Skandinaviska Institutet

Malin, Shanghai

Ålder på barnet: 5 år
Har varit i Kina i: 5 veckor

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?
Jag beslutade mig för att åka som au pair för att jag gillar barn och samtidigt ville göra något annorlunda. Genom att vara au pair får man lära sig om Kinas kultur från lokalbefolkningen vilket är väldigt intressant.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
En vanlig dag för mig varierar beroende på om jag har lektion eller inte. Om jag har lektion går jag upp 6:30 för att sedan bege mig till skolan. När jag inte har lektion går jag upp 7:30 och lämnar barnet på dagis. Sen har jag fritid till klockan 16 då jag hämtar barnet från dagis. Sen är jag och barnet ute och leker, går på aktiviteter eller gör något hemma. Efter middagen har vi engelskalektion och leker tills föräldrarna kommer hem. Sen på kvällen innan jag går och lägger mig har jag lite fritid.

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra.
Än så länge har jag inte gjort några resor. Jag har gjort några småaktiviteter med min värdfamilj eller andra au pairer, men inga större utflykter. Under midhöstfestivalen ska dock jag och min värdfamilj åka till Hangzhou. Sen kanske jag och min värdfamilj eventuellt ska åka runt till andra kinesiska städer i södra Kina. Eftersom min familj eventuellt ska komma och hälsa på mig vill jag spara dom fria dagarna så jag kan spendera så mycket tid som möjligt med dom om dom kommer till Shanghai.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
De utmaningar jag har stött på än så länge är att språkbarriären mellan mig och värdbarnet. Dock blir det enklare och enklare ju vanare jag blir att höra kinesiska och desto bättre hon blir på engelskan. Andra utmaningar är att mitt värdbarn ibland inte vill fokusera när vi har engelskalektioner eller att hon ibland är lite busig. Överlag är hon dock en väldigt söt och trevlig tjej som har blivit som min lillasyster.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar att åka som au pair med LoPair?
Om du funderar på att åka som au pair till Kina så sök! För mig än så länge har det varit en jättebra resa och min värdfamilj är verkligen så välkomnande och snälla. LoPair är också där och stöttar en om man har problem och de lokala kontaktpersonerna är väldigt trevliga och omtänksamma. Mitt tips är dock att när man gör videointervjuer, prata med familjer och känn efter om det känns rätt eller ej. När jag pratade med min värdmamma kändes det rätt direkt och jag är så glad att de blev min värdfamilj! Om du är intresserad av Kina som land, gillar barn, vill möta människor från andra delar av världen, vill lära dig ett nytt språk, vill få en andra familj och vill växa som person så är detta programmet för dig!