Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Elin, New York

Ålder på värdbarnen: 3, 5 och 7
Har varit i USA i: 3 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag ville göra någonting nytt efter studenten och ta ett år för mig själv innan jag fortsätter att studera. Jag hade först ingen aning om att man kunde åka som au pair men efter att en kompis åkte förra året så blev jag själv väldigt nyfiken på den idén. Jag har alltid tyckt om att umgås med barn och jag kände att det var en bra möjlighet att få göra det samtidigt som jag får uppleva en ny kontinent och kultur. Jag valde även att åka för att utveckla min engelska samt för att utmana mig själv och växa som person.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av mina tre värdbarn pojke (3), pojke (5) och flicka (7) plus mina värdföräldrar. Min hostmom jobbar som lärare och min hostdad jobbar med försäkringar i marinan. Vi hittar på mycket tillsammans, leker i parker, går till stranden, har picknick eller utövar olika sporter som basket eller fotboll. Under vinterhalvåret åker de ”upstate new york” där de åker slalom och snowboard.

Jag trivs jättebra i denna familj och är väldigt glad över hur det har tagit in mig. De ser till att jag känner mig delaktig och inkluderad vare sig det handlar om familjemiddagar, resor eller olika högtider. Jag är min familjs första au pair så de mesta är nytt för oss båda men trots det känns allt riktigt bra! Vi ser till att prata med varandra mycket och berättar om något känns fel eller om något kan förbättras.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i Rockaway, vilket är en udde som tillhör Queens. Rockaway är en riktig beach-town och det kommer många turister hit under sommaren. Jag bor en gata från stranden så där spenderades nästan all tid fram till att det började bli höst och kallt.

Jag har en timme in till Manhattan med färja och med tunnelbana tar det ca 1,5h. Jag trivs riktigt bra här, rockaway är väldigt mysigt och ger en typ av småstadskänsla samtidigt som jag bara har en timme innan jag är i Manhattan.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag för mig jobbar jag från 7-9 på morgonen. Jag gör mina barn redo för skolan, ser till att packa deras snacks och ger dem frukost. Jag följer min äldsta till bussen och tar min yngsta med cykel till förskolan. Min mellersta åker till skolan innan 7 så honom träffar jag inte på morgonen. Jag är sedan ledig fram till 2.30 då jag hämtar barnen igen.

Efter skolan brukar vi leka, göra läxor och min äldsta har oftast någon aktivitet efter skolan så jag gör henne klar för det. Jag spenderar mest tid med pojkarna då de inte har någonting efter skolan. Vi lägger mycket pussel, målar, spelar spel eller lyssnar på musik.

Mina värdföräldrar brukar ta över runt 6-7 tiden och då har jag tid att träffa mina kompisar eller om jag bara vill gå ner till mitt rum och ta det lugnt.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har inte tagit någon klass än men har bokat en travelclass till Nashville i april. Den handlar om musikens historia i Nashville och olika studiobesök. Jag har även hittat en weekend class i februari, men inte bokat än.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har inte rest speciellt mycket utöver New York. Jag har varit i Manhattan en del, tagit mig upstate new york till en av mina kompisar från orienteringsdagarna och sen besökte jag Niagara fallen i september.

Jag har bokat en resa till LA och San Diego en vecka i februari och sedan min resa till Nashville i april. Några resor jag skulle vilja göra är Seattle, Florida, Hawaii och Bahamas. Hinner jag inte göra det under mitt år här så blir någon av dessa under min travelmonth.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Språket. Jag har utvecklats väldigt mycket under kort tid. Jag skulle även säga alla nya människor jag har träffat och alla nya kompisar jag fått.

Jag har även lärt mig att ta större ansvar då min mellersta är nötallergiker, har en hörselnedsättning och en del andra saker som kan försvåra vardagen. Det har inte varit några problem sen jag kom hit men det faktum att alltid vara på sin vakt om vi åker någonstans och se till att han inte äter någonting där vi inte vet vad det innehåller.

Men jag skulle också säga att en av de bästa sakerna jag fått ut av min tid här är att jag har fått en helt fantastisk familj som ger mig så mycket kärlek och energi.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Att vara sjuk här. Jag åkte på en riktig allergisk reaktion som varade i fem dagar. Slutade med att jag fick åka in på akuten och få kortisondropp. Två veckor efter detta drabbades jag av en hals och öroninflammation samt hög feber. Under dessa händelser har även hemlängtan varit väldig hög men då är det tur att Facetime har funnits så att jag har kunnat ringa hem.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska institutet / Au Pair in America?
Åk!! Tveka inte, det är värt det. Även om det känns jobbigt vissa dagar, och det kommer det att göra, så kommer det bättre dagar där du aldrig vill åka hem. Du kommer få ut så mycket av ditt år här.

När det kommer till samtal och matchning med familj, gå efter magkänsla. Välj inte en familj bara för att de bor på ett speciellt ställe, välj familj över hur ni kommer överens och att du ser till att ha en bra känsla. Du kan alltid resa till de ställen du alltid velat se! Ha tålamod och skriv upp de frågor som känns viktiga för dig och för att du ska få ett bra år. Men framförallt, ta chansen och åk!