Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Instagram Blogg

Saga, New York

Ålder på värdbarnen: Flicka 7 år, pojke 4 år
Har varit i USA i: Snart 9 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag var trött på mitt liv hemma i Sverige och ville ut och utforska världen – se något nytt, träffa nya människor och lära mig nya saker. Jag hade länge velat åka på en längre resa och bestämde mig ganska spontant för att åka som Au Pair eftersom det kändes tryggt med boende, fast inkomst och att direkt bli en del av ett communty vilket jag förstod skulle hjälpa mig hitta nya vänner.

Berätta lite om din värdfamilj!
Värdfamiljen jag bor hos nu är väldigt inbjudande, öppna och omtänksamma. Familjen består av min värdmamma, min värdpappa och mina två värdbarn. De är väldigt generösa och de vill genuint se mig göra det mesta utav mitt år här. Mina värdbarn är verkligen mina kompisar – vi har så kul tillsammans!

Beskriv området du bor i:
Jag bor i ett område som heter Bronxville och ligger ungefär 30-40 min ifrån New York City. Det går tåg in till NYC flera gånger i timmen så det är enkelt att ta sig in. Bronxville är ett väldigt fint och tryggt område. Det bor jättemycket Au Pairer både här i Bronxville och i orterna runt omkring.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Jag börjar jobba kl 07:00. På morgnarna lagar jag frukost, packar lunch-lådor åt barnen och hjälper till om de behöver någon hjälp med påklädning, tandborstning osv. Runt 08:15 skjutsar jag barnen till skolan som börjar 08:30. Efter det är jag ledig fram tills 13:00 då jag hämtar yngsta barnet från skolan. Under min lediga tid brukar jag ha tid att skypa med familjen hemma, träffa kompisar på lunch, gå på promenad, gymma eller bara vila om jag känner för det.

När jag har hämtat yngsta barnet på skolan har vi lite tid att hänga innan vi måste hämta hans syster. Vi brukar åka till biblioteket, spela spel, leka i hans lekrum, spela fotboll, ha play-dates osv. Kl 14.45 hämtar vi hans syster på skolan. På eftermiddagarna har barnen ofta aktiviteter som jag skjutsar dem till, såsom simning, fotbollsträning och lacrosse-träning tex. Sedan åker vi hem, barnen tar det lugnt/leker medan jag lagar mat. Efter maten brukar vi kolla på lite tv och/eller bada, och kl 19:00 slutar jag för dagen.

Vad har du studerat, eller vad funderar du på att studera?
Jag har gått en psykologi-kurs som hette ”Science of happiness”. Det var en helgkurs med en uppsats som slutuppgift. Den andra kursen har jag inte valt än.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har rest till ställen jag aldrig hört talas om innan såsom Myrtle Beach (South Carolina) och Charlotte (North Carolina). Jag har även varit i Orlando (Florida) där jag var på Disney World tillsammans med en kompis, och i Nashville (Tennessee) som är en känd Country-musik-stad med live musik på alla barer. I vår ska jag resa både till Costa Rica där jag ska lära mig att surfa, och till Mexico! I juli när jag har min resemånad kommer jag att resa runt i Kalifornien.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Det absolut bästa förutom att få upptäcka världen, är helt klart hur trygg jag blivit i mig själv. Man växer och utvecklas så mycket som person när man tvingas in i nya situationer där man måste lösa problem, ta kontakt med nya människor och våga testa nya saker.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Jag ska inte ljuga, de första 6 månaderna var inte bara fun and sunshine. Det har varit riktigt tufft ibland också. De första 4 månaderna bodde jag i en familj som jag inte alls förstod mig på, och som inte hjälpte mig att känna mig bekväm eller välkommen i mitt nya hem. Det ledde till att jag kände mig väldigt ensam under den första tiden. När jag beslutade mig för att gå i rematch var jag faktiskt nära bristningsgränsen.

Det var först när jag flyttade till min nya familj som det vände och jag började uppskatta min tid här på riktigt. Det är så viktigt att man hittar en familj som det känns bra med, för även om du kommer hitta vänner och göra roliga saker på din fritid så ska du både bo och jobba i din värdfamilj – och känns inte det bra så kommer det att påverka hela ditt välmående. Men, blir det fel så får man hjälp och stöd från organisationen så man kan hitta en ny värdfamilj. Förutom det, så har den största utmaningen för mig varit att vara ifrån min familj och mina vänner hemifrån.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska institutet / Au Pair in America?
Att åka som Au Pair är en upplevelse för livet! Det värsta som kan hända är att vara Au Pair inte är för dig – och då är hem bara en flygbiljett bort.