Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Matilda, Brisbane

Åldrar på barnen: Två tvillinggrabbar på 4 år och deras 6-åriga storebror
Har varit i Australien: 5 månader

Varför beslutade du dig för att åka som au pair?

Redan för åtta år sedan hade jag planer på åka till Australien som Au Pair när jag slutade gymnasiet. Det var min moster som satte den iden i mitt huvud för hon berättade och visade bilder från sin tid som Au Pair i Sydney när hon var ung. Det inspirerade mig och jag började drömma om att komma iväg och eftersom jag har en förkärlek for barn kändes Au Pair som det självklara valet.

Jag hade även chansen att bo i en familj i Melbourne med en kompis för fyra år sedan och efter det har jag längtat längtat längtat efter att äntligen få komma tillbaka till det här underbara landet med så genuina och enkla människor. Mitt intresse för olika slags människor och kulturer passar bra ihop med konceptet att bo i en australiensk familj också eftersom man verkligen kommer in i vardagslivet och inte bara ser allt turistigt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Innan pojkarna fick sommarlov hade jag hand om alla tre pojkarna från måndag till onsdag mellan 5:15 till 15:15. Morgnarna var fulla av rutiner med frukost, kläder på, lite lek och förberedelse för att gå med storebrorsan till skolan. Därpå hade jag ansvaret för tvillingarna under dagen och det innebar alla möjliga slags aktiviteter som poolbad, pyssel, bakning, LEGO, vattenpistolskrig, sjukhuslek, affär och mer än hundra varianter av ”mamma, pappa, barn”.

Sedan var det lunch, blöjor på och godnattsagor innan de sov middag en stund och då fixade jag med tvätt och disk. När jag väckte dem var de ofta lite trötta och efter eftermiddagssnack lekte vi lugna lekar tills min värdpappa kom hem med storebrorsan från skolan. Fredagarna var 6-åringens och min ”Special Friday” då jag gick med honom till skolan under morgonen och hämtade honom under eftermiddagen och då gick vi och köpte Strawberry Milk, cyklade ihop i parken, badade i poolen och liknande innan småbröderna kom hem från kindy. Sedan jobbade jag även lördagsmorgnar medan föräldrarna var ute och tränade.

Nu när storebrorsan börjat Year 1 är rutinerna dock annorlunda och eftersom tvillingarna går till kindy fyra dagar i veckan istället för två jobbar jag mer morgnar och eftermiddagar, har ett tiotimmarspass med tvillingarna och Au Pair-tid fram till lunch under lördagarna.

Berätta om vilka resor du gjort eller planerar att göra.
I och med att jag varit i Australien en gång tidigare känner jag att jag redan sett Melbourne. Sydney fick jag ju chans att se under orienteringsdagarna och eftersom jag bodde en månad i Canberra hos en annan familj, i början, innan jag genom rematch kom till min familj här uppe i Brisbane, känns det som att jag varit runt en del redan.

Här uppe i Brisbaneområdet har jag varit på North Stradbroke Island två gånger, uppe i Maleny (som är ute på landsbygden) med utsikt över de vackra Glasshouse Mountains, nere i Currumbin och Coolangatta på Guldkusten, gjort bush walks i D’Aguilar National Park och bestigit Mount Warning (eller Wollumbin som aborginerna säger).

Min tanke var egentligen att resa till Fraser Island och sedan vidare till Whitsunday Islands och se Great Barrier Reaf innan jag skulle flygit vidare till New Zealand efter min tid som Au Pair, men jag har bestämt mig for att stanna kvar här i Brisbane så efter min Au Pair-tid kommer jag nu istället flytta ihop med min kille och fortsätta mitt liv ”Aussie style”.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
För mig var den största utmaningen i min första värdfamilj i Canberra. Innan jag kom till Australien hade jag skypat med dem säkert tio gånger och allt kändes hur bra som helst. När jag väl kom dit var det dock inte alls som jag trodde och vi matchade inte alls. Det var en lite jobbig tid att lyckas övertala AIFS att jag inte kunde bli kvar där och oron över att jag kanske inte kunde komma till en ny värdfamilj var inte kul alls. Dock löste det sig och jag kom till min familj här i Brisbane och det hade inte kunnat bli bättre.

Jag är en del av familjen lika mycket som mina värdföräldrar och pojkarna och det var precis det jag önskade när jag ville bli Au Pair. Allt sker av en anledning och hade jag inte haft problemen i Canberra hade jag aldrig kommit hit, så trots de jobbiga veckorna där är jag tacksam för hur bra det blev sedan och dessutom har jag ju sett Canberra nu också.

Vad är det bästa du fått ut av din tid som au pair?
Helt klart att få bli en del av den australiensiska kulturen och alla underbara människor jag träffat och lärt känna. Jag älskar hur det alltid är ”No worries” och hur genuina människorna är här. Så klart om jag måste välja något så är det att jag träffat min pojkvän och fått ännu ett skäl att flytta hit och leva mitt liv här som är det absolut bästa med min Au Pair-tid, men om vi inte räknar det måste jag även säga att jag är så glad att jag kommit in i min värdfamilj och kommer ha ett speciellt band med dem för resten av mitt liv!

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet/AIFS?
Mitt tips är: Go for it! Skandinaviska Institutet har funnits där som stöd ända från Sverige till den här sidan av jorden och all information och hjälp från dem har varit toppen! AIFS är lite svåra att nå ibland, men är man bara lite envis hjälper de en. Det var även bra med uppstartsdagar i Sydney och åker man via en organisation behöver man inte ta reda på allt som måste fixas innan utan de gör det åt en, vilket gör processen så mycket smidigare.