Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Louise, Chennai i Indien

Under mitt projekttid arbetade jag större delen på FSLs kontor i Chennai. Där förberedde jag föreläsningsmaterial, planerade evenemang, skev rapporter och förde statistik. Utöver detta arbetade jag i åtta olika byar, där vi träffade barnen i skolorna men främst mammorna, vi kontrollerade utvecklingen av olika projekt och intervjuade/dokumenterade/uppföljde/förde önskemål osv vidare i organisationen. I byarna föreläste vi om matsäkerhet, personlig hygien, kost, hälsa, menstruation mm, vi träffade även kvinnogrupper- dvs. ”Self helps groups”.
För mig var kommunikationen med kollegerna för det främsta väldigt enkel, då jag arbetade med FSL, de kunde både bra engelska och hade enkelt att förstå mina värderingar och åsikter.

Det främsta jag kunde bidra med till projektet var glädje och energi- just pga. min positiva inställning och personliga glädje. Vilket var något jag såg speglade av både i byarna men också på mina kolleger. I själva projektet märkte jag att lokalinvånarna tog in vad vi volontärer sa på ett annat sätt och lyssnade och uppskattade att vi hade kommit så långt, vilket gjorde att vi hade en större genomslagskraft med våra enkla budskap!

Min absolut bästa erfarenhet i projektet är mötet med lokalbefolkningen, vilket har varit en fantastisk upplevelse och lärdom! Det har varit jobbigt att se människor som lever så fattigt men samtidigt varit en glädje att få ge dem ngt och att se att de ändå innehar en stark livsglädje!

Det mest utmanande var språket, då de flesta i byarna inte kan tala eller förstå engelska, blir kommunikationen och budskapet bristfälligt när jag inte hade någon tolk. Men det har varit utvecklande! Jag har fått lära mig mer av tamil (vilket är deras språk) samt användning av kroppsspråk, bilder och ett ständigt leende.

Mitt tips till andra volontärer är att inte vara speciellt förberedda inför sitt projekt. Detta kan låta konstigt, men beror på att alla projekt är unika och varierande, så det bästa är att läsa av miljön, organisationen och människorna du ska arbeta med, för att efter det finna flexibla lösningar. Organisationen kommer också ge dig gott med tid på plats att förbereda dig.  Jag jobbade lite efter- att vara situation är unik och kräver därför unika lösningar, och det är det som fungerar bäst!

Boendet i värdfamilj är väldigt enkelt, men det är ett bra sätt att få insikt i hur den Indiska befolkningen lever, få delta i traditioner, seder och ta del av både normer och värderingar. Det är riktigt spännande att bo i en värdfamilj då du får en annan kulturell insikt, vilket undviker en hel del missförstånd som grundas i kulturkrockar. Det är också skönt att känna att du har ett ”hem” där du får mat, kärlek, umgänge samt att ”familjelivet” ger dig fantastiska tillgångar till det Indiska livet, så som att du kan få följa med på bröllop, släktträffar, och få svar på alla dina frågor. Det är dock viktigt att anpassa sig till den indiska kulturen för att undvika konflikter..:)

Orienteringsveckan är en betryggande start på resan. Det är en lättnad att befinna sig med andra volontärer som är minst lika nervösa och spända, där ni tillsammans kan upptäcka och lära er Indien. Det är ett bra sätt att binda kontakter till de som kommer bo i samma område, då ni kan spendera helger osv tillsammans genom att resa.
Det är också ett bra sätt att komma in i organisationen, få information om projekt, kultur, religion, mat och allt som skiljer sig mellan Sverige och Indien. Ställ alla frågor, så att du är så förberedd som möjligt för verkligheten sedan.
FSL är en bra organisation där du ständigt finner stöd, kontakt och återkoppling, men det är viktigt att veta att det inte har samma syn på tid och arbete, så det är viktigt att själv vara initiativtagande, påhittig och att ha ett starkt tålamod!

Det är viktigt att du har insikt att denna resa kommer bli tuff och utmanande, men att det är det enda sättet att också lära och utvecklas. Gå in med en positiv attityd och applicera ett positivt perspektiv på alla motgångar så kommer också du kunna hantera allt på bästa möjliga vis. Det är en otrolig möjlighet och chans att få arbeta i Indien, att få hjälpa och finnas till, men det är också du som väljer på vilket sätt. Det handlar otroligt mycket om hur du agerar, vilken attityd och inställning du har samt om din vilja och ambition. Så ha tålamod och studera första veckan, kom sedan med förslag och idéer men försök också att använda ett indiskt perspektiv på dina idéer, då de själva har en väldigt stark och enhetlig kultur!:)

Blir du sugen på att åka iväg som volontär?

Se alla våra volontärprojekt här.