Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Lisa, Colorado

Ålder på barnen: 3 och 6 år
Har varit i USA i: 2,5 månader

What were your reasons for applying as an au pair?
Au Pair programmet kändes (och känns) verkligen som den perfekta kombinationen för mig- åka till ett nytt land, ta hand om barn som sitt jobb, resa och lära känna massa nya människor! Det som lockade mig med att bli Au Pair var att åka utomlands under en längre tid och inte vara turist utan testa på att leva i ett annat land. USA har jag alltid varit nyfiken på och programmet är en så djupt rotad tradition här vilket gör att det är mycket andra au pairer och au pair- träffar/resor vilket är superkul!. Men också definitivt eftersom jag ville lära känna kulturen inifrån genom att bo hemma hos en amerikansk familj och spendera tid med barnen under dagen.

Tell us about your host family:
Min värdfamilj består av en mamma, en pappa och två barn. Den yngsta är en liten kille på 3 år och den äldsta är en tjej på 6 år som går i skolan under dagen. Mamman jobbar som läkare och pappan som brandman. Jag trivs verkligen hur bra som helst med dem, det kändes rätt från första dagen. De är så generösa, öppna, intresserade och roliga! Vi sitter ofta och pratar länge på kvällar om allt möjligt och ibland gör vi saker tillsammans på helger.

Describe the area you live in:
Jag bor i Broomfield, som ligger mellan Boulder, som är en mysig universitetsstad med lite mindre fik och små butiker, och Denver som är en typisk storstad med skyskrapor och stora kedjor. Just här i Broomfield är det mestadels husområden så vi brukar oftast åka någonstans när vi ska göra saker. Det är ett jättevackert område, vi har utsikt över klippiga bergen och bor brevid golfbanor. Colorado är fantastiskt vackert, naturen är helt otrolig! Och solen skiner hela tiden!

What does a typical day look like?
Oftast jobbar jag mån-ons och fredag, samt vissa torsdagar. Jag är ledig varje helg vilket är jätteskönt! En typisk dag börjar jag oftast klockan och har hand om bara den yngsta från 9-14:30. Under denna tiden brukar vi göra allt möjligt, men jag gillar att försöka ta oss ut från huset och hitta på något roligt. Det kan vara allt från att gå till lekplatsen, mata ankor vid biblioteket, eller åka till Zoo:t. En dag i veckan har han gymnastik och en dag per vecka har jag simlektion med honom.

Vid halv tre hämtar vi hans syster från hennes skola och sen äter de lite snacks innan hon har gymnastik (två dagar i veckan). De dagar hon inte har gymnastik är vi kvar hemma och jag hjälper henne med hennes läxor. Vid 17-tiden kommer föräldrarna hem och vi äter middag tillsammans. En kväll i veckan åker jag till universitet efter middagen och har lektion där. De andra kvällarna brukar jag oftast träna eller träffa andra au pairer. På helger brukar vi göra roadtrips i Colorado, gå på bio, äta frukost på Snooze (bästa frukoststället!) åka till Boulder och strosa runt eller åka till olika hajks i närheten.

What do/did or are you planning to study and why did or will you choose the course?
Just nu pluggar jag psykologi på University of Colorado Boulder. Det är en jättebra kurs och det är kul att testa på universitetslivet lite. Jag ska troligtvis åka till Chicago på en au pair helg och läsa de resterande 3 credits.

Tell us about any traveling you have done or are planning to do:
Än så länge har jag bara besökt ställen i Colorado (förutom NYC orientation camp), såsom Red Rocks, Vail, Aspen, Eldorado Canyon och Colorado Springs. Men jag är supertaggad på att besöka andra ställen också! I slutet av maj åker jag till Oregon i en vecka med min värdfamilj och i september åker vi till Florida. I juni kommer en tjejkompis från Sverige och vi ska göra en roadtrip ihop. Sen är jag supersugen på en trekamerika resa!

What have you gained during the year?
Jag har bara varit här i drygt två månader men det känns redan som att jag har lärt mig massor! I mitt fall var detta första gången jag har bott ifrån min familj längre än en månad men det har funkat jättebra, jag känner mig mycket mer självständig. Något som jag inte tänkte på innan jag åkte var hur mycket man lär sig av själva au pair jobbet. Jag har alltid känt mig tacksam mot mina föräldrar men man får en helt annan bild av det när man själv får testa på rollen som förälder. Jag känner mig så otroligt tacksam för allt de har gjort för mig under alla dessa år, och fortfarande gör. Man lär sig verkligen mycket av en sån här upplevelse!

What has been the best experience so far?
Den bästa upplevelsen hittils var en skidresa vi gjorde över en långhelg till Aspen, Vail och Glenwood springs! Vi badade i varma källor, åkte skidor på dagarna och satt och pratade länge på kvällarna. Det var verkligen så mysig resa. Men sen var nog även St Patricks day en av e bästa dagarna. Dagen spenderade jag med min värdfamilj. Vi åt frukost ute med farmorn och farfarn och kollade på paraden tillsammans. På kvällen gick jag och en annan au pair ut och festade, vi träffade så mycket roliga människor!

How have you been spending you pocket money?
Mestadels på middagar ute (hehehe) och resor här i Colorado! Men än så länge har jag inte spenderat supermycket av pengarna.

What do/did you find most challenging about being an au pair?
Det som är mest utmanande med själva jobbet just nu är att hitta en bra balans. Man vill att barnen ska se en som en kompis och tycka om att vara med en, men samtidigt måste man ju säga till dem om de gör något fel, vilket kan vara svårt att hitta en balans mellan ibland. Den första veckan tyckte jag att jobbdagarna kändes överväldigande, men nu tycker jag verkligen (för det mesta) om att ta hand om dem, barnen är superroliga och under förmiddagen har jag bara den yngsta vilket går jättebra. Men det tar ett tag innan man kommer in i det och hittar sätt som funkar med barnen. Mitt absolut främsta tips är att planera in massa saker med barnen så blir dagarna mycket roligare!

Write a short message to others thinking about joining Skandinaviska Institutet / Au Pair in America:
ÅK ÅK ÅK!! Om du har samma längtan som jag hade- att vilja testa att leva och uppleva en vardag utomlands, samtidigt som du har möjligheten att bo med en familj i det landet och umgås med deras barn, resa och utvecklas som person- då är Au Pair PERFEKT!! Jag tyckte också att det är ett grymt bra steg mellan gymnasiet  och vuxenlivet. Man lär sig så mycket om vad det är man tycker är viktigt i livet, samtidigt som man har kul och får nya perspektiv!