Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Peter, Nuwakot i Nepal

Projekten skilde sig åt eftersom de hade olika inriktningar.

Sustaninable Village i Chainpur var min första anhalt. Här blev min uppgift att dokumentera ett kollektiv som bestod av 15 kvinnor. I projektet fanns lantbruksfamiljer som livnärde sig på att odla ingefära, både kvinnor och män. Dokumentationen bestod av att fotografera alla kvinnor, ta upp deras namn samt att fotografera deras landbitar. Jag fick även uppdraget att sätta ihop en affärsplan har deras kollektiv.

Det var mycket väntande eftersom jag var beroende av att få hjälp med visning av var familjerna bodde. I slutet av perioden kunde jag genomföra fotograferingen och dokumentera deltagarna. Affärsplan fick vänta tills jag nådde en plats med wifi. Min bästa erfarenhet från tiden i Chainpur var att sitta på terrassen och njuta av stillheten och alla krav på att ”prestera”. Den största utmaningen var att gå från västvärlden till Nepals stillhet.

Efter tiden Chainpur så flytta jag ner till Shirkali där jag skulle utbilda eleverna i Shree Kshetrapal Lower Secondary School. Här går elever från 4 år till 12 år (Klass 1 – 8). Nepals skolsystem skiljer sig från vårt svenska system. De statliga skolorna i Nepal är gratis, men det kostar att delta i prov. Skolböckerna är också gratis för grundskoleleverna upp till femte klass. Jag fick dock vänta med undervisningen i cirka 1,5 vecka eftersom det Nepaliska nyåret föll in under min vistelse. Jag fick en veckas utbildningstid under vistelsen. Det som var bäst med vistelsen här var kärleken från alla barn. Trots de spartanska förhållanden som rådde i skolan så gav eleverna mycket tillbaks när man undervisade. Sista dagen innan jag lämnade så samlades alla i skolan och tog farväl. Det var en rörande stund där man kände deras tacksamhet och kärlek, Fint! Den största utmaningen var att acceptera bristen på effektivhet, mycket tid gick åt att prata med lärarna medans eleverna fick vänta, vilket dom gjorde med hög disciplin.

Boendet i Chainpur var enkelt, lite för hårda sängar. Maten var bra som lagades på öppen eld på bottenvåningen. Portionerna blev stora och ett tips är att säga ”nej” till mer mat än man kan äta upp. Rekommenderar också att köpa eget vatten (kostnad 20 rupie) i byn eftersom familjen inte har möjlighet att rena vattnet. Kommunikationen fungerar eftersom mannen i huset pratar engelska. Inga konflikter uppstod mellan volontärer (bodde med två andra) eller familjemedlemmar.

Boendet i Shirkali hade en högre standard. Maten var även här bra och även här blev det stora portioner. Jag sa till här ganska tidigt om mindre portioner och det förstod värdfamiljen. Vattenkvaliteten var bra eftersom de hade en rening av dricksvattnet. Bodde ensam i eget rum. En konflikt som uppstod mellan värdfamiljen och mig var deras syn på att ge gåvor. Att ge gåvor i Nepal är normalt, det visar vördnad och respekt gentemot andra. Men värdfamiljen ville även att man skulle hjälpa till med maten, vilket redan är betald. Ett gott råd är att inte betala något mer än vad du vill ge som gåva. Ett positivt inslag var att man fick tillgång till wifi hos värdfamiljen. Det innebar att jag kunde slutföra uppdraget att ta fram en affärsplan till Sustaninable Village. Observera att elen ofta faller bort. 

Kommunikationen i huset var bra med två lärare i familjen.

När ni kommer Katmandu så behöver volontärer inte var rädd för att bli rånad på t.ex. mobiler. Har ni ett fast abbonemag i Sverige så kontrollera om detta är giltigt i Nepal. Om ni väljer kontantkort så får ni hjälp med detta under introduktionsdagen. Det är väldigt lätt att bli lurad av försäljarna, så det är bra att ha med någon som kan nepalesiska och deras telefonsystem med kostnader m.m.

Hotellet är Katmandu (Hotel Budha) håller en hög klass och ger hög service. För den som ska stanna en längre tid i Katmandu finns det billiga homestay för cirka 10 USD (1000 rupie) som också inkluderar mat. Fråga på VolNepal kontoret.

Nepal är ett land som jag kan tänkas återvända till, det är olikheterna som lockar och behovet att uträtta någonting gott för deras folk.

Blir du sugen på att åka iväg som volontär?

Se alla våra volontärprojekt här.