Ansök nu

Skandinaviska Institutet

Sara, Shepparton

Ålder på barn: 1,5 och 3
Har varit i Australien i: 4 månader

Hej, mitt namn är Sara och jag är 20 år gammal. Jag åkte till Australien i början av mars som Au pair i 4 månader. Min vistelse i Australien har verkligen varit fantastisk, men även en del svårigheter på vägen. Jag har fått mycket erfarenheter kring att vara självständig, sköta ett hushållet och ta hand om barn. Bortsett från erfarenheterna jag fått från arbetssysslorna så jag har blivit ett bättre jag. Jag fick chansen att lära känna mig själv bättre och stötta på massor av utmaningar. Jag har verkligen utvecklats och genom att resa till andra sidan jordklotet, man stöter på nya människor och ny kultur som gör att man blir inspirerad.

Berätta lite om din värdfamilj:
Jag arbetade och bodde hos en rätt så ung familj med två barn. Min familj var väldigt stöttande och lätta att umgås med. Vi åkte till deras släktingar och nära personer och på Netballmatcher mesta dels när vi umgicks, lite miniutflykter vilket var kul. Jag hade turen som fick följa med på en resa till Bali tillsammans med familjen vilket var lite fritid med även att jag fick ta hand om barnen.

Varför beslutade du dig att åka som au pair?
Jag tyckte att det lät så himla roligt med att bli Au pair. Jag älskar att resa runt i världen, träffa nya människor och uppleva ny kultur så då slog jag till och bara körde. Jag har nog aldrig känt mig så hemma på en annan plats som jag gjort i Australien. Det är väldigt, väldigt lätt att träffa nya människor, alla är hur trevliga som helst och till skillnad från Sverige så hälsar man i princip på varenda människa man passerar.

Området jag bodde var inte den bästa platsen i Australien. Det var en liten stad där du kunde gå på bio, fika och shoppa mesta dels vilket inte var mitt syfte. Men som tur så hade jag tillgång till lediga dagar då jag exempelvis besökte det stora barriärrevet, Rottnest Island och provade på att surfa. Så jag besökte Perth, Melbourne, Sydney, Cairns vilket är väldigt äventyrliga platser och passar dig som gillar att upptäcka något häftigt. Detta är vad jag har spenderat mina pengar på, åka iväg för att upptäcka något nytt och spännande.

Hur ser en vanlig dag ut?
Varje morgon så klädde jag på barnen och gjorde antingen cykeln eller vagnen redo med snacks, blöjor och ombyten. På morgonen brukar vi gå till två olika lekplatser, en nära hemmet och en lite längre in i deras centrum. När vi fått ut all energi och lekt klart går vi till biblioteket där alla barnen sjung tillsammans, pysslade och lyssnade på sagor.

Agnes som fortfarande är en bebis behövde 1,5–2 timmars sömn. Under den tiden fick jag hänga och vika tvätt, ta ut och lägga in disk, torka ytor, ta ut soppor och lägga tillbaka alla leksaker i lekrummet. Det jag även gjorde under den tiden var att ordna en liten mini lunch för Aubrey och sedan lekte vi i hans trähus där vi hade race med hans bilar (han älskar, älskar bilar). Sedan brukade vi gå till deras favorit lekplats som är väldigt stor eller ett zoo lite längre bort.

Vilka utmaningar har du stött på som au pair?
Det mest utmanande för min del har varit att man åker till andra sidan jordklotet och helt plötsligt ska spendera flera månader med personer som du bara pratat med över Skype. Det har även varit väldigt jobbigt för att jag har haft väldigt mycket hemlängtan men nu är jag glad att jag inte gav upp utan körde på och lärde mig på vägen.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att åka som au pair med Skandinaviska Institutet / AIFS?
Är ni som mig som känner att ni vill bort från kalla Sverige, ha ett roligt jobb, upptäcka och lära känna nya människor så är detta något för er. Packa väska, hitta den perfekta familjen och bara åk iväg och skapa massa minnen. Du är mer än välkommen att kontakta mig för råd och frågor. Tack för mig.