Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Elin, Virginia

Ålder på värdbarnen: En åttaårig tjej och en femårig kille.
Har varit i USA i: 10 månader.

Varför valde du att åka som au pair?
Jag började tänka på vad jag skulle vilja göra efter studenten och när jag började att läsa på om au pair-programmet på Skandinaviska Institutets hemsida kändes det helt rätt. Det verkade ha det som jag ville få ut av mitt lediga år från skolan, något helt nytt, en stor utmaning, att få se världen och upptäcka nya platser, uppleva en helt ny kultur och få dela året med en amerikansk familj. Jag ville göra något som jag kommer att ha med mig hela livet och att åka iväg som au pair visade sig vara mitt bästa beslut hittills i livet.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av mina två underbara värdbarn samt deras mamma och pappa. Familjen har haft två au pairer tidigare och är bra på att få mig att känna mig som en i familjen. Jag känner mig väldigt bekväm och alltid välkommen i familjen, vilket jag tror är det viktigaste för att få en bra upplevelse. De bjuder med mig på vad de gör som en i familjen, men förstår om jag har andra planer och är väldigt välkomnande för vänner att komma över. Att nämna är även att barnens morföräldrar är en stor del av familjen och jag ser de som min amerikanska mormor och morfar. Jag spenderar mycket tid med dem även på min lediga tid, sover hos dem över helgen, går och äter frukost, blir bjuden på middag eller åker och shoppar.

Beskriv området du bor i:
Vi bor i ett villaområde i Fairfax, Virginia. Jag uppskattar att bo i ett lugnt område som detta, men samtidigt ha bara en halvtimme på tunnelbanan in till Washington DC, det är verkligen det bästa av två världar. Barnens skola är på gångavstånd och det bor nio barn på vår lilla gata som gärna leker tillsammans hela eftermiddagarna. Restauranger, shopping, mataffärer, gym och allt annat man kan behöva är på nära avstånd med bil och det är fullt av au pairer runt omkring.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Hur mina dagar ser ut varierar beroende på vilken veckodag det är. Mitt yngsta värdbarn är hemma på måndagar och då gör vi ofta något roligt tillsammans, åker till hans mormor och morfar, spelar minigolf, har playdate, åker till en lekpark, åker till simhallen, åker till ett museum, till zoo eller liknande. Resten av veckan är båda barnen i skolan, på torsdagar och fredagar jobbar jag inte på morgonen men annars börjar jag 7:15 med att förbereda frukost, eventuellt packa lunch samt packa deras skolväskor.

Jag väcker barnen och ser till att de får i sig frukost och gör sig redo innan jag släpper av mitt äldsta värdbarn på hennes skola. Därefter lämnar jag mitt yngsta värdbarn på preschool och är ledig fram tills att jag hämtar honom vid 12. Vi stannar och leker med hans kompisar på lekplatsen, vi åker hem och jag lagar lunch till oss och leker vi utomhus, i lekrummet eller gör någonting annat tillsammans och han älskar timmarna han har själv med mig. Vi hämtar mitt äldsta värdbarn, hon gör sina läxor, vi äter snack och om vädret är fint leker vi utomhus, åker till lekplatsen eller till poolen, annars gör vi något tillsammans inomhus.

Mitt äldsta värdbarn har även gymnastik, dans och simning under veckan. Jag lagar middag och ger mitt yngsta värdbarn ett bubbelbad och lägger dem någon gång i veckan. Tvättar även barnens kläder två gånger i veckan och jobbar några timmar varannan helg.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har tagit två weekend classes, vilket har varit två intensiva klasser som är en helg vardera. Den första klassen var en fotoklass där vi lärde oss att fotografera olika stiler inne i Washington DC. Den andra klassen fokuserade på ”your native accent” för att förbättra sin engelska. Jag upplevde det som ett väldigt bra upplägg för au pairer.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Under mitt år hittills har jag besökt New York några gånger, både åkt upp till mina au pair-kompisar där som jag träffade på flyget hit samt besökt det med min familj när de kom på besök och att ta bussen dit är väldigt smidigt. Jag åkte på en lite längre resa till Miami tidigare i år och har dessutom åkt på weekends till Boston, Philadelphia och Virginia Beach. Närmast väntar resor till Pennsylvania, New York samt Chicago. Innan jag åker hem ska jag åka på en au pair-resa till västkusten för att besöka bland annat Los Angeles, San Francisco, Grand Canyon, Las Vegas och Yosemite.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Att åka iväg som au pair till USA är definitivt mitt bästa beslut. Först och främst har jag fått en andra familj och värdbarn som jag älskar och jag tror och hoppas att vi alltid kommer att hålla kontakten och hälsa på varandra, det är det absolut bästa med mitt år som au pair. Jag har fått uppleva så många nya platser, träffat så många nya vänner och fått uppleva en helt ny kultur och dela den med min värdfamilj. Självklart finns det även utmaningar och jag tror att året här har gjort mig mer självsäker, utåtriktad och mer bekväm i mig själv eftersom det inte finns samma trygghet som hemma.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Kulturskillnaden gör att vi ibland har väldigt olika värderingar om saker och ting, vilket kan skapa frustration. Vi löser det genom att försöka ha en väldigt öppen kommunikation och prata om det som händer. Det kan ibland vara lite jobbigt att ”bo på jobbet”, men det fungerar för det mesta bra.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska institutet / Au Pair in America?
Om du någon gång har tänkt att det skulle passa dig att åka iväg som au pair – ÅK! Du har ingenting att förlora och kommer förhoppningsvis skapa så många nya relationer och nya minnen som kommer att vara en del av ditt liv för alltid. Jag kommer alltid att tänka tillbaka på min tid som au pair som väldigt speciell och jag önskar att du får samma upplevelse som mig. Bästa beslutet jag har tagit!