Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Maja, Canberra

Ålder på barnen: 8 och 11 år gamla
Varit i Australien i: Snart fem månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Efter studenten var jag ganska förvirrad över vad jag ville göra. Att backpacka var inte riktigt det jag ville, då jag hellre ville ”flytta” till ett land under en längre period. 
Att åka till just Australien var bara ett självklart val. Jag har alltid velat åka hit, så jag funderade inte ens över USA, London osv. När jag hörde om Au-Pair så insåg jag direkt att det skulle vara perfekt för mig. Ett kanon sätt att leva i och uppleva ett land på ett enkelt sätt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag börjar klockan 7 och fixar tjejernas lunchboxes. Därefter äter vi frukost tillsammans, jag hjälper dom att göra sig redo för skolan och sedan skjutsar dom dit. Därefter är jag ledig mellan 09-15. På dagen brukar jag träna, träffa kompisar, jobba på mina extrajobb eller bara ta det lungt. Vid 15 slutar barnen skolan och jag hämtar upp dom.

Majoriteten av dagarna har tjejerna olika aktiviteter som jag skjutsar dom till, men annars är vi bara hemma och spelar spel, gör läxor eller bara leker. Jag slutar jobba runt 18 varje dag, då föräldrarna kommer hem.

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra:
Under mina fyra månader så har jag hunnit med ganska mycket. Jag har varit i Sydney två gånger. Första gången var under mina orientation-days och den andra gången åkte jag dit i fem dagar för att träffa mina kompisar från hemifrån.

Under nyår var jag i Melbourne med mamma och pappa som flög hit för att hälsa på mig. Vi åkte bl.a Great Ocean Road, besökte Mornington och körde sedan hela vägen från Melbourne till Canberra med bil. Mycket intressant och vi såg mycket av den australienska landsbygden.

Då Canberra inte ligger vid kusten så har jag även många helg-tripper ut till havet. Bl.a Ulladulla, Batemans Bay och även Hyams Beach (vitaste stranden i världen).

Efter min tid som au-pair ska jag även resa hela östkusten i en månad tillsammans med en kompis. Jag kommer även göra mina 3 månaders farmarbete för att få förlänga mitt visum till två år.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Att vara en au-pair är inget enkelt jobb. Man åker till ett nytt land, flyttar in i en ny familj och ska ta hand om barn man inte känner. Det är klart att det är super tufft i början, men man klarar det. Allt nytt är svårt i början, men efter du lärt känna familjen kommer allt bli så mycket bättre. En utmaning för mig var att dom har en ganska annorlunda syn på uppfostran här, vilket var nytt för mig. Men man anpassar sig, och som jag sagt, ALLT blir bättre med tiden, tro mig.

De första veckorna hade jag även väldigt mycket hemlängtan och visste inte hur jag skulle klara av det. I dagsläget har jag ingen hemlängtan alls och tycker är det bästa valet jag gjort i hela mitt liv. Älskar allt i detta landet, just därför jag ska förlänga mitt visum 🙂

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Det bästa jag fått ut med min au-pair tid är alla människor jag träffat. Herregud vad mycket nya vänner jag fått, från alla möjliga platser i världen. Dessutom har jag även fått en till familj, min lilla aussie-family som alltid kommer ha en plats i mitt hjärta.

Min resa till Australien har även fått mig att växa så otroligt mycket som person. Att flyga till andra sidan jorden helt ensam och att stå på helt egna ben, får en att växa enormt.

En annan sak som jag är väldigt tacksam över som jag fått ut över min tid här är ENGELSKAN. Man blir så otroligt mycket bättre på engelska, vilket är superkul. Du lever ett liv enbart på engelska, så efter bara några veckor börjar man även tänka och drömma på engelska, och att prata svenska kan ibland låta jätteskumt hahah!

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
GÖR. DET.

För min skull, gör det. Du kommer absolut inte ångra dig.

Det finns så mycket ute i världen som man inte kan se om man stannar i Sverige. Och hemma kommer ALLTID finnas kvar. Det var så jag tänkte när jag hade hemlängtan, hemma kommer alltid vara kvar. När du väl kommer hem från Australien så kommer du inse hur mycket du vuxit och förändrats, medan allt stått stilla där hemma. Så gör det, du vågar. Och vad är det värsta som kan hända? Trivs du inte så är det bara att åka hem, inte svårare än så. Så kör på!

Och som man brukar säga: ångra hellre något du gjort än att ångra något du aldrig gjorde.