man känner sig nere på botten, men allt positivt överväger det negativa. Funderar du på att bli utbytesstudent tycker jag inte du ska tveka, tro på dig själv och åk.