Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Sara, Kathmandu i Nepal

Jag arbetade på ett center som fungerar som skola och hem för personer med olika funktionshinder. På centret bor ca 15 personer. Jag arbetade mellan 10 och 15/16 måndag till fredag. När jag började mitt arbetspass var det ”lektioner” mellan 10 och 12. Under dessa lektioner var jag som en lärare och försökte lära ut främst matte och engelska. Jag fick själv bestämma hur jag ville lägga upp lektionen. Eftersom det är barn och ungdomar med speciella behov så koncentrerade jag mig på en person i taget och försökte ge den personen speciella uppgifter att arbeta med. Efter lunch hade jag möjlighet att göra saker med barnen, här var det fritt fram att hitta på olika lekar, pyssel och annat att göra.

Det var otroligt känslomässigt påfrestande att arbeta på centret, eftersom verkligheten för personer med funktionshinder i Nepal är väldigt tuff. Det var även jobbigt att se hur de arbetade med barnen och hur det ibland behandlade dem. Det var just här jag kunde bidra som mest, att visa de personer som jobbade där att visa medkänsla och respekt för barnen, och att lära barnen att bli självständiga.

Jag bodde hos en nepalesisk familj som var otroligt omtänksam. Dock arbetade de väldigt mycket så jag fick aldrig uppleva ett ” riktigt familjeliv”. Jag är ändå nöjd med vart jag bodde och fick lära mig otroligt mycket om livet i Nepal. Jag bodde de första dagarna på centret för de på organisationen nere i Nepal tyckte det skulle vara enklare.  Detta rekommenderar jag inte! Det blir alldeles för påfrestande om du ska stanna en längre period.

Jag har idag startat en fond som hjälper centret för att barnen ska få möjligheten till ett bättre liv. Jag har kommit de som äger stället otroligt nära, det tror jag påverkar min upplevelse och det jag skriver här. Detta för jag har ”inside information”. För mig har detta helt enkelt inte varit en ”vanlig volontärresa”.

Jag kan inte med ord beskriva hur mycket denna upplevelse har påverkat mig. Det var otroligt påfrestande men otroligt glädjefullt! Jag rekommenderar att man har erfarenhet att arbeta med personer med funktionshinder samt att vara lite äldre.

Blir du sugen på att åka iväg som volontär?

Se alla våra volontärprojekt här.