Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Maja, Melbourne

Åldrar på barnen: 5,7
Har varit i Australien i: 4 månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Jag började fundera över vad jag ville göra efter studenten under gymnasiet och kom ganska snabbt fram till att au pair lät väldigt lockande. Att bo i en helt annan kultur, i ett nytt land med nya människor kändes så spännande och att även få göra detta medans man jobbar med barn kändes superbra. Jag tog beslutet strax innan studenten och det kändes helt rätt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag går upp klockan 7 på morgonen och fixar killarnas lunchlådor till skolan och hjälper till med att fixa frukost. Sedan runt 8 lämnar jag killarna på skolan och mellan 9-14 brukar jag fixa tvätt, plocka undan och städa lite lätt, hänga vid stranden och gå promenader/träffa kompisar. Vid 14 åker jag och hämtar killarna och sen gör vi läxor, går till parken, bakar, bygger mycket med lego, målar osv. Runt 17.30 brukar någon av mina värdföräldrar komma hem och då umgås jag med dom resten av kvällen.

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra:
Jag har varit på roadtrip med några kompisar till Phillip Island och sett vilda pingviner, sedan var min familj här över jul och nyår och då var vi i Brisbane och Gold Coast. Vi hann med en dagsutflykt till Byron Bay och en till Australia Zoo och klappade kängrus och koalor. Jag var även i Sydney en vecka innan jag kom till Melbourne.

Efter mina 6 månader i Melbourne planerar jag att resa mer på östkusten och även Nya Zealand och jag vill också göra Great Ocean Road.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Att ta hand om två busiga killar har varit tufft i vissa perioder och även att flytta in hos en familj man inte känner. Att anpassa sig till varandra och hitta sin roll i hemmet tog några veckor och är annorlunda från något liknande men också väldigt lärorikt.

Att vara ensam innan man hittar vänner man verkligen klickar med var också en utmaning men även den väldigt lärorik och viktig.

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Alla fantastiska vänner jag har fått här down under och allt jag upplevt helt klart. Sedan är det också en underbar känsla att förstå att man är väldigt viktig för barnen och deras föräldrar och förstå hur mycket tiden man lägger ner uppskattas. Att bo så nära havet men samtidigt en stor stad är också en stor bonus såklart.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
Jag skulle säga gör det! Även om vissa dagar är väldigt tuffa så är jag varje dag tacksam att jag vågade sätta mig på det där planet helt ensam till andra sidan jorden. Man lär sig så sjukt mycket saker och utmanar sig själv hela tiden och jag ångrar det inte en sekund. Man vet att man kan vara hemma i Sverige imorgon igen om något skulle hända eller ifall man inte skulle trivas.