Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Hanna, Hunter Valley

Ålder på värdbarnen: 2 & 6 år
Har varit i Australien i: Snart 4 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Under sista året av gymnasiet var jag väldigt skoltrött och kände att jag behövde göra något annat innan jag började universitetet för att orka. Jag kände att ett sabbatsår var precis vad som behövdes och jag kände att jag ville utforska världen. Att då åka som au pair till just Australien var det absolut rätta alternativet för mig. Jag får se en helt annan del av världen och vila samtidigt som jag gör något jag älskar: arbeta med barn. Jag har även en trygghet hos en familj med boende och mat samtidigt som jag har stor möjlighet att resa och utforska på helgerna samt efter min tid som au pair.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av mamma, pappa, dottern som är 2 år och sonen som är 6 år. Mamman är en relativt högt uppsatt chef inom ett stor gruvföretag och pappan arbetar med att reparera maskiner inom samma företag. De arbetar relativt mycket, vilket gör min roll som au pair mycket viktig.

Något jag verkligen uppskattar hos dem är att jag verkligen känner mig som en del av familjen. Jag känner att de bryr sig mycket om mig och mina känslor, vilket är oerhört viktigt för mig. Sonen som är 6 år går just nu i Kindergarden medans dottern går i förskola 4 dagar i veckan. Sonen har ADHD vilket ibland kan vara tufft att hantera men jag vet att han är ett fantastiskt barn. Båda barnen har väldigt mycket energi men är båda så otroligt kärleksfulla och älskar att skoja och kramas. Något om jag verkligen älskar <3

Beskriv området du bor i:
Området som jag bor i, i Hunter Valley, New South Wales, är relativt litet och kan anses vara i “bushen”. Jag bor i ett litet bostadsområde ca 5 km från två städer som innehåller allt man behöver: affärer, caféer, parker och restauranger. Jag har tillgång till egen bil vilket är väsentligt för att kunna ta mig runt här så samhället inte är anpassat för att cykla eller gå här ute på “landet”.

Hunter Valley är ett mycket känt vindistrikt så att åka till vingårdarna hör i området är något jag starkt rekommenderar. Stranden ligger för mig endast ca 45 min bort med bil och det går även att ta sig dit kollektivt, och jag älskar att spendera mina helger där när det är fint väder. Det går även enkelt att åka tåg ned till Sydney på ca 3,5h, vilket även det är en perfekt helgaktivitet.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag för mig som au pair startar 6:30 då alarmet ringer. Jag har då ca 30 min på mig för att göra mig själv i ordning innan det är dags att väcka sonen. Jag försöker sedan få honom att klä på sig, äta frukost och ta sin medicin innan det ca 7:30 är dags att väcka dottern. Jag gör sedan i ordning henne för dagen innan det är dags att åka till skolan och lämna av sonen, och sedan dottern på förskolan. Då är klockan ca 8:45 och jag har då ledigt fram till 2:45 då det är dags att hämta barnen igen.

Under min lediga tid brukar jag spendera mycket tid med mina vänner: träna tillsammans, äta brunch eller ta en kopp kaffe ihop, shoppa eller bara ta det lugnt hemma hos någon av oss. När jag har hämtat barnen och vi kommit hem brukar de äta mellis och sedan leker vi en stund tillsammans innan det är dags för dusch och middag.

Efter det brukar min värdmamma komma hem och vi lagar middag och äter den tillsammans innan hon lägger barnen. När barnen sover brukar jag och min värdmamma spendera tid tillsammans framför en serie eller så har jag tid för kompisar eller för mig själv.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Under den tiden som jag hittills varit i Australien har jag fått uppleva så mycket. Jag har varit ett antal gånger i Sydney och sett denna fantastiska stad inklusive operahuset och Sydney Harbour Bridge i solnedgången. Jag har besökt the Blue Mountains och sett De tre systrarna, vilket var underbart. Jag har även fått följa med min värdfamilj på resor till Melbourne, på bröllop ute i outbacken samt åka till deras beach house, vilket har varit fantastiskt.

I januari kommer mina föräldrar och hälsar på under några veckor och då kommer vi att resa en del ihop: Sydney, Melbourne, Great Ocean Road, Grampians National Park och the Blue Mountains, vilket ska bli så roligt. Efter jag avslutar min tid som au pair i maj ska jag även ut och resa längs med hela östkusten, något som jag verkligen ser fram emot.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i Australien?
Det bästa hittills under min tid som au pair har varit alla de fantastiska saker som jag har fått uppleva och alla fantastiska människor jag har träffat. Att lära känna en helt ny familj och nya vänner som ger mig så mycket kärlek och glädje, och få uppleva så många nya platser tillsammans med dem. Jag har fått se så vacker natur, så många kända platser och kunnat njuta så mycket av mitt liv.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Min största utmaning hittills har faktiskt varit att ta hand om barnen. Att ta hand om barn är fantastiskt i perioder men kan också vara mycket tufft ibland, något som jag inte helt var beredd på: jag hade inte förväntat mig så höga toppar och så djupa dalar med barn. Men, jag vet att dessa barn älskar mig och jag älskar dem, vilket är något man får tänka på när det är tufft.

Anledningen till att det har känts ibland som en utmaning med barnen är att min tidigare erfarenhet med barn har varit som tränare inom flera olika sporter för barn från 6 år och uppåt. Att nu bo i en barnfamilj innebär att man får se alla sidor av barnen, vilket kan vara både fantastiskt och hemskt ibland. Mina värdbarn är även yngre än var jag tidigare har erfarenhet av vilket har gjort att jag har behövt anpassa mig.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet/AIFS?
Om du funderar, och kanske tvekar, på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet/AIFS så vill jag säga till dig att GÖR DET! Du kommer inte att ångra dig, jag lovar, det kommer att vara ett helt fantastiskt äventyr för dig. Och om det skulle vara så att du inte hamnar hos rätt värdfamilj, så finns möjligheten att byta till en som är mer rätt för dig.

Att åka iväg på en resa som detta är ett stort steg, ja, men det kommer att ge dig så mycket: erfarenheter, upplevelser, vänner för livet och du kommer att utvecklas så mycket som människa. Så våga ta klivet och sök nu!