Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Isabelle, New York

Ålder på värdbarnen: 9 & 12 år
Har varit i USA i: 9 månader

Varför valde du att åka som au pair?
När jag var yngre åkte jag och min familj till USA för att hälsa på våra familjevänners dotter som arbetade som au pair och sedan dess har jag varit väldigt intresserad av att själv prova på det.

Berätta lite om din värdfamilj!
Jag bor i en jättehärlig familj, med en svensk värdpappa och brittisk värdmamma och då mina värdbarn är halvsvenska pratar jag därför både svenska och engelska med dem. Innan jag flyttade hit bodde jag hos en familj i Maryland, men eftersom min storasyster bor i Connecticut ville jag flytta närmare henne då jag längtade hem väldigt mycket under vintern. Rematch var därför bästa alternativet för mig. Sedan jag flyttade hit har alla i familjen tagit emot mig med öppna armar och det är jag väldigt tacksam för!

Beskriv området du bor i:
Jag bor i Sea Cliff, som är en väldigt liten ort på Long Island, New York. Superfint ställe med nära till både strand, hav och storstad, passar mig perfekt!

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag ser ut som så att jag börjar jobba vid 7.30 och jobbar fram till 8.15 då båda barnen har åkt till skolan. Efter 8.15 är jag ledig hela dagen fram till 14.30, vilket är tiden jag hämtar upp det yngsta värdbarnet från hennes skola. Antingen går vi hem och fixar i ordning lite mellanmål och hittar sedan på något ihop, eller så vill hon leka med kompisar och då brukar jag passa på att förbereda lite inför middagen.

Mitt äldsta värdbarn har vanligtvis softballträning hela eftermiddagen, så jag hämtar upp henne vid 17 och sedan åker vi hem och äter middag. Föräldrarna äter senare på kvällen och därför äter jag och tjejerna själva. Efteråt förbereder vi lunchlådorna till dagen efter och vid 18.30-19.00 brukar jag sluta för dagen.

Hur har coronaviruset påverkat din au pair-tid?
Jag lyckades faktiskt få mitt visum innan ambassaden i Sverige stängde och därför kunde jag komma iväg till USA, trots inreseförbudet. 1 augusti 2020 fick jag och ett gäng andra au pairer åka till Turkiet och vara i karantän i 14 dagar innan vi kunde resa in i landet, lite jobbigt men så värt det! Jag har ju alltså bara bott i USA under pandemin och därför har jag inte så mycket att jämföra med, men jag tror absolut att mitt au pair-år hade sett annorlunda ut om jag hade åkt innan Corona.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har tagit två ”acting classes” via en sida som heter Au Pair Classroom, allt var alltså online.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
I och med att jag kom när läget i USA började bli sämre igen ville min förra värdfamilj att jag skulle vara väldigt försiktig och därför kunde jag inte resa så mycket. Jag hälsade på min syster i Connecticut samt firade jul med henne och hennes man uppe i Vermont. Utöver det har jag mest gjort lite småresor över dagen.

Sedan mars är jag dock vaccinerad och eftersom att läget börjat bli bättre nu, känns det som att det öppnar upp mer möjligheter för mig vad gäller resande. Jag ska t ex förhoppningvis åka till västkusten i augusti, innan jag påbörjar mitt andra år här i New York. Jag ser också fram emot att få upptäcka alla fina platser här på Long Island!

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Definitivt att jag vuxit jättemycket mycket som person, man märker att man klarar av så mycket mer än vad man tror!

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Att vara ifrån familj och vänner (särskilt under en pandemi). Men, håller man bara kontakten skulle jag säga att man klarar det superbra!!

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet/Au Pair in America?
GÖR DET! Jag tycker att alla som är sugna borde testa, man utvecklas så mycket, får massor med nya vänner och besöker häftiga platser. Risken finns ju att man kommer att ångra sig senare om man inte provar. Ge det en chans, Sverige finns alltid kvar!