Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Elsa, Los Angeles

Ålder på värdbarnen: 13, 10, 10 år
Har varit i USA: Snart 7 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag ville åka som au pair främst för att jag var sugen på att resa och uppleva andra ställen i världen. Jag hörde om au pair programmet i gymnasiet och insåg direkt att de var något för mig! Jag har alltid gillat att vara kring barn och har även jobbat på förskola i nästan två år, så jag kände att au pair är de perfekta när jag både ville jobba och resa.

Efter att jag hade läst på lite kändes de ännu mer lockande att åka då jag visste att jag skulle kunna resa till så många nya ställen, få bo hos en amerikansk familj och uppleva deras kultur och allt som de inkluderar.

Berätta lite om din värdfamilj!
Jag bor med min värdmamma, värdpappa, en tjej på 13 år och tvillingar, kille och tjej på 10 år. Båda mina värdföräldrar jobbar heltid och reser en del med deras jobb så de har ofta mycket att göra samtidigt som de även alltid hjälper mig när jag jobbar. De ställer ofta upp när jag behöver hjälp eller så fort de får ledig tid över!

De är väldigt mysiga och härliga att hänga med och jag har känt mig inkluderad i deras familj sen dagen jag kom hit. De älskar att hitta på grejer och vara aktiva så de är nästan iväg på saker varje helg. De gillar även att resa och de frågar alltid mig om jag vill vara med när de ska göra något.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i ett område som heter El Segundo som ligger i Los Angeles. Trots att LA är en väldigt stor stad med mycket trafik, folk och rörelse överallt, så bor vi i ett mysigt område där jag verkligen trivs. De finns restauranger, caféer och parker och jag går ofta ut på promenad i närområdet. Vi bor ungefär med 10 minuters gångavstånd till havet så jag brukar ofta gå ner eller ta cykeln till stranden!

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Jag börjar jobba klockan 6 på morgonen, då brukar jag fixa frukost till barnen medans de packar sina egna skolluncher. Sen gör vi oss iordning för att åka vid 7. Vi samåker med en annan familj till skolan som har en au pair så vi turas om att köra varje dag, så antingen kör jag mina värdbarn plus deras värdbarn på morgonen eller hämtar på skolan på eftermiddagen!

De tar ungefär 40 min till skolan vilket är väldigt långt så de underlättar mycket att vi kan samåka. När jag kommer hem brukar jag tvätta eller handla och det gör jag ungefär 3 gånger i veckan! Sen är jag ledig ungefär 5/6h, då brukar jag passa på att träna, åka ner till stranden, träffa kompisar eller bara vara hemma.

Sen börjar jag igen vid antingen 14 eller 16 beroende på vem som hämtar barnen. Då brukar jag fixa snacks och sen kör jag runt barnen till deras träningar och föräldrarna hjälper ofta till då träningarna är på helt olika ställen, de gör jag ända fram tills kvällen då jag slutar vid 20. Jag brukar oftast fixa middag till barnen men ibland turas jag om med föräldrarna!

Hur har pandemin påverkat din au pair-tid?
Pandemin påverkade endast när jag kunde komma hit! Jag hade velat åka efter min student 2020 men jag väntade med att ansöka tills början av 2022 eftersom pandemin gjorde att de va svårt att komma in i USA. Men sen har pandemin inte påverkat mig något sen jag kom hit!

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har precis läst klart mina två kurser. Jag tog två kurser online, en i fashion business management och en i career planning!

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har varit iväg i San Diego och Las Vegas med kompisar och sen åkte jag till San Fransisco när min familj var här och hälsade på i somras. Jag har även varit i Mexico med min värdfamilj vilket var så fint!

I början av december ska jag åka till New York med en kompis vilket jag är jättetaggad på och jag ska även till Palm springs med min värdfamilj innan jul för att fira minijul med deras släkt, det ska bli väldigt mysigt! Jag har även hopp om att åka till Hawaii och göra en roadtrip runt Grand Canyon under min resemånad i april/maj.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Det bästa är att jag har utvecklats väldigt mycket som människa. Jag lämnade alla i min närhet hemma och åkte hit helt själv vilket var en stor grej, jag hade aldrig kunnat tänka mig hur mycket jag har fått uppleva och hur mycket man klarar sig på egen hand! Jag har även träffat underbara kompisar här från flera olika länder som jag umgås med varje helg och jag är så tacksam över alla resor jag har kunnat göra!

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Den största utmaningen var helt klart när jag sa hejdå till alla hemma och lämnade Sverige. Första veckan var lite jobbigare då jag hade en del hemlängtan, men det försvann fort och sen dess har jag bara njutit av att vara här!

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
Organisationen har hjälpt mig med allt från start tills jag kom hit, jag har även stöd här borta i USA vilket känns väldigt skönt. Fick svar på alla mina frågor hemma i Sverige och behövde aldrig oroa mig för att jag missade något.

Säger även som alla andra, åk om du har chansen! Det kommer vara så värt att komma iväg och man får så fina minnen och upplevelser som man aldrig hade kunnat tänka sig! Ett år går fort och jag hade aldrig velat byta bort mitt au pair år mot något annat!