Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Linn, South Hedland

Ålder på värdbarnen: 16 månader & 4,5 år
Har varit i Australien i: 3 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Efter studenten valde jag att ta ett sabbatsår och jag flyttade till Barcelona i 4 månader, vilket var en så härlig upplevelse. Det var så kul att få uppleva en annan stad och kultur under en längre tid än bara en eller två veckor som man brukar på en vanlig resa. Efter att jag kommit hem igen fortsatte jag mitt sabbatsår och jobbade ett tag, men efter ett tag kände jag mig trött på min vardagliga rutin och jag ville resa igen. Jag ville ut och resa, men jag ville också stanna en längre tid som i Barcelona för att verkligen kunna uppleva kulturen.

Då tänkte jag på möjligheten att jobba som au pair. Jag har alltid velat resa till Australien men känner inte att 2 eller 3 veckor är tillräckligt för att hinna se och uppleva allt eftersom det är ett så stort land. Att bli au pair innebar en familj som en trygghet när jag är så långt hemifrån men som också kan visa hur det verkligen är att leva i Australien, och plus det ett roligt (men ibland utmanande) jobb med barn.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av mamma, pappa och två döttrar varav den ena är 16 månader och den andra är 4,5 år gammal. Mamman jobbar som ingenjör i ett gruvföretag och pappan jobbar som assisterande manager på ett byggföretag. Port Hedland är känt för sin gruvindustri, det är så fascinerande att se så många gruvarbetare här och att mina värdföräldrar är en del av det hela är också imponerande.

Min värdfamilj är väldigt härlig och välkomnande, de får mig verkligen att känna mig som en del i familjen. När de är lediga gillar de antingen att bara ta det lugnt hemma, annars så älskar de att åka på utflykter. De har bland annat tagit med mig på 4 wheel drives för att verkligen uppleva the outback i Australien. De är väldigt roliga och äventyrsfulla, vilket är en härlig kontrast mot mitt lugna liv hemma i Sverige.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i ett område som kallas Hedland, som man kan säga är uppdelat i två delar : South Hedland och Port Hedland. Det är två relativt små orter, som tillsammans blir som en kommun, och jag och min värdfamilj bor i ett hus i South Hedland. Hedland ligger ganska avlägset och är, som sagt, känt för sin gruvindustri, så det är väldigt många som flyger in och ut för att jobba.

Det är inte alltid mycket som händer och det är väldigt annorlunda från min hemstad i Sverige på grund av klimatet och att det är rätt avlägset, men det är en så cool upplevelse och jag får verkligen se det Australien som jag har sett i de tv-program min pappa alltid kollar på.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Jag har ganska mycket fritid med mitt schema. Jag jobbar 4 dagar (mån-tors) och jag har bara en heldag med tjejerna.

Måndag till Onsdag ser ut så här:
05:00-08:15 – Oftast är det bara jag och den yngsta uppe och myser till runt kl 6:30 då vi väcker den äldsta, om hon inte redan vaknat. Sen fixar jag iordning dem för skolan, äter frukost, leker om vi har tid och packar skollunchen för den äldsta. Efter det kör jag dem till förskolan.
08:15-09:00 Städar jag bara upp från morgonen – från frukosten, jag brukar tömma diskmaskinen och om vi har lekt med leksaker så plockar jag bort dem.
09:00-14:00 Är jag ledig och kan hitta på vad jag vill, oftast drar jag till gymmet eller poolen och chillar.
14:00-16:00 Umgås jag med den äldsta dottern som blir avsläppt med buss utanför huset och vi spenderar eftermiddagen tillsammans tills min värdpappa kommer hem.

Torsdagar är mina heldagar med tjejerna och ser ofta ut så här:
05:00-09:00 Fixar iordning oss för dagen och äter frukost, samt leker eller tar det lugnt – beroende på dagen och vad vi känner för.
09:00-12:00 Brukar jag ha någon aktivitet att göra med barnen – antingen åka till en inomhus lekpark (det är för varmt för att vara utomhus) eller dra till poolen eller något annat roligt.
12:00-15:00 Efter att ha varit iväg några timmar är det dags att åka hem och för den yngsta att ta sin tupplur i runt 1-2 timmar medan jag och den äldsta äter lunch tillsammans och sen har lite kvalitetstid hon och jag. Jag brukar passa på att göra sånt som kan vara svårt med bebisar, som att baka. När bebisen vaknar ger jag henne lunch också.
15:00-16:00 Är det dags att göra den äldsta dottern redo för sin gymnastik och sen skjutsa henne dit. Hemma igen leker jag och bebisen tills värdpappan kommer hem och så hämtar de upp dottern från gymnastiklektionen.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har gjort en hel del dagsutflykter med min värdfamilj, en del bara mitt ute i ingenstans då vi har åkt på en del 4 wheel drives men sen har vi också åkt till en stad som heter Karratha, som är den närmsta staden till Hedland och som är 2,5 timme bort med bil. Jag har också fått följa med min värdfamilj till Perth en gång och Bunbury (en stad utanför Perth) för ett bröllop och för att hämta deras nya husvagn.

Sen gjorde vi en roadtrip ner till Perth efter jul med deras husvagn, vilket var väldigt coolt och mysigt. Jag är väldigt tacksam att jag fått följa med på deras resor och själv har jag planer på att resa runt östkusten efter att jag avslutat min tid som au pair.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i Australien?
Det finns så mycket! Jag har träffat massor med härliga vänner, och träffat så många nya och intressanta människor från platser över hela världen. Jag har fått så många nya upplevelser och erfarenheter, för att inte tala om min personliga utveckling.

Jag har upplevt en annan kultur och sett så cool natur, för att inte tala om djuren! Jag har lärt känna en otroligt fin familj som öppnat upp sitt hem för mig. Jag har fått ut så mycket av min tid här än så länge och jag ser fram emot vad mer som kommer min väg.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Den största utmaningen skulle jag nog säga har varit hemlängtan. De första dagarna i Hedland hade jag rätt mycket hemlängtan och det var rätt tufft. Det var då det blev mer allvar att jag faktiskt inte var hemma längre utan jag var långt borta på en plats som var väldigt olik det jag var van vid. Men jag pratade med min värdmamma om det och hade stödet från de andra au pairerna jag lärde känna under orienterings dagarna i Sydney, och jag mådde väldigt mycket bättre efter att ha pratat med dem.

Det blev också så mycket bättre efter att jag kommit in i rutinen och lärt känna både barnen och föräldrarna bättre, och efter att jag utforskade orten bättre och hittade på massor med roliga saker att göra. Jag får fortfarande hemlängtan då och då, men då brukar jag hitta på saker och prata om hur jag känner så mår jag bättre. Det är naturligt med hemlängtan, och trots att jag får det fortfarande ibland så är jag alltid glad att jag åkte hit.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet?
GÖR DET! Jag ångrar absolut inte att jag åkte, det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare. Jag har bara varit här i 3 månader, men jag känner redan att det här har varit den bästa tiden i mitt liv. Jag tvekade innan jag bestämde mig för att ansöka då jag inte visste om jag skulle våga åka så långt bort, och ensam dessutom. Nu är jag så glad att jag tog mod till mig och faktiskt ansökte.

Skandinaviska institutet har verkligen hjälpt mig och varit ett så bra stöd under den här tiden – från ansökningsprocessen till livet i Australien. Så om du funderar på att bli au pair säger jag bara VÅGA och du kommer inte ångra dig.