Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Lina, Boston

Ålder på värdbarnen: 6 (flicka) och 9 (pojke)
Har varit i USA i: 5-6 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag valde att bli en Au Pair för att jag inte ville studera direkt efter gymnasiet. Sedan så var det så att jag först ville bli utbytesstudent i gymnasiet men tyckte de va alldeles för mycket pengar att spendera. Jag såg alternativet att resa som Au Pair och jag var såld. Att bo och jobba i USA och även jobba med barn som jag alltid varit intresserad av, var som en dröm som kom i upplevelse.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj är nog en av de bästa värdfamiljerna jag kunde få. Jag var väldigt nervös först att de inte skulle vara bra då man hört historier. Men när jag kom hit har jag aldrig känt mig så välkommen av ett par främlingar som jag kände då och nu. Mina värdföräldrar är kirurger så deras schema kan variera väldigt mycket när de kommer hem om kvällarna. De tar alltid hand om en och frågar om det är något de kan göra om något är fel. Mina värdbarn som jag tar hand om är också några av de bästa. Så snälla och roliga. Såklart kan det man säger gå igenom ett öra till ett annat och då kan man bli frustrerad, men det är så barn är.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i ett villaområde ungefär 20 min med bil utanför Boston. Det är nära till i princip allt. Skolor, affärer, tågstationer, shoppingcenter etc. Gång avstånd till skolan där barnen går till och nära till olika mataffärer. Det är nära till downtown där det finns små affärer och kaffe ställen som tex starbucks. Finns även många olika trails som man kan få lite natur i vardagen också. Bor också ungefär 15 min med bil bort från New Englands största shoppingcenter, Natick Mall.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanligt dag ser oftast ut så att jag vaknar kl 7:00 på morgonen för att väcka ungarna och äta frukost och göra oss iordning för skolan. Vid kl 8:10 går vi till skolan. Vid 8:25 så går min yngsta in till klassrummet och det är då jag går hemåt. När jag är hemma så gör jag mig mer iordning, sätter på mig lite finare kläder etc. Efter jag lämnat barnen så är jag ledig till kl 15:00 då jag hämtar upp barnen igen. Mellan den tiden så brukar jag äta frukost med vänner, shoppa, göra lite sysslor jag måste göra eller tränar.

När jag hämtar barnen vid 15:00 så brukar vi oftast stanna vid lekparken så de får leka av sig med sina vänner. Sedan går vi hem och göra läxor och sedan gör jag middag kl 18:00 för barnen. Och vid den tiden är sluta jag oftast då föräldrarna kommer hem då.

Hur har coronaviruset påverkat din au pair-tid?
Corona viruset har påverkat mesta dels min tid innan jag kom hit då förra presidenten Donald Trump satte ett visa förbjud pga Covid- 19 så jag inte kunde åka i augusti som det var tänkt. Jag åkte istället i December. Då mina värdföräldrar är kirurger kunde de skaffa mig ett NIE, ett undantag så jag kunde komma till USA.

Här i USA har det ju såklart ändrat en del, men inte så mycket som jag tänkte mig. Här i Massachusetts har de öppnat väldigt mycket och de har även öppnat vaccinering för alla över 16 år. Det enda som är väldigt annorlunda just nu är masken och att man inte kan vara så många på samma plats. Men som sagt har covid inte hindrat mig göra något speciellt.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har studerat Social Justice här i USA som jag rekommenderar starkt på Classroom Au Pair. Det är en kurs för dig som vill lära sig mer om värden och inte skriva så sjukt mycket. Sedan funderar jag även på resekurser som är i höst om Corona tillåter det.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag bor i New England så jag nu i 5 månader åkt till alla stater som är i New England området. Jag har även åkt till Florida 2 gånger på semester med värdfamiljen båda till Orlando (Disney world) och till Fort mayers som är en ö. Jag planerar att åka längre bort i norra USA och även nedanför, New York City och nedåt.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Jag har utvecklat så mycket under min tid och jag är inte ens halvvägs in. De vänner jag har mött här är några av de bästa och att de alla kommer från olika ställen i världen är väldigt intressant. Sedan att upptäcka ett sånt stort land som USA är som att upptäcka hela världen då man kan åka till allt från både öken och snöiga berg.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Den största utmaningen än så länge är att inte ha sina föräldrar, familj och vänner i Sverige i närheten. Att sakna sina nära och kära är den största utmaningen.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
Gör det! Ingen tvekan. Även med sin hemlängtan klarar man sig mycket mer än okej. Detta är en utmaning och erfarenhet du får en gång i livet som du kommer komma ihåg livet ut. Även om det är så att du väljer att avbryta ditt år så kommer du inte ångra tiden du var Au Pair. Sedan att välja att bli Au Pair via Skandinaviska Institutet var en stor fördel för mig då de hjälper dig på vägen med allt. Och även att du kan få hjälp på både engelska och svenska hjälper dig mycket på vägen.