Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Jessica, Washington

Ålder på värdbarnen: 9 (10 senare i år) och 13
Har varit i USA i: Snart 8 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag valde att åka som au pair för att jag ville uppleva något het nytt, få se nya platser och få nya erfarenheter, plus att jag alltid har tyckt om barn och därför tyckte detta skulle passa mig perfekt, och det har det verkligen gjort. Jag bestämde mig i tvåan på gymnasiet att jag skulle bli au pair i USA efter gymnasiet, jag visste inte vad jag ville plugga, det vet jag fortfarande inte, och tyckte därför att au pair var en jättebra idé.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består utav värdmamma och mina två värdbarn. Barnens föräldrar är separerade men de har barnen ihop, jag bor hos mamman och det är bara hos henne jag jobbar. När barnen är hos sin pappa är jag alltid ledig.

Min värdfamilj är den absolut bästa och jag är så himla glad att jag är hos just dom. Jag hade inte kunnat haft det bättre någonstans och allt är precis som jag förväntat mig och ofta även ännu bättre. Vi spenderar mycket tid tillsammans där vi spelar spel, har movie-nights, hänger ute på vår baksida och mycket mer. De ser alltid till att jag får hänga med på alla familjeaktiviteter, det är allt från restaurangbesök till legoutställning i downtown till resor. I februari åkte jag med familjen till Hawaii och nästa helg ska vi åka till en cabin 4–5 timmar härifrån för att fira min värdmamma som fyller år i veckan.

Dom är också alltid måna om att jag mår bra och har det bra, att jag får uppleva saker och dom har fått mig att känna mig som en familjemedlem. Det är den absolut bästa värdfamiljen.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i ett neighbourhood i nordöstra Seattle som är så fint och mysigt. Det är många fina hus, många andra barnfamiljer och många trevliga grannar så jag tycker om området jag bor i jättemycket. Jag tycker om att området känns som ett litet mindre småstads område och inte som om att det tillhör en större stad, det gör att det blir mycket mysigare. Men jag gillar också att det är nära in till Downtown Seattle och man kan få den större stadskänslan med. Det tar mig oftast 15-20 minuter med bilen in till downtown, perfekt avstånd. Fem minuter från där jag bor ligger ett ställe med en del affärer och restauranger som jag älskar och det är så mysigt och fint, där spenderar jag mycket tid när jag inte jobbar.

Seattle är också ofta väldigt fint och det är nära till skog och berg så man behöver inte åka långt för att få en helt annan natur och en känsla av att man är långt ifrån en stad. När det är bra väder kan man se alla bergstoppar och det är så himla fint!

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag för mig ser ut som så att jag börjar jobba vid klockan 7 och då går jag upp och gör frukost till oss alla fyra som vi äter ihop, vissa dagar är det bara jag och barnen, det beror på hur min värdmamma jobbar. Jag fixar också mitt yngsta värdbarns matlåda innan jag kör henne till skolan som ligger typ fem minuter bort. När jag kommer tillbaka igen fixar jag lite i köket och hjälper äldsta värdbarnet om han behöver hjälp med något innan han går till bussen, han är ju som sagt 13 och fixar oftast allt själv. Jag plockar sedan undan på deras rum så det ser snyggt ut och bäddar deras sängar, två gånger i veckan tvättar jag även deras kläder.

Ofta är jag klar runt 8.30-9 och då är jag ledig fram tills 14.15 då jag hämtar yngsta värdbarnet från skolan. När jag är ledig mitt på dagen brukar jag åka till gymmet, hänga med kompisar, åka till University Village eller bara ta det lugnt hemma.

När jag hämtat yngsta värdbarnet från skolan åker vi ibland till parken med hennes kompisar, har playdates, ser till att läxorna blir gjorda och ibland tar vi det bara lugnt hemma, ett snabbt mellanmål kläms alltid in också.

På helgerna är barnen hos sin pappa så då är jag alltid ledig förutom på söndag kväll då jag hämtar dom.

Hur har pandemin påverkat din au pair-tid?
Mitt liv här i USA har helt ärligt inte påverkats jättemycket av pandemin, har levt på typ samma sätt här som jag gjorde hemma, enda skillnaden var egentligen att man hade munskydd. Nu är dock kravet på munskydd borta så nu lever jag nästan precis som jag gjorde i Sverige.

För mig var det innan jag om i väg till USA som pandemin påverkade mycket. Det blev väldigt mycket väntan i Sverige innan jag kunde åka och eftersom jag inte kunde få visum i Sverige fick jag åka till Bukarest i Rumänien för att fixa det, det blev en liten omväg men det var värt det. Jag lärde känna tre andra tjejer där som blev vänner för livet och jag vet inte om vi hade träffats om det inte var för att vi alla var i Bukarest på samma gång.

Det var jobbigt med all väntan i Sverige men jag vet också att jag inte hade hamnat i denna familj om det inte varit för att allt tog sådan tid och idag kan jag ju inte föreställa mig mitt au pair år utan just denna värdfamilj.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Än så länge har jag tagit två kurser online via hemsidan Coursera, båda kurserna hade sport inriktning. Den ena hette Sport Management och den andra Sport and Society. Jag passade på att ta två kurser med sport inriktning online här då det inte finns lika mycket utbud med det hemma i Sverige.

Jag har inte gjort färdigt alla mina timmar jag måste göra än så min plan nu är att ta en Au Pair weekend klass någonstans för att kunna få mina sista timmar och resa på samma gång.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Än så länge har jag varit i Boston, San Fransisco och på Hawaii. Jag åkte till Boston över en helg i november där jag mötte upp tre andra svenska tjejer, två lärde jag känna i Rumänien. Jag älskade Boston och skulle rekommendera alla au pairer att åka dit under sin tid i USA, så fin och mysig stad!

I december var jag i San Fransisco och i februari åkte jag med min värdfamilj till Hawaii. Att få åka till Hawaii med värdfamiljen var så roligt och är fortfarande tacksam och glad över att dom tog med mig dit. Ytterligare ett ställe jag rekommenderar, vi var på Big Island och det var så himla fint och fanns så mycket att göra. Har också hunnit åka till Olympic National Park som ligger här i Washington, också väldigt fint och roligt at få utforska ”sin” egen stat lite mer.

Jag försöker att planera lite kommande resor och i sommar ska jag försöka åka på en resa till Grand Canyon och några andra nationalparker runt om det området i USA. Jag hade också gärna åkt till Vancouver i Kanada eftersom det är så nära till den kanadensiska gränsen. Det finns så mycket jag skulle vilja se i USA och vet att det inte går att göra allt men vill gärna åka till Chicago, Washington D.C. och gärna till Orlando för att gå på Universal Studios. I sommar vill jag också försöka åka till Eugene i Oregon för att gå på friidrotts VM.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Det bästa är att jag har fått som en extra familj här och alla kompisar man lärt känna. Jag har fått vänner för livet och att få upptäcka så mycket som man aldrig gjort i Sverige är häftigt och bland det bästa med att vara au pair.

Man växer också så himla mycket som person, det låter kanske klyschigt men det är faktiskt sant. Jag har lärt känna mig själv på ett nytt sätt och man inser att man klarar mycket mer än vad man tror. Man utvecklas mycket och efter några månader är man inte riktigt samma person som lämnade Sverige.

Plus att man självklart utvecklar sin engelska mycket vilket är positivt.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Jag har haft det ganska lätt med hemlängtan och så, har inte haft allt för mycket och i mitt fall har jag inte haft några jättestora utmaningar. Den största utmaningen för mig än så länge var dock veckan efter att min familj från Sverige åkte hem efter att varit här och hälsat på. Då hade jag en liten dipp och hade en del hemlängtan, jag tyckte det var jobbigt att vara här när dom var hemma igen och det va nog mycket för när dom var här blev man påmind om hur skönt det är att ha sin familj nära.

Men även dippar och hemlängtan går över, och så är det som au pair, vissa dagar har man mer hemlängtan än andra och det är okej.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
ÅK!! Det är det bästa beslutet jag tagit och jag har haft det så himla bra och så himla roligt. Du kommer få uppleva så mycket och se och göra saker du aldrig hade fått göra annars. Så om du funderar på att åka, åk! Det kommer bli så bra och det kan mycket väl bli ett av de bästa beslut du tagit!