Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Kristoffer, Pondicherry i Indien

Mitt projekt var på hållbart jordbruk hos en liten NGO söder om Pondicherry. Kortfattat så gick det ut på att utveckla, producera, sälja och sprida kunskap om olika kompostmetoder, framför allt kompostering av kodynga. Massor av kodynga slösas bort, istället kan man ju använda den för att förbättra jorden och därmed skördarna. En typisk dag i projektet bestod i olika former av praktiskt arbete på farmen, både med komposteringen och lite annan odling, t.ex. att så jordnötsplantor som är en mycket vanlig gröda i Tamil Nadu. I organisationen jobbade tre stycken kvinnor med det praktiska jordbruket, en chaufför, en ”allt-i-allo” och så chefen. Det tog en månad innan jag kunde flytta in i min värdfamilj och började arbeta på riktigt. Den första månaden bodde jag på kontoret inne i Pondy och följde med med runt på en massa möten. Det var kanske inte riktigt vad jag hade väntat mig, men det var ändå lärorikt och jag lärde ju känna personerna i projektet på ett bra sätt.

Efter en månad i projektet kom en till volontär, en tjej från Sydkorea som stannade cirka 1.5 månad. Det var najs att få lite mer sällskap i projektet och någon att dela erfarenheter med. Vi hade en riktigt kul tid på farmen! Efter att hon åkt tillbaka till Sydkorea började jag fundera på att sluta mitt projekt i förtid. Jag kände inte längre att jag lärde mig så mycket nytt, och jag började ifrågasätta på vilket sätt som arbetet verkligen kom fattiga bönder till godo. Enligt dem själva så brukar de anordna ”kurser” för bönderna, men något sådant hände inte under min tid där… Sagt och gjort, så slutade jag i andra halvan av januari istället för som planerat, sista februari. Jag började istället jobba på ett barnhem, men det är en annan historia!

Jag bodde hos en hinduistisk värdfamilj med mor, far och en son i 20-års åldern. Just familjen var en av de bästa sakerna med hela min resa. De var mycket snälla, enkla och omtänksamma. Det var också väldigt skönt att sonen pratade så bra engelska, vilket underlättade våran kommunikation avsevärt. Jag följde med dem till deras hembyar, flera gånger till olika tempel och lite andra ställen, t.ex. en mässa för heminredning (!). Några tips för dig som ska bo i värdfamilj är att hålla ordning på dina saker, stiga upp i tid och ibland köpa några små gåvor (bara t.ex. lite frukt eller ett paket kex). Det kostar väldigt lite, men är väldigt uppskattat. Några konflikter hade vi inte.

Mina bästa tips till dig som tänker åka till Indien för en LongTermVolunteer:

  • Du måste vara ”open-minded”! Förvänta dig inte att det ska vara som hemma! Allt de säger kommer att hända nästa vecka kommer troligtvis inte att hända.
  • I Indien kommer du att lära dig den sanna betydelsen av tålamod! Se det som en nyttig erfarenhet.
  • Du kommer att lära känna massa människor, och efter ett tag förstå vilka du ska ställa dina frågor till och vem du an lita mest på. Alla kommer att vara dina vänner, men vissa mer betydelsefulla än andra.
  • Tveka inte – åk! Vad som än händer (törs jag nästan lova) kommer du att utvecklas som person och få massor av erfarenheter.

Blir du sugen på att åka iväg som volontär?

Se alla våra volontärprojekt här.