Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Hilda, Brisbane

Hej! Mitt namn är Hilda. I januari styrde jag kosan till Australien och har nu i slutet av juni varit en aupair i Brisbane, Australien i fem månader. Jag tar hand om tre barn som är 7, 5 och 3 år gamla.

Mitt val att bli en aupair var självklart då jag alltid känt mig intresserad över att se och uppleva nya platser, nya kulturer och att lära mig mer utav det engelska språket. Att vara en au pair lät mig göra det, samtidigt som jag efter studenten fick pröva mina vingar. Jag tycker att det är så roligt att lära mig om nya länder, nya kulturer o traditioner och samtidigt få se så mycket vackra och fantastiska platser.

Min värdfamilj är en helt vanlig familj med två arbetande föräldrar och tre barn med mycket aktiviteter. De värderar familjen högt och vi har ofta gemensamma familjemiddagar.

Jag tycker att Brisbane är en helt underbar stad och min förort ligger inte alls långt ifrån city. Det känns inte heller som att man bor mitt i ”smeten” och bullret, även om det är så nära. I området där jag bor finns också allt som jag behöver, ett gym och café osv.

Ingen dag är den andra lik för mig, jag får ett nytt schema varje vecka. Men oftast börjar jag jobba när barnen äter frukost vid 7 eller halv 8. Efter det gör jag lunchlådor, hjälper barnen klä på sig, packar väskorna tillsammans med dem och hjälper dem med de övriga morgonbestyren. Sen följer jag barnen till skolan och den minsta till dagis och därefter är jag ledig under ett par timmar. Då brukar jag oftast träna, luncha med mina vänner, sola eller städa. Sen plockar jag upp barnen ifrån skolan och vi har afternoon-tea, leker och äter middag.

Jag har gjort några weekend-trips än så länge. Jag har varit i Byron bay, seglat vid Whitsunday öarna, besökt Fraser Island och Stradbroke Island. Brisbane ligger nära både Noosa och Gold Coast så där har jag också varit. Jag började min tid i Australien med en semestervecka i Sydney, vilket jag uppskattar att jag gjorde så mycket.

Under min tid här har jag också planerat att åka till Melbourne och Carins någon gång. Sen ska jag också göra någon sorts ocean road men det är mycket som jag inte planerat än.

Det har redan gått snart fem månader och jag har lärt mig såå mycket. Jag har blivit oerhört självständig, min sociala förmåga har utvecklats och förbättrats o jag har lärt mig hur enkelt det är att knyta nya band och få nya vänner.

Min lön varje vecka går mestadels till helgnöje, helgresor, mat, utekvällar, fika och liknande. Jag försöker också att spara lite varje vecka men vissa veckor är svårare än andra.

Det svåraste med att vara en aupair är kontakten med familjen. Det är svårt att klicka med familjen till en början, både med barnen och de vuxna. Som aupair ska du både vara en familjemedlem, en anställd, samtidigt som du är nyfiken på landet och vill resa iväg och se platser. Jag brottas fortfarande med att passa in ibland, men vi har båda funnit ett stadie som jag tror passar båda parter. Det är givetvis också svårt att vara långt hemifrån o vissa tycker att det är mer jobbigt än andra.

Jag valde att åka med Skandinaviska institutet för att jag kände mig så liten i den stora världen där det finns så mycket val och möjligheter. Jag visste vad jag ville men det kändes så skönt med någon och något som står bakom än och backar än i alla situationer som man kan stöta på. Jag fick mycket vägledning och jag hade kontinuerlig mail-kontakt med Nathalie på Skandinaviska institutet.