Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Ida, Melbourne

Min au pair-vistelse i Australien var faktiskt den tredje gången (!) som jag åkte som en au pair. Innan Aussie hade jag spenderat ett år i USA och ett år i Nya Zeeland, så jag visste verkligen vad det var jag gav mig in på.

Att åka som en au pair är ett jättebra sätt att inte bara resa och se världen, men att uppleva en kultur på ett så nära håll som man bara kan, utan att själv höra till lokalbefolkningen. Man träffar nya människor och under mina tre au pair-turer har jag lärt mig en hel del om mig själv och även vuxit som människa.

Jag bodde och jobbade hos en ung familj med en liten ettåring i Melbourne; Australiens näst största stad. Min familj var underbar och extremt typisk för Melbourne som är en väldigt multikulturell stad, pappan var från Kroatien och mamman hade rötter i Afrika och England. Jag hade verkligen inte kunnat få en bättre familj, de behandlade mig som en i familjen och jag var alltid välkommen att följa med på familjeaktiviteter, samtidigt som de förstod om jag behövde få vara ifred ibland.

Mina arbetsuppgifter bestod av att ta hand om bebisen, med allt vad det innebär. Jag gjorde i ordning hans mat och nappflaskor och matade honom, jag lade honom för hans ”naps”, bytte blöjor, badade honom, lekte, gick till parken och biblioteket osv. Två dagar i veckan gick han på dagis och då körde jag honom i bilen.

Jag städade även hans rum och vardagsrummet där han lekte, en gång i veckan, bytte och tvättade hans lakan en gång i veckan, samt tvättade hans kläder dagligen. Förutom det var jag självklart ansvarig för att städa mitt eget rum och badrum.

Som en au pair och alltså en del av familjen hjälpte jag också till med familjesysslor, såsom att diska efter maten, ta ut soporna och liknande.

Av alla de städer jag besökt i världen är Melbourne nog min favoritstad. Det händer alltid något i ”Melbs” och det är en väldigt kulturell stad samtidigt som det räknas som Australiens ”sportstad”.

Australien är ett helt fantastiskt land; det finns så mycket att se och göra att man knappt vet var man ska börja. Själv så har jag ”hittat Nemo” i Stora Barriärrevet, vandrat i en av världens äldsta regnskogar i Daintree, hajkat i Blue Mountains, sett små pingviner och matat wallabies på Philip Island, snorklat med hajar, sköldpaddor och Manta Rays på västkusten, avnjutit en glass på trapporna utanför Sydney Opera House, sett Federer slå Tomic i tennis under Australian Open, samt stått i en liten ”glaslåda” utanför den 88:e våningen av Melbournes högsta hus the Eureka tower. Allt det var ändå bara en bråkdel av allt jag ville hinna med, så det får definitivt bli mer Australien-resor för min del!

SI tog väl hand om mig innan jag skulle åka. Zandra som var min kontaktperson ”kände” jag sedan jag åkte till Nya Zeeland och det var skönt att alltid ha någon att ställa mina frågor till och som personligen hade koll på min ansökan.

Om du funderar på att åka som au pair till Australien tycker jag inte att du ska tveka, åk bara, det kommer helt klart att vara värt det!