Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Sport & Fritid

Den amerikanska skolans medvetna satsning på sport, klubbar och fritidsaktiviteter syftar till att ge studenterna en bred utbildning och en mångkompetens som ger trygghet och flexibilitet inför framtiden. Dessa aktiviteter anses nästan lika viktigt som det schemalagda skolarbetet.

När man söker till ett amerikanskt universitet läggs stor vikt vid hur aktiv man varit under sin High School tid. Det innebär att du har ett rikt utbud av varierande möjligheter att utnyttja på din fritid – det mesta i anknytning till skolan. Att delta i aktiviteterna är också det bästa sättet att få nya vänner. Också här gäller det att man ska våga prova nya saker – varför inte diskussionsklubben eller redaktionen för skolans årsbok? Eller pröva en ny sport som amerikansk fotboll?

Det här året ger dig en chans att vidga dina vyer, utvecklas och hitta sidor hos dig själv som du inte trodde fanns. ”School spirit” – skolandan – är viktig och dessutom en rolig upplevelse.
Man satsar på sin skola och sina kamrater, man ställer upp för varandra. Det är något som våra hemvändande deltagare gärna talar om.

Ofta manifesteras skolandan i samband med idrottsevenemang och andra tävlingar, t ex i debatt eller matematik. Här kommer alla och hejar på de sina. Självklart bär man skolans färger och andra symboler för gemenskapen. Skolan blir det centrala i ditt liv. Det gäller att gå med i annorlunda aktiviteter och föreningar och att inte låsa sig vid sådana intressen som du hade med dig hemifrån. Det här året ska du utnyttja till att vidga din värld på alla sätt.

Skolan ordnar ofta skoldanser och fester av olika slag. Ett stort evenemang på hösten är ”Homecoming” som infaller i november, oftast i samband med en viktig Amerikansk helg, ”Thanksgiving’. Det är den helg då f d elever kommer tillbaka (hem) till sin skola. Man klär ut sig, ordnar parader och tokiga tävlingar, samlas till en viktig match i amerikansk fotboll och slutar med en bal då skolans ”kung och drottning’ koras och kröns, allt med stor pompa och ståt. På våren har Avgångsklassen som en del av avskedet till sin skola en s k ”Prom” -bal.