Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Sara, Maryland

Ålder på värdbarnen: 7 & 9
Har varit i USA i: 8 månader

Varför valde du att åka som au pair?
Jag hade en känsla av att jag ville ut och resa men inte bara åka på solsemester eller liknande utan verkligen uppleva saker och testa på att leva i en ny kultur.

Jag har alltid älskat att tillbringa tid med barn och har naturligt blivit ”barnflicka” i olika sammanhang under min uppväxt när det varit barn i närheten. Så att åka som Au Pair lät som en perfekt mix för mig.

Berätta lite om din värdfamilj!
Jag bor med min värdmamma, värdpappa och mina två värdbarn. Jag trivs superbra, hade inte kunnat önska mig en bättre värdfamilj. De bjuder alltid in mig att hänga med på saker oavsett om jag jobbar just då eller är ”off” det kan vara allt från att gå ut och äta middag en kväll, umgås med deras familjevänner eller åka iväg på en resa.

Även om barnen har sina stunder då man känner att man vill ge upp så kan de även fråga om jag vill mysa med dem i soffan en fredagskväll.

Beskriv området du bor i:
Jag bor ute ”on the country side” vilket innebär stor trädgård för barnen att vara i, lugnt och skönt område. Det innebär också att man inte kommer någonstans utan bil. Men jag älskar det. Älskar lugnet och alla parker runtomkring och samtidigt som man är ute ”på landet” så är det jättesmidigt att ta sig in till DC. Ca 45 minuter in till Downtown med bil (en timme om det är mycket trafik), ungefär en timme med Metron (som går var 10:e minut) in till Downtown. Vilket för mig är det bästa av två världar.

Hur ser en vanlig dag som au pair ut för dig?
Jag jobbar alltid måndag – fredag 7.30-9.30 på morgonen då jag ser till så att barnen äter frukost klär på sig och gör sig redo för skolan. Jag packar deras lunch och följer dem ut till bussen.

Sen jobbar jag 15.30-20.30 (ungefär beroende på hur föräldrarna jobbar) på kvällen/eftermiddagen fixar jag mellis möter barnen vid bussen och sen hänger jag med barnen tills det är läggdags för dem. Under den tiden är det allt från att fixa läxor, skjutsa till aktiviteter fixa lite middag ibland och beroende på tid och energi leka eller mysa i soffan en stund.

En gång i veckan gör jag även deras tvätt. Ibland är barnen lediga från skolan och då jobbar jag istället heldag (ca 8-17 beroende på föräldrarnas jobb) och då brukar jag ta barnen och åka iväg och hitta på något kul. Tex åka till en arkad, någon speciell lekplats, trampolinpark eller liknande.

Hur har pandemin påverkat din au pair-tid?
Just självaste tiden i USA har inte blivit påverkad så mycket mer än att man behövde ha munskydd på sig de första månaderna, men nu när de har släppt på kravet så lever man precis som vanligt.

Pandemin påverkade mest tiden i Sverige innan jag kunde påbörja mitt äventyr. Jag matchade med min värdfamilj i April 2020 och skulle påbörja mitt år i Juni 2020. På grund av pandemin fick jag istället äntligen träffa min värdfamilj i September 2021. Vilket innebar att när jag äntligen kom hit hade barnen blivit äldre, familjen hade flyttat och jobbschemat var helt annat pga föräldrarna nu jobbar hemifrån.

Jag är dock tacksam att när jag väl kom hit så hade pandemin lugnat ner sig så pass mycket så man har kunnat resa och göra grejer under hela tiden. Jag fick även ta en liten omväg och spendera två veckor i Rumänien där jag fick se och uppleva så mycket och träffa vänner för livet.

Berätta lite om de resor du har gjort under året, eller planerar att göra:
Jag har tillsammans med andra au pairer gjort en resa till Boston och New York. Var även på väg till Atlanta men den resan blev tyvärr inställd i sista sekund.

Jag och min värdfamilj har åkt på semester till Philadelphia och till Arizona. Nu kom jag dessutom nyss tillbaka till USA efter att ha spenderat en vecka med familj och vänner hemma i Småland. Jag har även haft tid till att upptäcka lite grann runt omkring i Maryland, varit bla i DC, Baltimore och Ocean City.

Det finns så mycket man vill hinna med att upptäcka och se när man är här, men man kommer aldrig hinna med allt. Några grejer som vi pratar om och eventuellt står näst på tur är Niagara fallen, Chicago och Nashville. Kalifornien och Hawaii planerar jag att spara till resemånaden.

Vad är det bästa du har fått ut av din tid som au pair i USA?
Allt jag fått se och alla människor jag fått lära känna under mitt äventyr. Min värdfamilj som blivit som en extrafamilj som jag hoppas jag kommer ha kontakt med i många år framöver. Men också som alla andra säger att man växt så mycket som person.

Vad har varit den största utmaningen än så länge?
Min största utmaning har utan tvekan varit hemlängtan. Har aldrig någonsin upplevt någon hemlängtan tidigare och var så säker på att jag inte skulle tycka att det var särskilt jobbigt att vara iväg hemifrån. Men under de senaste 4 månaderna har det varit väldigt tufft vissa dagar.

Har testat många olika tillvägagångssätt för att försöka mildra längtan efter Sverige och familjen där hemma men det var inte förens jag åkte hem på ”semester” som jag lyckades mildra den.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att söka som au pair via Skandinaviska Institutet / Au Pair in America?
Åk! Om du funderar på det så finns det bara en sak att göra, och det är att åka. Det värsta som kan hända är att du kommer hit och inser att det inte var något för dig och du får då sätta dig på ett plan och åka hem igen. Oavsett kommer du vara en erfarenhet rikare.