Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Förberedelsemöte

Inför din avresa kommer vi att hålla ett förberedelsemöte tillsammans med dig. Under mötet går vi igenom förväntningar, kulturen i ditt nya land, livet i en värdfamilj, att studera på high school och mycket mer.

En del av det som knyter starka band mellan dig och din värdfamilj är att ni tillsammans kommer att uppleva platser, människor och händelser. Tack vare dig börjar din värdfamilj se på sin omgivning med helt andra ögon. Våra värdfamiljer berättar ofta hur roligt det är att se sin egen vardag med andras ögon, att se förvåningen över nya seder; skratten när du gör konstiga missar i språket, allt är sådant som ni kan ha roligt åt tillsammans när ni träffas igen många år senare!

Därför ska förberedelserna inte göra dig till t ex ”amerikan” innan du ens har kommit dit – det skulle förstöra många av de gemensamma och fina upplevelserna för dig och din värdfamilj. Men en del förberedelser kan ta udden av några problem, som många annars råkar ut för. ”Kulturchock” låter som något exotiskt, men det är helt enkelt vad som händer när du ska börja fungera i en så annorlunda vardag. Alla småsaker som du gjort automatiskt här hemma blir plötsligt krångliga där borta. Om du är oförberedd kan det bli både tröttande och besvärligt.

Vi försöker ge dig en känsla av vad du kan förvänta dig under ditt år utomlands, både utmaningar och glädjeämnen. Förhoppningen är att du ska resa med positiva och realistiska förväntningar. På mötet ger vi dig bl a tips om hur du skaffar dig vänner och ger råd om din skoltid. Det här får du som skriftlig information, men vi går även igenom det på förberedelsemötet före avresa.

Vi finns självklart alltid tillgängliga för frågor. Du behöver alltså inte vänta på ett informationsmöte för att få svar på dina frågor.

Avresa
Vi på Stiftelsen Skandinaviska Institutet planerar din avresa kort inpå själva skolstarten. Att få börja skolan så snabbt som möjligt och komma in i sin nya vardag är viktigt för att i möjligaste mån undvika hemlängtan. Avresor sker från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.