Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Linn, Tanzania

När Kristianstad möter Arusha
Med en bok i mitt knä sitter jag och blickar ut över gården bredvid huset där jag bor. Syrsorna spelar ivrigt och fågelkvittret blir stundvis allt intensivare. Då och då hörs en tupp som gal och nedanför balkongen för två män en högljudd konversation på swahili.

När jag slutligen ger upp mina försök att fokusera på Beauvoirs ”Det andra könet” möter jag Prisca, som städer i huset, och vi börjar småprata. Hon är 3 år äldre än jag och studerar andra året på universitet för att bli laborationsassistent. Efter att inledningsvis ha plöjt igenom trevande artighetsfrågor börjar konversationen ta en ny form. Vi pratar om känslan av att vilja flytta hemifrån och starta sitt eget liv självständig från sina föräldrar. Vi kommer överens, efter en stunds dividerande, om att Katy Perry är bra, men Beyonce är helt klart bäst. Vi pratar om boken jag läser och börjar diskutera vikten av jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Plötsligt är klockan 12.20 och Prisca måste skynda sig att städa det sista innan hon ger sig av till skolan, som börjar klockan 13. Efteråt gläds jag av samtalet, till slut kommer jag underfund med varför. De röster som hörts mest den senaste tiden har tillhört de som värdesätter nationsgränser, de som motsätter sig globaliserande krafter. De vill bygga murar, de röstar på en president som kallar andra länder för ”shithole countries”, de tror på utträden ur globala organisationer och de vill inskränka rätten till att fly från krig och terror. Men där, på balkongen i Arusha, blir de motsatta rörelserna och dess effekter tydligare än någonsin. I kontrast till de splittrande ideerna finns helande krafter som för den här världen samman. Resultatet är en paradox där båda sidor är lika viktiga att lyfta.
Det är en värld som är splittrad, men samtidigt kan jag resa 700 mil ändå och träffa någon med samma funderingar, musiksmak och värderingar som jag.
Det är en värld i konflikt, men samtidigt full av 20-åringar som tror på jämställdhet och mänskliga rättigheter.
Det är en värld som är väldigt stor, men samtidigt så otroligt liten.