Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Maja, Camp

Antal veckor på campet: Jag spenderade åtta veckor på mitt läger, från den 13 juni till den 15 augusti.

Varför sökte du till Camp America?
Främst ville jag uppleva amerikansk kultur, träffa människor från olika länder och bli ännu bättre på engelska men också jobba med barn och hästar.

Berätta om ditt camp!
Mitt camp var ett judiskt läger för både killar och tjejer. Vi hade ungefär 600 barn och 300 som jobbade där, varav cirka 80 stycken var internationals. Lägret delades upp efter tre åldersgrupper; brighton side, där de allra yngsta bodde, mid side och sist senior side, för de äldsta barnen. Det var ett väldigt stort camp med hur många olika aktiviteter som helst. Vi hade allt från ridning till zip lining men också en egen sjö med massa olika aktiviteter. Även fast det var ett judiskt läger behövde man inte vara jude för att jobba där, vilket var väldigt kul och intressant för mig då jag kunde ta del av traditioner och kultur som jag tidigare inte gjort. Innan barnen kom hade vi nästan två veckor som vi bara ägnade åt att lära oss hur allting fungerade på lägret och för att lyssna på olika intressanta föreläsningar.

Hur såg en vanlig dag ut?
Då jag jobbade som en ’horse back riding specialist’ började mina dagar tidigare än de flesta andras. Ofta gick jag upp klockan 06:00 för att börja jobba 06:30 eftersom hästarna behöver fodras och skötas om. Efter det var det dags för frukost 08:10 och när den var slut började vi med de första ridlektionerna för dagen, oftast var det två stycken innan lunchen som serverades 13:00. När vi hade haft lunch hade vi alltid en timmes rast då vi kunde göra vad vi ville, kanske gå till någon annan aktivitet, bada eller bara hänga i stugan eller i vår staff lodge. 15:00 var vi tillbaka i stallet för att fortsätta med lektioner och se till att allt annat jobb som kommer med hästar blev skött. För det mesta slutade vi runt 17:00 och då duschade vi alla och tog det lugnt innan vi gick till kvällsmaten som var 18:50. Efter kvällsmaten hade en del aktiviteter öppet för en sista lektion och då gick vi ofta till någon av de andra för att vara med eller bara hänga. När vi hade sagt godnatt till barnen 21:30 fick vi lämna lägret om vi ville eller göra något annat men vi var tvungna att vara tillbaka 01:30.

Vad var det bästa och det tuffaste med sommaren på campet?
Det bästa var att träffa så många nya vänner från olika länder och kulturer. Att uppleva den amerikanska kulturen och få se platser som jag kanske inte annars hade besökt var också något av det bästa men också att jag lärde mig och fick testa på så mycket saker jag aldrig tidigare gjort. En annan höjdpunkt var att få jobba med barnen, se dem utvecklas och lära känna dem. Det tuffaste med sommaren på mitt camp var nog att vänja sig vid att ha väldigt lite privacy och ständigt vara runt människor.

Vad gjorde du när du var ledig?
På mitt camp var alla specialister lediga varje fredag till lördag och då tog lägret oss till olika platser med deras bussar om man ville. Jag fick på så sätt se många olika städer och orter i Michigan vilket var otroligt kul! Bland annat åkte vi till Ann Arbor, Detroit, Royal Oak men också till mindre städer och olika shoppingcenter och outlets. Vi övernattade en del på hotell/motell och det var jättekul då väldigt många från lägret bodde på samma ställe. Att äta ute var alltid något vi längtade extra mycket  efter på våra lediga dagar men också att bara kunna få sova ut, hänga och se nya saker.

Berätta om eventuella resor du gjorde!
Dagen lägret slutade följde jag med en av mina amerikanska vänner hem till hennes familj för att bo där i några nätter. Det var superkul att få vara med henne och hennes vänner och familj, se hur det vardagliga livet för vissa amerikaner kan se ut och kunna göra precis vad jag kände för. Efter det flög jag till New York från Detroit där jag mötte upp två av mina vänner från lägret. Det var helt underbart och vi gjorde massa olika saker, åt god mat och bara hängde. Efter fyra nätter i New York flög jag hem igen men hade jag kunnat hade jag gärna stannat längre i USA efteråt för att resa mer med de jag lärt känna under lägret.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att söka till Camp America med oss på Skandinaviska Institutet?
Sök! Det är en otrolig upplevelse och erfarenhet för livet med massa nya vänner och minnen. Det finns en roll för alla på de olika lägerna så känn inte att någonting hindrar dig från att söka!