Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Maja, Southern Highlands

Åldrar på barnen: 9 och 13 år
Har varit i Australien i: Snart 4 månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Redan innan studenten visste jag att jag ville plugga vidare men också att jag ville resa och uppleva något nytt innan jag gjorde det. Att jag åkte som Au Pair berodde mest på att jag kunde tänka mig att jobba med barn och att det är ett säkert sätt att veta att man har någon stans att bo och en familj som kan ta hand om en när man väl är framme. Funderade först på att åka mer som backpacker men är riktigt glad att jag hittade möjligheten att åka som Au Pair istället då det passat mig riktigt bra.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
En vanlig dag för mig börjar med att jag går upp vid 7 och ser till så att barnen håller på att göra sig redo för skolan. De har oftast redan ätit frukost och gjort sig i ordning själva men ibland behöver de en påminnelse eller två. Vid 8:30 kör jag dem till skolan och har sedan tid för att träffa mina vänner för en ”coffee” eller ”bush walk” innan det är dags att hämta kidsen från skolan vid 3. När vi kommit hem brukar killarna få göra lite vad de vill, ibland leker jag lite med den yngre av dem men oftast vill båda hellre hänga med sina kompisar som bor i närheten, innan det är dax för lite läxor, dusch och middag.

Hur har coronaviruset påverkat din au pair-tid?
Eftersom jag landade i Australien precis när allting började så har viruset påverkat min Au Pair tid ganska mycket med både bra och mindre bra delar. Jag hade lite otur med att behöva byta familj första veckan på grund av alla restriktioner om att föräldrarna skulle arbeta hemifrån och lockdown osv. Men det gick väldigt smidigt och jag fick massor av hjälp från AIFS och är nog nu i efterhand, när det värsta verkar vara över, glad att jag hamnade här lite mitt ute i ingenstans med massor av natur att upptäcka under tiden man inte fick träffa andra istället för att vara fast inomhus i en storstad.

Att behöva vara hemma så mycket tillsammans med familjen var inte vad jag förväntat mig och blev lite av en utmaning när jag kände att jag behövde lite space och tid för mig själv och att få killarna att vilja göra skoljobb när det fanns både xbox och gaming-dator i rummet bredvid blev en ännu större utmaning.

En annan svårighet jag fick på grund av att jag kom precis när allting med viruset blev allvarligt var ju att jag inte hade några vänner här än. fördelen däremot med att komma just då var ju att jag inte visste vad jag gick miste om och hur mycket mina då blivande vänner saknade att kunna hänga tillsammans och hitta på roliga saker att göra.

Det ända som fortfarande riktigt märks här för mig nu är att alla är mer försiktiga när det kommer till folkmassor i affärer och restauranger samt att pappan i familjen fortfarande jobbar hemifrån 2-3 dagar i veckan.

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra.
Eftersom det har varit ganska stängt här i princip sedan jag kom hit har jag inte hunnit med så mycket men för några helger sedan var jag till Blue Mountains med några vänner. Annars har det mest varit dagsturer till bland annat Sea Cliff Bridge och Fitzroy Falls. Jag hoppas också på att kunna göra Great Ocean Road och även se stora barriärrevet innan jag lämnar Australien men har inte kunnat planera något än.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Min största utmaning som Au Pair har definitivt varit barnen. Mina barntimmar innan jag åkte kom framförallt från att ha tränat 8-12 åriga tjejer i gymnastik så att försöka få två något äldre killar att lyssna blev lite av en utmaning. Speciellt svårt har jag haft med tonårspojken som tycker att han för det mesta klarar allt själv men ofta behöver fler påminnelser och mer hjälp än han hoppas. Det jag å andra sidan har lärt mig av det är att inte ta vad tonårskillar säger personligt plus att jag faktiskt kan vara tuffare än jag trodde. En annan utmaning för mig i min värdfamilj är att jag är den ända tjejen men det har också gett mig en möjlighet att utvecklas och bli ännu starkare i mig själv.

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Fantastiska vänner från hela världen, sjukt bra erfarenheter och imponerande och annorlunda natur och kultur. Svaret på den här frågan behöver inte vara längre, jag har bara varit här i snart fyra månader och spenderat åtminstone en månad i lockdown men är fortfarande säker på att den här resan överlag är det bästa som hänt mig!

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
Testa! Om man ångrar sig går det bra att åka hem igen och hur som sjukt modigt och vilken erfarenhet att man vågade testa.