Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Linnéa, Washington DC

Ålder på värdbarnen: 2,5 & 7
Har varit i USA i: 2 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag kände att jag ville se något nytt och var redo på äventyr. Har alltid drömt att åka till USA, så äventyr + USA kändes perfekt för mig.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj består av fyra personer, mamma, pappa och 2 barn. Familjen har aldrig haft en au pair innan. Så vi tar redo på saker tillsammans. Men än så länge går allt bra tycker jag. De har en iransk bakgrund men har bott i USA många år. De har inga husdjur.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i ett ganska rikt område och typiskt amerikanskt, om du frågar mig. Jag har några minuter till affärer men typ till ”target” och köpcenter är det kanske 15min. Men jag tycker det är roligt att köra här i USA än Sverige, bilarna är så stora och det är mer trafik. I alla fall om man jämför vart jag kom ifrån i Sverige.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
En vanlig dag är att jag går upp, väcker 7-åringen, fixar frukost och packar lunch. Sen åker vi till buss stoppet. Efter det kommer jag hem och tar hand om 2-åringen ungefär till 14. Då brukar vi leka, äta och sen en eftermiddagstupplur på eftermiddagen. Sen är jag ledig till 16 ungefär. Sen hämtar jag 7-åringen vid bussen, åker hem packar upp väskan och ger 7-åringen mat. Ibland , ungefär 2 gånger i veckan, skjutsar jag 7-åringen till aktivitet, så då jobbar jag till 18. Det som är skönt är att pappan jobbar natt så han är oftast hemma så jag inte behöver ta med 2-åringen när jag hämtar 7-åringen.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har inte börjat med det än. Men har funderat på att ta en resekurs till Niagarafallen. Sen är jag intresserad av musik och det finns ett universitet nära mig som erbjuder en hel del olika musikkurser. Men det börjar i höst så jag har god tid att fundera på det.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Har inte rest så mycket än, bara små roadtrips, typ Ikea, Harpers Ferry. Inget fel med det, mycket trevligt.

Men min familj ska hälsa på i sommar och då är tanken att vi ska till New Orleans och Orlando. Sen vill jag gärna till Boston, Chicago och New York. Sen finns det ju många småställen man vill till i närheten men jag väntar tills det blir lite varmare.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Min engelska har blivit så mycket bättre. Och då menar jag inte grammatik, den kanske har förbättrats med, men flytet i språket märker jag stor skillnad på. Jag behöver inte tänka på svenska innan jag pratar. Men eftersom jag bara har varit här 2 månader, tiden gick jättesnabbt, så tror jag att jag kommer ha ett bättre svar på det om några månader. Jag är fortfarande väldigt ny tycker jag och lär mig fortfarande hur jag ska göra med  vissa saker när jag jobbar.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Vara borta från tryggheten. Jag hade ganska mycket att göra på fritiden innan. Men när jag kom hit var jag ledig varje kväll, jag tyckte det var ensamt. Men håller på att kolla upp saker man kan göra. Ett bra knep är att gå på gym. Även fast man inte gillar träning, som jag, så är det ett bra sätt att vara med kompisar och komma ut från huset. Även bra med träning ju haha. Sen saknar jag familjen. Det är konstigt att bo med andra människor än sin egna familj. Vännerna saknar man också, man inser hur bra man hade det när man lämnade allt.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska institutet / Au Pair in America?
Sök! Det är så mycket nytt hela tiden, i alla fall för mig. Ibland saknar mar tryggheten men något som jag tänker på är hur mycket man växer som människa av att utsätta sig för nya saker. Så sök, det kommer bli ett lärorikt år!