Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram

Matilda, Ohio

Ålder på värdbarnen: 7, 9 ,11 och 13 år
Har varit i USA i: 5 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag valde att åka som aupair för att komma iväg och testa något nytt. Har i flera år velat åka till USA men har inte vetat hur jag skulle lyckas med det utan att bara förlora pengar. Gick barn och fritid på gymnasiet och jobbade sedan i skolan efter studenten, där poppa idén upp att bli aupair. Jag fick jobba med barn som jag trivs med och jag fick resa och utvecklas i USA som jag velat så länge.

Berätta lite om din värdfamilj!
Min värdfamilj är helt fantastisk, det går upp och ner hela tiden såklart men det gör det ju i en familj. Mina värdbarn går i skolan och har även super mycket aktiviteter efter skolan, mycket volleyboll, simning, fotboll, ridning och lite annat roligt. Min värdmamma jobbar mycket då hon är doktor, min värdpappa är mycket hemma med mig och barnen men jobbar lite som mäklare och som träslöjdslärare i barnens skola.

Vi brukar alltid göra mycket, det är aldrig en lugn stund hör hemma, är det inte en aktivitet så är det massa läxor eller så är det en resa. Det är otroligt mycket, absolut jobbigt men så otroligt roligt. Mina värdföräldrar är väldigt måna om mig och min hälsa och vill verkligen att jag ska tänka på mig själv genom att vara ute, göra saker, uppleva ställen, resa, träffa vänner osv. Jag har verkligen blivit en del i familjen vilket är något jag önskade att få bli och det har sannerligen uppfyllts.

Beskriv området du bor i:
Jag bor i en mindre stad som heter Cincinnati i Ohio, området jag bor i är väldigt familjetrevligt och absolut inga problem att cykla runt i, gå en promenad eller vara ute o leka med barnen. Har ungefär 15 minuter till barnens skola, 10 minuter till deras simning, 20 minuter till deras volleyboll, 5 minuter till gymmet, 5 minuter ett ett stort shoppingcenter och 25 minuter till downtown.

Jag älskar att bo här jag bor, det är inte för mycket trafik eller saker som händer men det är tillräckligt så att det fortfarande är roligt och spännande att bo här.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Alla mina dagar är så olika här, jag har ett så kallat splittat schema vilket betyder att jag oftast jobbar morgon, ledig på dagen och sen jobbar jag kväll. Ibland jobbar jag enbart eftermiddag/ kväll. Men om jag skriver en dag när jag jobbar både morgon och kväll så börjar jag vanligtvis runt 7 tiden, sätter igång tvätt, frukost till barnen, se till att allt till matlådorna är packat och vid 7.30 ungefär kör vi till skolan. Är hemma igen runt 8.15 och då städar jag över köket, tvättar och lägger undan kläder, städar över barnens rum och släpper ut hundarna.

Kl 10 brukar jag sluta och då gör jag allt möjligt. Idag sitter jag och skriver detta och kollar film. Andra dagar går jag till gymmet, äter lunch med en kompis, tränar drill (min sport från Sverige). Brukar börja igen vid 2 och då ser jag till att huset ser okej ut för eftermiddagen. 2.30 kör jag till skolan för att hämta mina värdbarn som slutar skolan kl 3. Ca. 3.30 är vi hemma igen, tömma lunchlådorna, göra klart läxor , beroende på dag så spelar vi piano. Kör något barn till deras aktivitet, kommer hem, vi äter middag som min värdpappa brukar laga, jag kör igen för att hämta eller lämna barn till/ från aktivitet.

När alla barnen är hemma, brukar vara runt 7 tiden, då gör jag kvällens tvätt medan mina värdföräldrar brukar natta barnen. Vanligtvis slutar jag runt 8 eller 9 och när tvätten är klar så förbereder jag barnens lunchlådor till nästa dag. Slutar och då brukar jag antingen träffa en kompis eller ta det lugnt, göra mig iordning, kolla film, rita, träna, gå och lägga mig och förbereda mig för nästa dag.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Har än så länge inte studerat  något men har bokat en kurs i New York som är i mars. Det är en kurs i performing arts och jag ser väldigt mycket fram emot det! Det ska bli superkul! Har även planer på att söka en online kurs som jag kan ta under senvåren.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har gjort många resor tack vare att min värdfamilj är så pass flexibel och gillar själv att resa. Har varit i bland annat Atlanta (Georgia), Nashville (Tennessee), Indianapolis och French Lick  (Indiana), Niagarafallen (New York/Canada) och Manhattan (New York).

Har då ca 7 månader kvar här och under de månaderna har jag planer på att resa till Florida, New York igen för utbildning, Chicago, Utah, Michigan,Texas och Kalifornien. Det är bara planer för nu men hoppas att jag kan få igenom de olika resorna.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Jag tycker att det bästa jag fått utav det här året är både fina vänner, en extra familj som jag alltid kommer kunna ha kontakt med i framtiden och jag har vuxit så mycket i mig själv under denna tiden här. Man växer och lär sig så otroligt mycket när man helt plötsligt går från en normal svensk tonåring till en amerikansk 4 barns mamma med mycket ansvar.

Min engelska har blivit så mycket bättre, jag är säkrare i mig själv och mina beslut och jag litar på min egen förmåga på ett helt nytt sätt än vad jag tidigare gjort.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Den största utmaningen har helt klart varit att nå alla barnen på det sättet de behöver. Jag har 4 värdbarn där hon yngsta är 7 år och hon äldsta är 13 år, man måste prata, uttrycka sig och förvänta sig helt olika saker. Det är absolut det svåraste men samtidigt det som jag också lärt mig mest av.

En annan utmaning jag också haft är att hitta vänner, jag bor i Ohio vilket inte är den populäraste staten att bo i för au pairer vilket då också innebär att vi inte är så många au pairer.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
SÖK! Men seriöst, känner du att du vill resa, komma ifrån din egna vardag lite grann, utforska och växa i dig själv, få en extra familj, ta hand om barn, få en fantastisk erfarenhet och upplevelse utan att behöva lägga så hiskeligt mycket pengar, då är Au Pair yrket något för dig.

Varför jag valde just Skandinaviska Institutet är för att de är väldigt detaljerade, de vill veta allt och jag tycker att det är otroligt bra för att ju mer dom vet desto lättare kan man hitta sin perfekta familj.

Skandinaviska Institutet var också super hjälpsamma, när jag behövde hjälp så svarade de direkt och löste alla problem jag hade.