Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Vanliga frågor

Passar vi som värdfamilj?

De viktigaste egenskaperna för en värdfamilj är att alla i familjen är engagerade och nyfikna på den nya familjemedlemmen. Då spelar det inte så stor roll om utbytesstudenten får ett eget rum, var värdfamiljen bor eller om det finns ett, flera eller inga barn alls i hushållet.

Hur ser en värdfamilj ut?

En värdfamilj kan se ut på många olika sätt och alla är välkomna att höra av sig! En del har barn och är småbarnsfamiljer, eller familjer med äldre/vuxna/utflyttade barn. Andra består av bara en, eller två vuxna. En del utbytesstudenter vill gärna få småsyskon eller storasyskon – andra vill hellre bli ”enda barnet”.

Vad behöver vi stå för?

Ni står för boende och mat för eleven, men utbytesstudenten har egna fickpengar med sig och står för alla egna nöjen, kläder och resor. Ni behöver erbjuda utbytesstudenten en egen säng och en plats i hemmet att studera vid i lugn och ro, men det är inget krav att hon/han ska få ett eget rum. Om eleven ska dela rum med ett av era barn, måste barnet vara av samma kön som eleven och åldersskillnaden får inte vara mer än 4 år.

Spelar det någon roll var vi bor?

Det viktigaste är att ni som värdfamilj har tiden och engagemanget för att ta emot en utbytestudent. Det spelar ingen roll om värdfamiljen bor i en stad, by eller på landsbygden. Så länge det finns ett gymnasium i närheten, eller inom rimligt avstånd (så att man kan åka dit med skolskjuts eller lokaltrafik), funkar det jättebra. Det kan till och med vara lättare för eleven att få nya vänner snabbt på en mindre ort.

Måste vi visa hela Sverige?

Nej, det finns inga krav på er att resa runt i Sverige och visa hela landet för utbytesstudenten, han/hon kommer hit för att bli en del av en vanlig, svensk familj och gå i skolan i närheten – och att lära sig om vår kultur på det sättet.

Hur klarar vi språket?

Alla utbytesstudenter som kommer kan engelska. Oroa er inte för att era språkkunskaper eventuellt ska vara för dåliga, vi svenskar är oftast mycket bättre på engelska än vad vi tror. Dessutom kommer ju eleven för att lära sig svenska så fort som möjligt. Vi erbjuder också eleven intensivundervisning i svenska under början av vistelsen.

Hur gör vi med regler och rutiner?

Se utbytesstudenten som en del av er familj! Utbytesstudenten kommer inte för att bo som gäst hos er, utan vill bli en naturlig del av er familj, d v s han eller hon ska följa samma regler och vardagsrutiner som övriga familjemedlemmar. Eleven behöver också få samma omtanke och stöd som era egna barn skulle få.

Men har vi tid?

Många svenska familjer lever ett ganska tidspressat liv och har kanske svårt att balansera jobb och fritid. I början behöver eleven säkert extra stöd från er för att komma in i det svenska språket och kulturen, men efter ett tag kommer livet att rulla på som vanligt för er alla. Eleven får snart egna vänner på skolan och kommer att vara upptagen med både fritidsaktiviteter, nöjen och studier efter skoltid.

Ett läsår är så lång tid…

Utbyteseleverna stannar i angingen 1 eller 2 terminer. Men många upplever att tiden går väldigt fort. Under första delen av utbytet ska utbytesstudenten finna sig till rätta i värdfamiljen, komma igång med språket, skolan, träffa vänner osv. Under denna period behöver man som värdfamilj vara med och vägleda sin utbytesstudent lite extra. Med tiden blir de mer självgående och börjar förstå svenska språket allt bättre.

I slutet av första terminen brukar utbytesstudenterna känna att det verkligen ”släpper” för dem. De känner sig hemma i sina värdfamiljer, har fått vänner och kommit igång med språket. När man som värdfamilj behöver säga hejdå till sin utbytesstudent har han/hon antagligen blivit som en familjemedlem och många känner att det blir väldigt tomt efter att de har rest. Men det behöver inte sluta här, många fortsätter att ha kontakt med sina utbytesstudenter och följer dem genom livet.

Hur går ansökningsprocessen till?

•Ni hör av er till oss, eller så får vi tips om er och kontaktar er. Vi berättar mer om vad det innebär att vara värdfamilj, svarar på era frågor och skickar information.
•Om ni fortfarande är intresserade, berättar vi vilka utbytesstudenterna är som söker svensk värdfamilj just nu och försöker tillsammans med er hitta den student som passar bäst i just er familj.
•Om ni därefter bestämmer er för att bli värdfamilj fyller ni i en ansökan. Ni behöver lämna in 2-3 referenser för er familj som vi kan kontakta och ett polisregisterutdrag på alla i hushållet som är över 18 år.
•Vi gör ett hembesök hos er och går igenom alla era frågor och funderingar.
•Vi meddelar eleven att vi hittat en passande värdfamilj och ni får varandras kontaktuppgifter så att ni kan börja lära känna varandra.
•Utbytesstudenten anländer till Sverige och ni möts för första gången! Vi hjälper eleven med en intensivkurs i svenska och finns hela tiden till hands med råd och stöd för både er och eleven. Eleven kommer lagom till att höstterminen startar i augusti och åker hem när utbytet slutar, antingen i januari eller i juni