Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Värdfamiljen

Som high school-student bor du i en amerikansk värdfamilj medan du studerar på en skola i närheten. Familjen tar emot dig utan att få någon form av ersättning i utbyte. De gör det för att få lära sig om andra kulturer och naturligtvis för att de gärna visar upp sitt land, som de är stolta över. Samtidigt innebär läsåret att du behöver anpassa dig till deras kultur och deras sätt att leva. Det är en del av programmet och gör att du kommer att känna att du utvecklas som person.

Värdfamiljen – ditt hem för en tid
Din värdfamilj kommer att bli en lika viktig del av ditt utbytesår som skolan kommer att vara. Genom din värdfamilj får du insikt i vad den amerikanska gemenskapen innebär, samt inblick i den amerikanska kulturen och samhället – här knyts det nästan alltid vänskapsband och kontakter för livet. Du kommer snabbt att lära känna din omgivning, få en uppfattning om amerikanarna, deras levnadssätt och värdlandets unika karaktär.

Noggrant urval
Vi arbetar hårt för att hitta bra värdfamiljer. Vi har varit verksamma så länge, att vi har ett starkt stöd i detta arbete från skolor och andra organisationer. Många av våra familjer har tagit emot utbytesstudenter i många år. Varje ny familj som ansluter sig till vårt high school-program behöver genomgå en ansökningsprocess som är lik den process som du nu kommer att göra.

Våra lokala representanter besöker familjen i deras hem för att säkerställa att familjen fungerar bra ihop med våra elever. De får lämna referenser och utdrag ur belastningsregistret. Därefter avgörs om familjen kan delta i programmet. Under intervjun får familjen också möjlighet att beskriva sig själv och sina intressen. Det är viktigt att alla i familjen förstår vad det innebär att ta emot en utbytesstudent.

Din familj
Men vilken av de utvalda familjerna passar just dig? För att ta reda på detta besöker vår lokala representant varje värdfamilj igen. Tillsammans med värdfamiljen går de igenom ansökningarna för att hitta en bra matchning. Denna process är tidskrävande men det viktiga är att du kommer till en värdfamilj där du trivs bra.