Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Elin, Pittsburgh

Ålder på värdbarnen: 11, 13, 15 år
Har varit i USA i: snart 6 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag skulle säga att ända sedan jag var liten har jag velat åka som au pair. Jag var 3 år första gången jag var i usa på semester och jag visste redan då att när jag blir stor ska jag bo här. Min mamma var nämligen au pair när hon var i denna åldern och det inspererade mig otroligt mycket. Älskar även att jobba med människor och att få hjälpa till så såg detta som en bra möjlighet att utvecklas.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av min värdmamma och mina tre värdpojkar. Vi har även en hund, två nakenkatter och en del fiskar. Det är fullt ös hela tiden och nu när hockey säsongen håller på att gå mot sitt slut och baseballen har startat så är det full rulle konstant. Barnen är verkligen så olika men ändå så lika vilket är super kul. Alla har verkligen sin egen personlighet och gillar maten på sitt sätt så det tog ett tag att lära sig. Jag tycker personligen bara det är kul för det bevisar bara att vi alla människor är olika, har olika behov och gillar olika saker.

Beskriv området du bor i:
Jag bor inte inne i stan utan jag bor en bit utanför i ett super mysigt område. Jag personligen föredrar att bo utanför smeten för jag gillar inte riktigt att bo mitt inne i stan. Har nära till natur och det är något jag uppskattar otroligt mycket. Det negativa med att bo utanför stan är att man alltid måste ta bil om man vill ta sig någonstans men skulle inte säga att det är ett problem.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag för mig ser ut så som att jag börjar jobba 6:30. Fixar frukost till barnen samt packar deras lunch (samma lunch varje dag, peanut butter jelly). Frukosten skiljer sig dock i prencip varje dag. Kör dem 2 äldsta barnen till skolan och den yngsta tar skolbussen så han följer jag till vart bussen plockar upp honom. Mitt morgon shift är slut vid 9:30 och då åker jag till gymmet.

Spenderar i prencip hela min lediga tid på gymmet innan jag börjar jobba igen vid klockan 14:00. Då hämtar jag upp dem äldsta från skolan och börjar även laga mat. Igår tex lagade jag lax i ugn med bakad potstis och smörstekt sparris till. Den yngsta tar även bussen hem så då möter jag upp honom vart bussen släpper av honom.

Alla tre pojkarna har otroligt mycket sporter så varje dag är det mycket bilkörande fram och tillbaks mellan olika ställen. Hjälper till med skoluppgifter och ser till att allt blir gjort.

Måndagar så går jag till kyrkan på kvällen för bible studies men annars ser mina dagar i stort sätt lika ut.

Hur har pandemin påverkat din au pair-tid?
Pandemin har inte riktigt påverkat mig som au pair då jag åkte iväg i slutet av augusti 2022. Det ända jag skulle säga är att jag inte fick ha den första intruduktionsvekcan i new york som man hade innan pandemin. Det var otroligt tråkigt då jag hade sett fram emot det i flera års tid. Annars skulle jag säga att allt är som vanligt och har inte blivit påverkad av pandemin.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag studerade teaching students with adhd and add och teaching students with autism and asperger. Jag ska även göra en weekend class nu till våren och jag vill väldigt gärna göra en som är i New Jersey.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Min bästa resa var när jag åkte ner till Florida för att träffa min svenska familj i höstas. Det var så otroligt kul och bra för mig att komma iväg och samla ny kraft. Jag åkte även till New York över dagen för att åka skidor. Var en lång dag med många timmar av bilkörande i snö och is. Jag ska även till dc väldigt snart, till New York city och förmodligen till Florida. Har inte så mycket mer resor planerade ännu men jag är super ressugen. Ska även på en till skidresa men det är inte allt för långt ifrån vart jag bor.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Får möjlighet att lära sig mer om landet och hur det faktiskt fungerar att bo här. Lära mig mer om människor och framförallt barn. Vågat trotsa en del av mina rädslor och möjligheten att träffa så otroligt fina vänner.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Min största utmaning var att jag först bodde i en familj i californien som var hemsk. Jag ville därifrån från dagen jag kom dit men jag vågade inte och jag försökte konstant tänka positivt och kämpa på. Är så glad att jag tillslut efter en vecka i florida med min svenska familj valde att gå in i rematch. Det var också otroligt tufft och jag blev inte alls behandlad bra och fick inte alls bra stöd från min lcc.

Det positiva var dock att min kontaktperson i sverige från skandinaviska institutet var till så otroligt stor hjälp och stöd för mig. Hade det inte varit för honom hade jag förmodligen åkt hem. Du som läser detta och kanske känner att du har någon fråga eller fundering eller bara behöver någon som kan lyssna så kan man alltid höra av sig till mig på instagram eller om du är ressugen.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
Det som är så bra med denna förmedligen är att man har två kontaktpersoner med sig genom hela prosessen. En i Sverige och en i usa som kallas för ens lcc.