Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Peter, Bangalore i Indien

En typisk dag på projektet började 9.30. Det är faktiskt svårt att beskriva en typisk dag för vi var rätt så fria att lägga upp våra projekt. T.ex. så kunde man hoppa in för en lärare som var borta, fastän det inte var ens projekt. Eller att hjälpa till att lyfta bord och stolar eller lösa något datorproblem. Man får snabbt lära sig att vara flexibel och kreativ på sitt projekt.  Jag talar rätt så bra engelska så jag hjälpte barnen en del med deras engelskläxa på barnhemmet i Hosur. Jag är också rätt datakunnig och kunde hjälpa till lite med datorer. Bidrog också till att planera och genomföra en ”Eco Day” som vi höll i september, med syfte att öka miljömedvetenhet hos barn och vuxna. Under oktober skrev jag en rapport om SHGs, självhjälpsgrupper, för min organisation och hur deras liv förändrats sedan de började i självhjälpsgruppen.

Min bästa erfarenhet var att få träffa alla fantastiska människor, speciellt barnen på mitt projekt. Den största utmaningen för mig var att försöka vara kreativ. Det var inte alltid lätt, men det brukade lösa sig.

Kommunikationen med mina indiska kollegor var ibland lite bristfällig. T.ex. kunde man få information om att man ska till ett visst ställe, t.ex. ett slumområde, men istället åker man hem till någon först för att fika och träffa någons familj. Detta är också något som man måste vara flexibel med. De flesta som som jobbade på min NGO pratade engelska bra och de som hade mindre språkkunskaper kunde man alltid använda teckenspråk med.

Ett bra tips är att ta med några toarullar eftersom det kan vara svårt att köpa. Ett annat tips är att ta med en bra bok för långa buss och tågresor. Paraply kan vara bra att ha på sig eftersom vädret kan slå om snabbt. Och man ska aldrig vara rädd för att fråga folk när man reser eftersom tidtabeller, om de finns, kan vara opålitliga.

Jag delade rum med en annan volontär 2 månader och hade sedan rummet för mig själv 1 månad. Rummet låg på taket, vilket var bra om man kom hem sent eftersom som man inte störde värdfamiljen.

Jag hade bra bra kontakt med min värdfamilj. Vi firade den äldsta dotterns födelsedag och en gång lagade jag och den andra volontären maträtter från våra hemländer. Jag träffade också flera av deras kusiner vid flera tillfällen. T.ex. så firade vi Ganesha festivalen hos några släktingar. Maten tog lite tid att vänja sig vid eftersom det var väldigt kryddigt. Jag trodde jag gillade kryddig mat, men det var ingenting jämfört med min värdfamiljs.

Orienteringsveckan var mycket bra och behövdes. T.ex. så åt vi mycket ris under veckan vilket gjorde att man blev van vid det. Jag hade 2 mentorer under min tid och tycker att det fungerade bra.

Det var en otrolig upplevelse att få upptäcka Indien och träffa så många underbara människor. Ska definitivt åka tillbaka senare!

Blir du sugen på att åka iväg som volontär?

Se alla våra volontärprojekt här.