Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Värdfamiljen

Den italienska värdfamiljen erbjuder dig inte bara en säng, mat och en studieplats, utan också en plats i deras hjärta! De får ingen ekonomisk kompensaton för sitt engagemang, utan gör det bara för att de tycker att det är roligt.

När man tänker på en italiensk familj, ser man lätt en stor familj framför sig. Det är dock sällan fallet längre, då det vanligaste numera är att en familj består av tre personer. Kärleken till familjen är dock stor och man värnar om sina släktingar och träffas ofta. Man visar stor respekt för äldre släktingar och tar hänsyn till deras åsikter och råd. Unga vuxna bor oftast hemma tills de ska gifta sig.

Familjerna bor oftast i lägenhet, framför allt i städerna, och en utbytesstudent som är van vid mera utrymme (både i yta och interitet) får anpassa sig. Barnen pratar med sina föräldrar om allt och föräldrarna är delaktiga i deras liv i mycket högre grad än vad vi i Sverige kanske är vana vid.  Din värdfamilj förväntar sig att du ska umgås mycket med dem och prata med dem om allt du upplever och känner. I Italien älskar man att prata och umgås!

Pappan i familjen arbetar ofta väldigt mycket och kommer hem sent. Han hjälper sällan till särskilt mycket hemma, men engagerar sig mycket i barnen och familjen. Mamman i familjen arbetar oftare nu än förr, men är fortfarande den som ansvarar mest för hemmet och är en central figur i familjen. Föräldrarna är de som bestämmer i familjen, vilket kan kännas ovant för en svensk tonåring, som är van att få vara med och bestämma.

Om du får värdsyskon kan det vara bra att tänka på att de hittills har varit ensamma om att ha sina föräldrars fulla uppmärksamhet. När du kommer blir du mittpunkten och de kanske känner sig avundsjuka. Försök att spendera mycket tid med dem och att visa att du verkligen vill lära känna dem. Barn och tonåringar i Italien tillbringar mycket tid hemma med sina studier och att umgås med familjen. Bara på helgerna har de mer tid att syssla med fritidsaktiviteter och att gå ut och träffa vänner.

Italienska hem är oftast väldigt rena och välstädade. Du förväntas hjälpa till att städa och hålla rent på ditt rum.

Vi har värdfamiljer över hela Italien, t o m på öarna Sardinien och Sicilien! Vi placerar utbytesstudenter både i städer och på landsbygden.