Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Hanna, Melbourne

Åldrar på barnen: 10, 12 & 14
Har varit i Australien i: 6 månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Jag tog studenten och var klar med gymnasiet, men kände inte riktigt för att börja plugga direkt efteråt utan kände för att jag ville resa och se världen. Min kompis hade pratat om att hon skulle bli au pair i USA efter studenten, och det är därifrån min idé om att bli au pair i Australien kom till!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Eftersom mina värdbarn är lite äldre jobbar jag varje måndag till fredag då dem alla går i skolan. En vanlig dag kan se ut såhär:

Jag vaknar oftast upp bara 10-15 min innan jag väcker barnen för att förbereda deras frukost och ta fram deras lunchlådor. Därefter väcker jag barnen så gör dem sig i ordning och äter sin frukost. Sedan kör jag barnen till bussen i omgångar då dem går på olika skolor. Sen har jag några få hushållssysslor att genomföra hemma innan jag får ledigt. Exempelvis disken, bäddar barnens sängar och plockar upp eventuella kläder/grejor från golvet, städar lätt i badrummet, gör tvätten och går ut med soporna. Beroende på vilken dag det är ”slutar” jag olika tider, men oftast är jag klar vid 9-10 tiden.

Därefter har jag ledigt framtill jag måste hämta barnen efter skolan vilket är vid 15. Under dem timmarna brukar jag träffa kompisar, träna, bada och sola vid poolen, åka in till stan eller bara chilla framför tv:n!

Vid 15 tiden hämtar jag barnen från bussen. Väl hemma fixar jag mellanmål till barnen och därefter gör dem läxor. Om de inte har läxor brukar vi spela kort och spela fotboll eller cricket! Olika dagar har dem olika sporter och ’after school activites’ så beroende på vilken dag det är kör jag barnen till allt från cricket, fotboll, netball, basket eller gymnastik. Mot 18 tiden börjar jag laga middag och därefter gör jag disken. Sedan fixar jag barnens lunchlådor inför nästa dag och efter det är jag ledig för resten av kvällen!

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra.
Jag har haft turen att få resa rätt så mycket med min värdfamilj! Vi har åkt till Sunshine och Gold Coast i Queensland för en vecka vilket var hur häftigt och vackert som helst!! Vi har även rest till Perth tillsammans över nyår där jag även reste till Rottnest Island och såg super söta quokkas! Vi reste också till Nya Zealand eftersom min värdfamilj bodde där några år sedan. Det var så vackert där och jag hoppade bungy jump från the Auckland bridge! Sedan har jag även rest runt lite i Victoria och sett t.ex. the Great Ocean Road och även the Grampians. Efter min au pair tid ska jag resa till Queensland igen och backpacka från Byron Bay till Cairns!

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Det svåraste skulle jag vilja säga är att lämna Sverige, komma till ett het nytt land och behöva anpassa sig till en helt ny kultur. Exempelvis att lära sig köra på vänster sida av vägen eller att anpassa sig till tidsskillnaden, att lära sig vilka tider man kan ringa sin familj och sina kompisar. Det blir nya vanor, traditioner och sätt att leva som au pair då allt är annorlunda jämfört med hemma. Sedan är det också en stor omställning att plötsligt bo där du jobbar och att umgås med barnen och familjen även när du har ledigt. Missförstå mig inte, det är jätteroligt att få uppleva Australiens nya kultur men det tar ett litet tag innan man blir hemmastadd i huset och med sin nya värdfamilj, och det är helt vanligt!

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
En ny familj, det låter jätte klyschigt men det är sant! Mina värdbarn känns mer som min lillebror och lillasyster än något annat och min värdmamma är så generös. Något annat riktigt bra med min au pair tid är hur jag fått bli en del av Australiens kultur, fått se så mycket av landet och träffa så många härliga människor!

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
Min idé att bli au pair var väldigt spontan och inom väldigt kort varsel, men Skandinaviska Institutet hjälpte mig med allt möjligt och fanns för att svara på alla frågor! AIFS har även varit en stor hjälp väl här i Australien med regular check-ups och tips på hur man ska handskas med barnen när de är lite besvärliga.

Så jag skulle säga, go for it! You got nothing to lose!