Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Vanliga frågor

Hur söker jag?

Börja med att göra en intresseanmälan online här på hemsidan. Att fylla i en intresseanmälan är inte bindande. Vi kommer därefter att kontakta dig för att boka ett datum för möte/intervju tillsammans med dina föräldrar. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss per e-mail eller telefon om du har frågor eller vill veta mer om programmet.

Kan jag ordna ett high school-uppehåll i USA på egen hand?

Amerikansk myndigheter har tagit fram ett system som kallas för SEVIS (The Student and Exchange Visitor Information System) dit alla utbytesstudenter, organisationer, skolor ska registreras för att ansöka om visum. Det är en dyr och tidkrävande process och eftersom många high schools bara tar in 1-3 internationella studenter per så är det inte värt arbetet för dem att ansluta sig direkt till SEVIS. Från SEVIS registret får du de nödvändiga visumformulären DS-2019 och I-20 när det är dags att ansöka om visum.

Kan jag ordna en egen familj?

Om du har en egen familj som du vill bo hos under high school-året, har vi möjlighet att hjälpa dig att ansöka om alla nödvändiga formulär, visum, flyg, försäkringar etc. Ansökan är densamma som om du skulle söka som vanligt. Dvs du och din värdfamilj kommer att gå igenom samma ansökningsprocess, intervjuer, bli godkända etc.

Hur är värdfamiljerna och hur väljs de ut?

Oftast arbetar båda föräldrarna men där slutar också likheterna. Det går inte att generalisera, alla familjer ser olika ut. En del är yngre, några är äldre, vissa har barn, hos andra har barnen flyttat hemifrån. Gemensamt för värdfamiljerna är att de vill dela med sig av sin vardag och sin kultur till ungdomar från andra delar av världen. Alla värdfamiljer behöver lämna ett utdrag ur belastningsregistret för att kunna bli godkända.

Hur lång tid tar det att få en värdfamilj?

Det är mycket olika. En del får snabbt placering, vissa kan få vänta längre tid och det kan förekomma att en del kan få vänta till efter skolstart. Kom ihåg att värdfamiljerna inte får någon ersättning för att du bor hos dem – de gör det helt av intresse. Ibland krävs det en del extra arbete av oss för att hitta din värdfamilj. Förutom att vi ska hitta en familj behöver vi även säkerställa att det finns en skola i området som tar emot dig. Det händer allt som oftast att skolor av olika orsaker tackar nej. Vi fortsätter då vårt arbete med att hitta en ny värdfamilj och skola. Först när både värdfamilj och skola är på plats så har du en placering. Du får då omedelbart meddelande och vidare information från oss.

Kan jag välja vilken region som jag vill komma till?

Ja, du kan mot en avgift välja vilken region eller delstat du skulle vilja komma till. Vi kan dock inte garantera en placering i det område du väljer. Vi har många värdfamiljer över hela USA, men se till att söka i god tid så ökar dina chanser att komma dit du önskar. Får du inte placering i önskat område, betalar du ingen extra avgift.

Kan jag och en kompis bo i samma värdfamilj eller i närheten av varandra?

Nej, varje skola tar oftast bara in en eller två utbytesstudenter. Om de tar in mer än en utbytesstudent så är de noga med att de inte kommer från samma land. Ur skolans synvinkel finns det en fördel för studieklimatet på skolan när det finns utbytesstudenter på skolan. Man är t ex nyfiken på andra kulturer i USA, men om utbyteseleverna kommer från samma land så försvinner en stor del av syftet.

Hur är området där jag kommer bo i USA?

När det gäller high school i USA: De flesta elever blir placerade i familjer i relativt små städer. Vi har funnit att möjligheten att komma till rätta i sin skola är bäst i sådana samhällen, vilket också är en förutsättning för att trivas och ha en bra upplevelse. I en stor stad och skola blir man ofta en i mängden bland andra utbytesstudenter men i en mindre stad blir man ofta igenkänd vilket gör din vistelse mer speciell och det blir lättare för dig att träffa andra och ta del av kulturen.

Kan jag söka om jag har eller har blivit diagnostiserad för psykologiska sjukdomar (t.ex. ätstörning, fått behandling av psykolog eller har diagnosen ADHD)?

Nej, att delta i high school-programmet innebär en stor påfrestning vilket gör att det finns en risk att du får återfall om du tidigare fått någon av ovanstående diagnoser. En annan aspekt är att familjerna medverkar i programmet utan att få ersättning och vi kan inte därför inte be dem ta det stora ansvar som det skulle innebära.

Jag har allergi – kan jag söka?

Ja, men det beror också på vad du har för allergi. Om du har en allvarlig matallergi så kan vi tyvärr inte anta dig till programmet. Anledningen är att vi som organisation inte kan garantera din hälsa eftersom det är mycket svårt att hitta en familj som klarar av att hantera det stora ansvar som krävs för din kost.

Om du är pälsallergiker kommer vi att göra vårt bästa för att hitta en placering åt dig, men väldigt många familjer har husdjur, vilket gör att vi inte kan garantera placering. Sök därför i mycket god tid.

Jag har gått ut gymnasiet, kan jag söka?

Nej, du får inte ha avslutat gymnasiet för att söka.

Min engelska är inte så bra, kan jag fortfarande söka high school i USA?

Oftast är det inga problem att söka och du har antagligen bättre språkkunskaper än du själv anar. I Sverige har vi en lång tradition av engelskundervisning i skolan och vi översätter inte våra filmer till det egna språket som man gör i många andra länder. Det gör att vi omedvetet använder oss av engelskan i vår vardag och språkförståelsen är därför mycket hög. För att söka high school i USA behöver du minst G i Engelska. Oavsett vilken nivå i engelska du har, är det viktigt att du förbereder dig så väl som möjligt före avresa. T.ex. genom att läsa engelska böcker eller att stänga av textningen när du ser på engelsk film. På det sättet går det snabbare för dig att komma in i språket när du väl är på plats i USA.

När sker avresa?

Du kommer att resa nära inpå skolstarten. Datumet för skolstarten kan skilja sig åt från olika skolor. Så snart du blivit placerad får du all information om din familj och skola.

Hur mycket bagage kan jag ta med mig till USA?

Det är det enskilda flygbolaget som bestämmer vikten på bagaget. Flygbolagens regler ändras ständigt vilket har att göra med deras bränsleekonomi. Därför rekommenderar vi att du alltid kontrollerar flygbolagets hemsida före avgång. Men i regel får man ta med sig en stor väska på ca 23 kg (beroende på flygbolag) och ett mindre handbagage på 8 eller 12 kg (beroende på flygbolag). Vilket flygbolag du reser med kommer att stå i din resplan och på din E-biljett.

Men tänk på att packa smart. Det kanske är ett annat mode i USA än hemma, vilket gör att du antagligen kommer att köpa en del nya kläder ganska snabbt. Kanske är det bättre att du får plagget du saknar postat till dig från Sverige än att du packar väskan full och sedan inte använder alla kläder. Tänk även på att du kommer att köpa saker i USA som du vill ta med dig hem och då gäller det att ha utrymme för återresan. Innan hemresa är det viktigt att du i god tid kontaktar ditt flygbolag för att höra vad kostanden är för övervikt.

Hur mycket fickpengar behöver jag under mitt utbytesår?

Vi rekommenderar att du har mellan 1500-3000 kr per månad.

Vad händer om jag får hemlängtan. Kan jag resa hem?

Du behöver vara fullt medveten om hur lång tid du är borta. Alla som reser känner nog någon gång hemlängtan. Oftast under den fösta månaden innan man kommit in i språket, kommit igång ordentligt i skolan och fått nya vänner – det är helt naturligt, men det går över. Men om du väljer att resa hem i förtid är det inte möjligt att få delar av programavgiften återbetald. Innan du söker måste du också ta i beaktande att du antagligen inte har någon skola i Sverige att komma hem till eftersom skolstarten redan har varit.

Kan jag tillgodoräkna mig mitt high school år utomlands?

Nej, med största sannolikhet går det inte att tillgodoräkna sig ditt läsår utomlands. D v s du måste läsa dina 3 år på gymnasiet hemma i Sverige även om du studerat ett läsår utomlands. Det förekommer undantagsfall, så hör med ditt gymnasium om det går. Men i de allra flesta fall går det inte eftersom skillnaderna är så stora i utbildningssystemen.

Kan man läsa 3 år på high school i USA och avsluta med en high school-examen?

Ja, du reser då på Private High School och F1 visum istället för J1 visum. Kostnaderna för detta program skiljer sig mot det vanliga high school-programmet. Kontakta oss för mer information.

Ställer skolorna några krav på mig och mina studier?

Ja, skolorna förväntar sig att du sköter dina studier, närvarar på lektionerna, gör dina läxor och att du får godkänt i både obligatoriska och valfria ämnen. Ur skolans perspektiv så har de gett dig chansen till en plats på deras skola. De förväntar sig att du tar vara på denna fantastiska möjlighet och sköter dina studier och din skolgång. Om du missköter skolgången så finns risken att skolan väljer att stänga av dig och du måste återvända hem.

Om jag utövar amerikansk fotboll eller en annan sport på en högre nivå hemma i Sverige, är jag garanterad att kunna utöva denna sport även i USA?

Med största sannolikhet kan du göra det eftersom amerikansk fotboll och basket t.ex. finns på de flesta skolor. Men vi kan inte garantera dig det. Det beror å ena sidan på om skolan du blir placerad på utövar sporten och om du klarar uttagningarna till laget. Du kan också bli tvungen att lämna laget under skolgången om tränaren anser att du inte klarar av att sköta dina övriga studier på skolan.

Kan jag resa hem på semester under min vistelse?

Nej. Det är inte tillåtet att resa hem på semester under vistelsen oavsett orsak så som födelsedagar, konfirmation, bröllop eller liknande.

Kan familj och vänner besöka mig under min vistelse?

Nej, Största anledningen är att det orsaker stora problem med hemlängtan. Vilket gör att resterande del av vistelsen kan vara mer eller mindre bortkastad för dig.

Kan jag arbeta under min vistelse?

Nej. Det är inte tillåtet att ta betalda arbeten under vistelsen. Det kommer inte heller finnas tid för det då du kommer ha fullt upp med skolan och alla sportaktiviteter.

Kan jag ta körkort under mitt high school-år i USA?

Ja. Du kan ta körkort om din high school erbjuder det som ett ämne. Men du får inte framföra något motoriserat fordon under din high school vistelse i USA även om du tagit körkort. Att ta körkort kostar ofta runt 100 kr. Men vi kan inte garantera att du kan ta ett körkort eftersom det inte är möjligt att göra på alla platser.