Ansök nu

Skandinaviska Institutet

FAQ om hur corona/COVID-19 påverkar programmet Au pair Australien

Vanliga frågor och svar om hur coronaviruset/COVID-19 påverkar vårt program Au pair Australien:

Kan jag fortfarande söka som au pair till Australien?
Ja! Vi och AIFS gör allt för att du ska kunna få en fin au pair-tid i Australien så snart som det är tryggt, säkert och möjligt igen. Vi arbetar vidare med ansökningar och placeringar och förbereder så att allt är klart den dag svenska och australiska myndigheter ger klartecken för resor mellan Sverige och Australien igen. Vi har fortfarande många värdfamiljer i Australien som söker au pairer, så nu är ett jättebra läge att påbörja eller göra klart sin ansökan.

När kan jag resa?
Svenska myndigheter har utfärdat en ”avrådan från icke-nödvändiga utlandsresor till alla länder” fram till den 15:e juli. ”Avrådan från icke-nödvändiga resor” är den lägsta nivån av avrådan på en tre-gradig skala och är en avrådan för turist- och besöksresor. Kulturutbyte-, studier- och arbetsresor, så som en au pair-resa, är inte en turist- eller besöksresa. Du kan läsa mer om vad UD avrådan från resor här: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/vad-innebar-avradan/

Australien som land har drabbats mycket mindre av coronaviruset än många andra längder, vilket gör att landets myndigheter troligen kommer att våga lätta på sina inrese-restriktioner relativt snart. Just nu har de ett inrese-stopp, men AIFS planerar ta emot svenska au pairer så snart som myndigheterna tillåter inresor från Sverige, vilket man räknar med kan bli någon gång i slutet av sommaren / hösten.

Vi följer noga utvecklingen i Australien och både svenska och australiska myndigheters rekommendationer. Vi kommer att hålla alla som söker uppdaterade med vilka datum som gäller, så att man själv kan fatta beslut om när man vill resa. AIFS kommer att kontakta varje au pair senast 4 veckor innan planerad avresa, för att antingen bekräfta ankomsten eller skjuta fram den.

Måste jag sitta i karantän i Australien när jag kommer dit?
Vi vet inte säkert ännu vad som kommer att gälla, men det är troligt att du kommer att behöva sitta i karantän i 14 dagar från det att du kommer in i landet. Vi återkommer med mer information om detta inför din avresa.

Tänk om jag ångrar mig?
Du kan avboka ända fram till avresedagen och få din programavgift återbetald från oss. Du kan alltså göra klart din ansökan och börja ha kontakt med värdfamiljer innan du bestämmer dig för hur du vill göra med din resa till Australien.

Hur blir det med Orientation i Sydney?
AIFS har beslutat att genomföra Orientation on line under en tid framöver. Det betyder att du som au pair inte flyger till Sydney först, utan direkt till din värdfamilj och gör orientation-utbildningen on line istället.  Detta beslut är fattat för att minska risken för smitta och för både au pairens och värdfamiljens säkerhet. Du kommer att bli hämtad på flygplatsen av din värdfamilj.

Har ni fortfarande au pairer på plats i Australien?
Ja, vi har fortfarande flera svenska au pairer på plats i Australien.

Hur klarar Skandinaviska Institutet av den här situationen?
Det här inte är första gången som Skandinaviska Institutet har upplevt svåra omvärldssituationer, eller behövt hantera snabba förändringar. Vi har jobbat med au pair-program länge och har väl inarbetade rutiner för att hantera kriser och ändrade villkor. Vi känner oss trygga med att vi kan hantera även den här situationen. Vi anpassar oss och prioriterar att stötta och hjälpa våra sökande i Sverige och våra au pairer på plats i Australien.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar!

Mail: info@scandinavianinst.com
Tele: 040-93 94 40
Chatt: På hemsidan, kl 9-17 vardagar